ΤΟΠΙΚΑ

Στα «πορτοκαλί» το Δημαρχείο Βόλου

στα-πορτοκαλί-το-δημαρχείο-βόλου-707041

Πρωτοβουλία για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών – Μία στις τρεις γυναίκες έχει υποστεί ψυχολογική κακοποίηση

Μεθαύριο Δευτέρα 26 Νοεμβρίου, στις 7 μ.μ., το δημαρχιακό κτίριο του Βόλου θα φωταγωγηθεί πορτοκαλί… Είναι το χρώμα της παγκόσμιας καμπάνιας για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών.

Με κεντρικό μήνυμα «Πες όχι στη βία» ο Α’ Σοροπτιμιστικός Ομιλος Βόλου, σε συνεργασία με την Αντιδημαρχία Κοινωνικής Μέριμνας και το Τμήμα Ισότητας των Φύλων του Δήμου Βόλου, στηρίζουν την πρωτοβουλία ενημέρωσης και αφύπνισης του κοινού της πόλης για την πρόληψη και εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών.

Οι σοροπτιμίστριες του Α’ Ομίλου Βόλου υποστηρίζουν αυτή την πρωτοβουλία, η οποία τελεί υπό την αιγίδα του γενικού γραμματέα Ηνωμένων Εθνών με δράση για το φετινό θέμα της καμπάνιας «Orange the world». Στόχος της δράσης είναι οι γυναίκες που έχουν υποστεί κακοποίηση και βία να ενθαρρυνθούν να τις κοινοποιήσουν, έτσι ώστε να λάβουν μέσω της συνηγορίας την απαραίτητη βοήθεια.

Το πρόβλημα της βίας είναι βαθιά κοινωνικό, αφού εκφράζεται τόσο μέσα στην οικογένεια (ενδοοικογενειακή βία) όσο και έξω από αυτήν (επαγγελματικό χώρο).

Συγκλονιστικά στοιχεία

Στην Ευρωπαϊκή Ενωση τα στατιστικά στοιχεία είναι αποκαλυπτικά. Μία στις τρεις γυναίκες έχει βιώσει σωματική η σεξουαλική βία από την ηλικία των δεκαπέντε ετών, πενήντα γυναίκες χάνουν τη ζωή τους κάθε εβδομάδα λόγω της ενδοοικογενειακής βίας, το 75% των γυναικών έχει δεχθεί σεξουαλική παρενόχληση στον επαγγελματικό του βίο. Το ετήσιο κόστος από την έμφυλη βία στην Ευρωπαϊκή Ενωση έχει υπολογιστεί ότι ξεπερνά το αστρονομικό ποσό των 225 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Εξίσου ανησυχητικό είναι το πρόβλημα και στην Ελλάδα, καθώς μία στις τρεις γυναίκες (32%) έχει πέσει θύμα ψυχολογικής κακοποίησης από στενό σύντροφο, 8 στις 10 γυναίκες που απευθύνθηκαν στη γραμμή SOS 15900 της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων είναι θύματα ενδοοικογενειακής βίας.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο Α΄ Σοροπτιμιστικός Ομιλος Βόλου, υπογραμμίζεται ότι «γυναίκες που ζουν τη βία καθημερινά χρειάζονται βοήθεια για να καταλάβουν ότι πρέπει να μιλήσουν, να μην ακούν συμβουλές από τον περίγυρο «κάνε υπομονή, έχεις παιδιά, δεν θα καταφέρεις τίποτα». Να καταλάβουν ότι κάθε είδους βία πρέπει να καταγγέλλεται χωρίς να υπολογίζεται το κόστος».

Παράλληλα επισημαίνεται ότι: «Εμείς οι σοροπτιμίστριες πιστεύουμε ότι εκτός από τις νομοθετικές πρωτοβουλίες, όπως είναι η επικύρωση της σύμβασης της Κωνσταντινούπολης, προέχει η αλλαγή νοοτροπίας και κουλτούρας, η οποία θα επιτευχθεί μέσω της παιδείας και της εκπαίδευσης των γυναικών και των κοριτσιών. Πιστεύουμε, λοιπόν, ότι η παρουσία του κόσμου είναι σημαντική, για αυτό καλούμε τους πολίτες της πόλης μας να πάρουν μέρος μαζί μας στη δράση αυτή».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου