Μαθητές «λυγίζουν» μέσα στα σχολεία

μαθητές-λυγίζουν-μέσα-στα-σχολεία-705906

Της Ελένης Χάνου

Ενα ακόμη περιστατικό λιποθυμίας μαθητή σε σχολείο του Βόλου καταγράφηκε την εβδομάδα που πέρασε. Το συμβάν σημειώθηκε στο σχολικό προαύλιο την ώρα του διαλείμματος ανάμεσα στις ώρες των μαθημάτων. Ο μαθητής, που όπως εκ των υστέρων ανέφερε είχε έντονο πονοκέφαλο, σωριάστηκε μπροστά στα έκπληκτα μάτια συμμαθητών του που σοκαρίστηκαν και έσπευσαν άμεσα να καλέσουν τους καθηγητές τους σε βοήθεια.

Εκπαιδευτικοί αναφέρουν ότι τα περιστατικά λιποθυμίας ή έντονης αδιαθεσίας των μαθητών είναι ολοένα και πιο συχνά μέσα στα σχολεία. Τα λιποθυμικά περιστατικά δεν έχουν φύλο… Ούτε πρόκειται απαραίτητα για παιδιά με ιατρικό ιστορικό, τα οποία είναι σε κάθε περίπτωση σε γνώση των εκπαιδευτικών προκειμένου να τα προσέχουν τις ώρες του σχολικού ωραρίου.

Τα τελευταία χρόνια της οικονομικής κρίσης ολοένα και περισσότερες οικογένειες δεν έχουν να προσφέρουν ούτε τα απαραίτητα στα παιδιά, ούτε καν το χαρτζιλίκι για το κολατσιό. Και αυτό έχει επίπτωση στα παιδιά που σπαταλούν φαιά ουσία στο σχολικό πρόγραμμα.

Από τις διευθύνσεις των σχολείων σε συνεργασία με την τοπική Εκκλησία, αλλά και σε κεντρικό επίπεδο έχουν αναληφθεί πρωτοβουλίες προκειμένου κανένας μαθητής να μην είναι χωρίς κολατσιό στο σχολείο.

Δεν λείπουν όμως τα παιδιά, η αξιοπρέπεια των οποίων δεν τους επιτρέπει να πηγαίνουν να πάρουν αυτό το κολατσιό από το γραφείο του διευθυντή, και προτιμούν να πεινούν παρά να δίνουν στόχο στους συμμαθητές τους.

Ακόμη όμως και η έλλειψη του κολατσιού μπορεί να μην είναι η πραγματική αιτία. Εκπαιδευτικοί υποστηρίζουν ότι τα παιδιά προσέρχονται στο σχολείο με πίεση από όσα βιώνουν στις οικογένειές τους και στον περίγυρό τους λόγω της οικονομικής κρίσης και σε συνδυασμό με την πίεση των μαθημάτων δεν αντέχουν και «λυγίζουν» στις τάξεις και στα σχολικά προαύλια.

Οι εκπαιδευτικοί εκπαιδεύονται και οι ίδιοι στην παροχή πρώτων βοηθειών για να αντιμετωπίζουν σε πρώτο χρόνο τυχόν έκτακτα περιστατικά.

Πλέον όμως φαίνεται η αναγκαιότητα της εισόδου και ψυχολόγων στα σχολεία, προκειμένου να βοηθηθούν οι μαθητές να αντιμετωπίσουν τις δυσκολίες που βιώνουν και μέσα στις οποίες νιώθουν να «πγίνονται».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου