ΤΟΠΙΚΑ

Δεκάδες οικογένειες στον Βόλο στο σκοτάδι

δεκάδες-οικογένειες-στον-βόλο-στο-σκο-706309

Τριάντα οικογένειες εκτός προγράμματος επανασύνδεσης ρεύματος επειδή έκαναν παράνομες επανασυνδέσεις για να ζήσουν

Ιστορίες ανθρώπινης εξαθλίωσης πρώην νοικοκυραίων κρύβονται πίσω από «ψυχρούς» αριθμούς για την πληθώρα των αιτήσεων που έχουν κατατεθεί στην ειδική επιτροπή που έχει συσταθεί στον Δήμο Βόλου για τις επανασυνδέσεις ηλεκτρικού ρεύματος σε ευπαθείς ομάδες καταναλωτών. Εκατό νέες αιτήσεις δημοτών, στα σπίτια των οποίων τα φώτα έκλεισαν λόγω απλήρωτων λογαριασμών, έχει δεχθεί η επιτροπή του Δήμου Βόλου. Πρόκειται για αιτήσεις που έγιναν μετά την απόφαση επέκτασης του προγράμματος επανασύνδεσης ρεύματος για καταναλωτές, που λόγω χρεών είδαν τους διακόπτες του ηλεκτρικού να κατεβαίνουν για το διάστημα από 30 Ιουνίου έως και 21 Σεπτεμβρίου.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Δεκάδες αιτήματα, που και πάλι εκτιμάται ότι δεν αντικατοπτρίζουν την πραγματική εικόνα εξαθλίωσης της τοπικής κοινωνίας, δέχθηκε η επιτροπή για την εξέταση αιτήσεων σχετικά με την επανασύνδεση της παροχής ρεύματος ευπαθών καταναλωτών, που συστάθηκε στον Δήμο Βόλου, με την επέκταση του προγράμματος για καταναλωτές στα σπίτια των οποίων το ρεύμα κόπηκε λόγω χρεών μετά τις 30 Ιουνίου και έως 21 Σεπτεμβρίου.

Σύμφωνα με την αντιδήμαρχο Κοινωνικής Μέριμνας Δέσποινα Κότογλου για το συγκεκριμένο διάστημα εξετάστηκαν από την επιτροπή 100 επιπλέον αιτήματα καταναλωτών, τα φώτα στα σπίτια των οποίων έσβησαν.

Σύμφωνα με στοιχεία από το σύνολο των αιτήσεων εγκρίθηκαν οι 60, που σημαίνει ότι η οφειλή των καταναλωτών θα πληρωθεί μέσα από τον δημόσιο «κουμπαρά» που έχει δημιουργηθεί για τον σκοπό αυτό προκειμένου να ξανανάψουν τα φώτα.

Από τις υπόλοιπες 40 αιτήσεις, οι 10 είναι σε εκκρεμότητα λόγω ελλιπών δικαιολογητικών και θα επανεξεταστούν.

Υπάρχουν όμως και 30 αιτήσεις οι οποίες απορρίφθηκαν λόγω παράνομων επανασυνδέσεων. Αυτό σημαίνει ότι νοικοκυραίοι που λόγω ληξιπρόθεσμων λογαριασμών τούς έκοψαν το ρεύμα κι εκείνοι προκειμένου να ζήσουν προχώρησαν σε παράνομη επανασύνδεση, «τιμωρούνται» με εξαίρεση από το πρόγραμμα και καταδικάζονται να συνεχίσουν να ζουν στο σκοτάδι, επειδή το πρόγραμμα τους εξαιρεί.

Επανασυνδέσεις υπό προϋποθέσεις

Τις αιτήσεις εξετάζει κάθε φορά που συγκαλείται ειδική τριμελής επιτροπή στην οποία συμμετέχουν και εκπρόσωποι του ΔΕΔΔΗΕ και της ΔΕΗ.

Σε όσους πληρούν τις προϋποθέσεις εγκρίνεται ειδικό βοήθημα το ποσό του οποίου καθορίζεται αναλόγως του ύψους της συνολικής οφειλής των καταναλωτών προς τον προμηθευτή ηλεκτρικής ενέργειας και συγκεκριμένα: Για συνολικές οφειλές έως έξι χιλιάδες (6.000) ευρώ καταβάλλεται εφάπαξ το σύνολο της οφειλής, για συνολικές οφειλές άνω των έξι χιλιάδων (6.000) ευρώ και έως εννέα χιλιάδες (9.000) ευρώ καταβάλλεται εφάπαξ το εβδομήντα πέντε τοις εκατό (75%) της οφειλής, για συνολικές οφειλές άνω των εννέα χιλιάδων (9.000) ευρώ και έως δώδεκα χιλιάδες (12.000) ευρώ καταβάλλεται εφάπαξ το πενήντα τοις εκατό (50%) της οφειλής και για συνολικές οφειλές άνω των δώδεκα χιλιάδων (12.000) ευρώ καταβάλλεται εφάπαξ το τριάντα τοις εκατό (30%) της οφειλής. Οι καταναλωτές εντάσσονται σε πρόγραμμα διακανονισμού και το εναπομείναν ποσό εξοφλείται από τους ίδιους σε άτοκες μηνιαίες δόσεις.

Προϋπόθεση ένταξης στο πρόγραμμα είναι να πληρούν οι ίδιοι και τα μέλη του νοικοκυριού τους τα κριτήρια χορήγησης του προγράμματος Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης (ΚΕΑ) και το ετήσιο συνολικό πραγματικό (φορολογητέο, αυτοτελώς φορολογούμενο ή ειδικώς φορολογούμενο ή απαλλασσόμενο φόρου) ή τεκμαρτό εισόδημα, όπως αυτό προκύπτει από τις τελευταίες εκκαθαρισμένες δηλώσεις φόρου εισοδήματος των μελών του νοικοκυριού και να διαθέτουν ακίνητη περιουσία που δεν θα ξεπερνά το ποσό των 120.000 ευρώ για το μονοπρόσωπο νοικοκυριό, προσαυξανόμενη κατά 15.000 ευρώ για κάθε πρόσθετο μέλος και έως το ανώτατο όριο των 180.000 ευρώ.

Από το πρόγραμμα όμως εξαιρούνται όσοι «αρνήθηκαν» να ζήσουν χωρίς το βασικό αγαθό του ηλεκτρικού ρεύματος και παρά τη διακοπή της ηλεκτροδότησης από συνεργεία, εκείνοι προχώρησαν σε παράνομες επανασυνδέσεις για να καλύψουν βασικές καθημερινές ανάγκες, να μαγειρέψουν, να έχουν ένα μπουκάλι κρύο νερό, να μπορούν να συντηρήσουν τα τρόφιμα στο ψυγείο να μην αναγκάζονται τα βράδια να ανάβουν κεριά…

Πρώην νοικοκυραίοι

Σύμφωνα με την κ. Κότογλου πίσω από τους αριθμούς κρύβονται ιστορίες ανθρώπινου πόνου. «Οσοι έρχονται και καταθέτουν αιτήσεις επανασύνδεσης ρεύματος είναι πρώην νοικοκυραίοι και στο σύνολό τους δικαιούχοι ΚΕΑ (Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης). Ανθρωποι που είχαν τη δουλειά τους, τον μισθό τους, που μπορούσαν να ζουν με αξιοπρέπεια τις οικογένειές τους», αναφέρει.

Η απώλεια της εργασίας και η ανάγκη για την επιβίωση φαίνεται να τους ανάγκασε να αφήσουν απλήρωτους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος που ξεκινούν από τα 1.000 ευρώ χρέος και φθάνουν σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμη και τις 18.000 ευρώ.

Τα χρέη έφεραν στην πόρτα τους συνεργεία της ΔΕΗ που τους έκαναν διακοπή από το δίκτυο ηλεκτροδότησης, με αποτέλεσμα να αναγκαστούν να ζουν εν έτει 2018 χωρίς το βασικό αγαθό του ηλεκτρικού ρεύματος. Να ζουν επί μήνες στο σκοτάδι… Και να διεκδικούν πίσω την αξιοπρέπειά τους μέσα από το πρόγραμμα επανασύνδεσης ρεύματος.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου