ΤΟΠΙΚΑ

«Τα αποτελέσματα της επιδημιολογικής δεν είναι ανησυχητικά»

τα-αποτελέσματα-της-επιδημιολογική-707327

Τόνισε ο καθηγητής Επιδημιολογίας Χρ. Χατζηχριστοδούλου μιλώντας για επέκταση της μελέτης μετά το 2010 προκειμένου να διαπιστωθεί αντίκτυπος της κρίσης

Πλήρη «χάρτη» σε επίπεδο Θεσσαλίας με στοιχεία θνησιμότητας και νοσηρότητας νεοπλασματικών, καρδιαγγειακών και αναπνευστικών νόσων έχει πλέον στη διάθεσή του το Εργαστήριο Υγιεινής και Επιδημιολογίας του Τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. «Τα αποτελέσματα της επιδημιολογικής μελέτης δεν είναι ανησυχητικά», διεμήνυσε ο καθηγητής Επιδημιολογίας του Π.Θ. Χρήστος Χατζηχριστοδούλου, ανακοινώνοντας παράλληλα ότι η μελέτη θα επεκταθεί και μετά το 2010 προκειμένου να διαπιστωθεί αν οι δείκτες θνησιμότητας χειροτέρεψαν μέσα στην κρίση.

Στο περιθώριο του 8ου Πανελληνίου Συνεδρίου του Φόρουμ Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Ιατρικής, ο κ. Χατζηχριστοδούλου επανέλαβε ότι τα αποτελέσματα της επιδημιολογικής μελέτης που αφορούν στη δεκαετία 1999 – 2009 σε όλη τη Θεσσαλία, θα ανακοινωθούν τον Ιανουάριο, σε ειδική εκδήλωση που θα γίνει στον Βόλο και θα πλαισιωθεί από ομιλίες που θα επικεντρώνουν στην πρόληψη.

«Υπάρχουν αποτελέσματα, αλλά δεν θα τα δώσουμε αποσπασματικά. Θέλουμε να τα παρουσιάσουμε και να τα συζητήσουμε στην πραγματική τους διάσταση. Τα πράγματα όμως δεν είναι ανησυχητικά», σημείωσε ο κ. Χατζηχριστοδούλου.

Ο ίδιος επισήμανε ότι η μελέτη θα αποτελέσει μπούσουλα πρόληψης. «Βλέπουμε σε ποιες περιοχές παρατηρούνται αυξημένα περιστατικά καρκίνου ή καρδιαγγειακά κι εκεί πάμε επικεντρωμένα για να κάνουμε πρόληψη. Με βάση τα στοιχεία της δεκαετίας 1999 -2009 υπερτερούμε από την υπόλοιπη Ελλάδα και εκεί θα επικεντρωθούμε», σημείωσε.

Ο ίδιος προανήγγειλε μάλιστα επέκταση της μελέτης για στοιχεία από το 2010 και μετά προκειμένου να διαπιστωθεί αν οι δείκτες θνησιμότητας χειροτέρεψαν. «Η οικονομική κρίση σαφώς και έχει επηρεάσει τη δημόσια υγεία. Πολλά είναι τα προβλήματα, οργανωτικά, οικονομικά, ανθρώπινων πόρων. Και σίγουρα αυτό έχει αντίκτυπο και στον πληθυσμό. Πιστεύω ότι θα δούμε τους δείκτες να χειροτερεύουν. Οι Κυβερνήσεις με νύχια και με δόντια προσπαθούν να κρατήσουν τους δείκτες θνησιμότητας. Πιστεύω ότι θα έχουμε αποτελέσματα από την κρίση», ανέφερε.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου