ΤΟΠΙΚΑ

Τέσσερα μόνο Λύκεια υπό κατάληψη σήμερα στη Μαγνησία

τέσσερα-μόνο-λύκεια-υπό-κατάληψη-σήμε-702378

Μόνο τέσσερα Λύκεια τελούν σήμερα υπό κατάληψη, από τα 15 που ήταν χθες στη Μαγνησία. Οπως είναι γνωστό οι μαθητές βάζουν “λουκέτο” στα σχολεία τους ζητώντας άμεση επίλυση του Μακεδονικού.

Σήμερα υπό κατάληψη τελούν τα: ΕΠΑΛ Αλμυρού, 7ο ΓΕΛ Βόλου, ΓΕΛ Αγριάς, 2ο ΓΕΛ Ν.Ιωνίας και 3ο ΕΠΑΛ Βόλου

Υπενθυμίζεται πως, χθες το πρωί με τις ελληνικές σημαίες στα χέρια, τη σημαία της Εκκλησίας της Ελλάδας να δεσπόζει στη μέση της πορείας, πανό με το σύνθημα «Μακεδονία γη Ελληνική» και οι μαθητές να τραγουδούν τον εθνικό ύμνο και να φωνάζουν συνθήματα για την ελληνικότητα της Μακεδονίας. Με μία μαζική πορεία μαθητές του Βόλου και της Ν. Ιωνίας διαδήλωσαν για το Μακεδονικό σε κεντρικούς δρόμους του Βόλου.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Παρά το κλίμα αναβρασμού που επικράτησε τις προηγούμενες ημέρες, μέσα και έξω από τα σχολεία, και τις πολιτικές συγκρούσεις με φόντο τις μαθητικές κινητοποιήσεις στις οποίες επιχειρήθηκε να δοθεί «χρώμα», στον Βόλο δεν σημειώθηκαν ούτε έκτροπα, ούτε διαπιστώθηκε παρείσφρηση ακραίων στοιχείων στη μαθητική πορεία, όπως διαβεβαίωσε ο διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας, Σωκράτης Σαβελίδης.

Όπως αναμενόταν, το κύμα των καταλήψεων που ξεκίνησε από σχολεία της Βορείου Ελλάδας «χτύπησε» και στη Μαγνησία. Νωρίς το πρωί, 17 συνολικά σχολικές μονάδες βρέθηκαν με κλειδωμένα λουκέτα στις σχολικές αυλόπορτες και τους μαθητές να κάνουν κατάληψη. Χαρακτηριστικό αυτής της κατάληψης πέρα από τα πανό, οι ελληνικές σημαίες που κυμάτιζαν στα σχολικά προαύλια. Εως τις εννέα το πρωί μαθητές δύο σχολικών μονάδων των 7ου και 9ου Γυμνασίων Βόλου, πείστηκαν από τους καθηγητές τους να ξεκλειδώσουν τα λουκέτα και επέστρεψαν στις αίθουσες για τα μαθήματα.

Στα υπόλοιπα σχολεία οι καταλήψεις συνεχίστηκαν. Σε κατάληψη βρέθηκαν 15 σχολεία, τα Γυμνάσια 2ο Ν. Ιωνίας, 2ο Αλμυρού, 3ο Βόλου, 3ο Ν. Ιωνίας, 4ο Βόλου, 5ο Βόλου, 10ο Βόλου, Πτελεού και Γλώσσας (μαζί με τις λυκειακές τάξεις), τα Γενικά Λύκεια 2ο Ν. Ιωνίας, 7ο Βόλου, Αγριάς και Βελεστίνου και τα Επαγγελματικά Λύκεια 2ο Ν. Ιωνίας, 3ο Βόλου και Βελεστίνου.

Οι μαθητές συγκεντρώθηκαν έξω από το 5ο Γενικό Λύκειο Βόλου και με πορεία κατευθύνθηκαν στο κέντρο του Βόλου. Διέσχισαν την Ιάσονος και τη Δημητριάδος και έκαναν στάση στο Δημαρχείο της πόλης.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της πορείας οι μαθητές απήγγειλαν τον εθνικό ύμνο και φώναζαν συνθήματα όπως «δεν θα γίνεις Έλληνας ποτέ, Σκοπιανέ» και «Ελληνα αφυπνίσου σου κλέβουνε τη γη σου».

«Οι μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων είναι στους δρόμους. Οι νέοι στέλνουμε το δικό μας μήνυμα και ζητάμε άμεση επίλυση του Μακεδονικού. Η Μακεδονία είναι ελληνική», έδωσε το στίγμα της κινητοποίησης ο πρόεδρος του 15μελούς μαθητικού συμβουλίου του 7ου Γενικού Λυκείου Βόλου, Γιώργος Τσιτσιρίκος.

Κυκλοφοριακό έμφραγμα

Εξαιτίας της μαθητικής πορείας στο κέντρο της πόλης σε ώρα αιχμής, παρατηρήθηκε κυκλοφοριακό έμφραγμα με τα αυτοκίνητα να κινούνται σημειωτόν σε κεντρικές οδικές αρτηρίες.

Για τη διευκόλυνση της κυκλοφορίας και την ασφάλεια των μαθητών κινητοποιήθηκαν δυνάμεις της Τροχαίας Βόλου.

Εγκλωβίστηκαν έξω από το σχολείο

Επεισοδιακό… ήταν το σχόλασμα για μαθητές του 3ου Γενικού Λυκείου Βόλου, που μολονότι δεν συμμετείχαν στην κατάληψη και πήγαν εκδρομή, με την επιστροφή βρέθηκαν εγκλωβισμένοι έξω από το σχολείο εξαιτίας της κατάληψης στο συστεγαζόμενο 3ο Γυμνάσιο με αποτέλεσμα να μην μπορούν να πάρουν τις τσάντες τους για να επιστρέψουν σπίτι.

Ειδοποιήθηκαν ο διευθυντής του Λυκείου, η Δ.Δ.Ε. Μαγνησίας, καθώς και η καθαρίστρια προκειμένου να ανοίξει στους μαθητές για μπορέσουν να πάρουν τις σχολικές τσάντες που είχαν αφήσει στις αίθουσες.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου