ΤΟΠΙΚΑ

Νέα τρικλοποδιά στον Αλατά

νέα-τρικλοποδιά-στον-αλατά-708199

Νίκος Φορτούνας: Επιτέλους ας τραβήξει κάποιος το αυτί στον επαγγελματία… οικολόγο

Νέα εμπόδια στην υλοποίηση της μεγάλης τουριστικής επένδυσης στη νησίδα του Αλατά, που περιμένει 20 ολόκληρα χρόνια, επιχειρούν να βάλουν με παρέμβασή τους η Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία Μαγνησίας και ο εκπρόσωπός της Κώστας Βολιώτης. Λίγο πριν την τελική ευθεία και ενόψει του ραντεβού που θα έχει ο δήμαρχος Νοτίου Πηλίου Νίκος Φορτούνας με τον υπουργό Περιβάλλοντος Γ. Σταθάκη την Τετάρτη 5 Δεκεμβρίου για την επένδυση, η Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία Μαγνησίας, με επιστολή που υπογράφεται από τους κ.κ. Κ. Βολιώτη και Γ. Γερόπουλο, επιχειρεί να παρέμβει για να μη γίνει η επένδυση. «Επιτέλους ας τραβήξει κάποιος το αυτί στον επαγγελματία οικολόγο που κυνηγά τις επενδύσεις στο όνομα του περιβάλλοντος», η σφοδρή αντίδραση του κ. Φορτούνα, που βλέπει την ιστορία να επαναλαμβάνεται.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Στις 25 Σεπτεμβρίου 1998 υπογραφόταν η σύμβαση μεταξύ της τότε κοινότητας Τρικερίου και της εταιρείας κυπριακών συμφερόντων United Five Development Hellas. Αντικείμενο της σύμβασης η τουριστική επένδυση στη νησίδα Αλατάς. Η επένδυση αφορά σε ποσό 200 εκατ. ευρώ περίπου και περιλαμβάνει την κατασκευή τουριστικού συγκροτήματος πέντε αστέρων, δυναμικότητας 950 κλινών, το οποίο αποτελούνταν από ξενοδοχείο και τουριστικά χωριά.

Σύμφωνα με τον κ. Φορτούνα είναι επένδυση μέσα από την οποία θα δημιουργηθούν 300 θέσεις εργασίας και το όφελος θα είναι συνολικό για την περιοχή του Νοτίου Πηλίου, καθώς πέρα από την προσέλκυση τουριστικού υψηλού οικονομικού επιπέδου, θα στηριχθούν και οι ντόπιοι επαγγελματίες. Οι προμήθειες πρώτων υλών σε αγροτικά προϊόντα θα γίνονται από τον αγροτικό κόσμο του Νοτίου Πηλίου, που θα μπορέσει σε επόμενη φάση να προχωρήσει και στη μεταποίηση των προϊόντων του για να προμηθεύει το μεγάλο ξενοδοχειακό συγκρότημα.

Ωστόσο από τα πρώτα κιόλας βήματα, η Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία Μαγνησίας κατέθεσε προσφυγή στο ΣτΕ ζητώντας την ακύρωση του έργου, με αποτέλεσμα η επένδυση να μπλοκαριστεί επί 20 χρόνια. Σήμερα, 20 χρόνια μετά κι ενώ το σύνολο των εμποδίων έχει υπερπηδηθεί, επιχειρείται νέο… μπλόκο.

Η επιστολή – παρέμβαση

Με επιστολή προς τον κ. Σταθάκη, οι κ.κ. Βολιώτης και Γερόπουλος υποστηρίζουν ότι η Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία Μαγνησίας είναι «αντίθετη με το χτίσιμο του νησιού» για τους εξής λόγους: «Τόσο η Agenda ’21 όσο και η Νομολογία του Ε’ Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας έχουν ασχοληθεί με τα μικρά νησιά και τη βιώσιμη διαχείρισή τους. Τα νησιά αυτά θεωρούνται ως ευαίσθητα ή ευπαθή οικοσυστήματα των οποίων επιβάλλεται η αυστηρή περιβαλλοντική προστασία και επιτρέπεται μόνο η ήπια διαχείριση (Δεκλερής 2000, σελ. 517 επ.). Το ειδικότερο καθεστώς των μικρών νησιών έχει αποτελέσει αντικείμενο διεθνών συμβάσεων και διασκέψεων, πράγμα που υποδηλώνει τη σοβαρή σημασία του θέματος αυτού.

Σύμφωνα με μελέτη που ζητήσαμε και συνέταξε το Επιμελητήριο Περιβάλλοντος, σχετικά με το θέμα αυτό, η κατασκευή της μονάδας αυτής θα οδηγήσει στη βέβαιη καταστροφή του νησιού (σελ. 7). Αναφέρεται επίσης ότι η μίσθωση της νησίδας από την Κοινότητα Τρικερίου είναι άκυρη (σελ. 9) γιατί δεν έχει το προς τούτο δικαίωμα.

Από την Ειδική Χωροταξική Μελέτη Πηλίου και Βορείων Σποράδων, που συντάχθηκε το 1987 από το ΥΠΕΧΩΔΕ, προκύπτει ότι το νησί Αλατάς και τα νησάκια Πιθού (Μικρά) είναι χαρακτηρισμένα ως περιοχές προστασίας της φύσης με πράσινο χαρακτηριστικό χρώμα, όπως λίγες περιοχές του Πηλίου. Αυτό καταδεικνύει και το ιδιαίτερα ευαίσθητο και σημαντικό της περιοχής αυτής.

Κάθε δραστηριότητα και ιδιαίτερα στα νησιά, οφείλει να λαμβάνει υπόψη της τη φέρουσα ικανότητα του χώρου στον οποίο θα αναπτυχθεί (ΔΕΚΛΕΡΗΣ). Είναι δε προφανές ότι ένα τόσο μικρό νησάκι, όπως ο Αλατάς δε μπορεί να δεχτεί μια ξενοδοχειακή μονάδα 1000 κλινών και συνολικού εμβαδού κτιριακών εγκαταστάσεων 33.000 περίπου τ.μ., χωρίς να θιγεί η φέρουσα ικανότητά του.

Η επένδυση αυτή είναι αντίθετη με την ήπια τουριστική ανάπτυξη του Πηλίου, που είναι επιλογή των φορέων της περιοχής.

Θα προκύψουν προβλήματα ρύπανσης του θαλάσσιου περιβάλλοντος από τις μετακινήσεις των σκαφών τροφοδοσίας και αναψυχής και του βιολογικού καθαρισμού. Ας σημειωθεί ότι ο κόλπος στο σημείο αυτό είναι κλειστός.

Η περιοχή είναι ιδιαιτέρου φυσικού κάλλους, ορατή από πολλά σημεία του Πηλίου και η δραστηριότητα αυτή θα αλλοιώσει το τοπίο.

Η μεγάλη κατανάλωση νερού είναι ασύμβατη με τις δυνατότητες της περιοχής (προβλέπονται ιδιαίτερες πισίνες στα οικήματα υψηλών προδιαγραφών). Η Κοινότητα Τρικερίου, που σύμφωνα με πληροφορίες μας δήλωσε ότι αναλαμβάνει την παροχή της ποσότητας αυτής του νερού, κυριολεκτικά διψάει κάθε καλοκαίρι, ενώ το φράγμα Παναγιώτικο που έχει κατασκευαστεί, εκτός του ότι έχει σοβαρά προβλήματα, δεν επαρκεί για τις ανάγκες της περιοχής, ενώ το κλίμα της χώρας μας, λόγω της κλιματικής αλλαγής, μας οδηγεί σε περιόδους έντονης ξηρασίας. Εάν δε επιλεγεί η λύση της αφαλάτωσης, αυτή θα είναι ολέθρια για ένα κλειστό κόλπο, όπως ο Παγασητικός.

Κύριε υπουργέ, ελπίζουμε ότι θα λάβετε σοβαρά υπόψη σας τις απόψεις που σας εκθέσαμε παραπάνω και δεν θα λάβετε αποφάσεις που θα αποβούν καταστροφικές για το περιβάλλον της περιοχής».

Εντονη αντίδραση

Η παρέμβαση επιχειρείται με αφορμή το ραντεβού των κ.κ. Φορτούνα και Σταθάκη, στις 5 Δεκεμβρίου στο Υπουργείο Περιβάλλοντος. Μπορεί από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Θεσσαλίας να έχει εγκριθεί η στρατηγική μελέτη του ΣΧΟΟΑΠ για να προχωρήσει η επένδυση, ο δήμαρχος Νοτίου Πηλίου όμως θέλει να διασφαλίσει ότι δεν θα προκύψουν νέα εμπόδια στο μέλλον με την έγκριση της χωροταξικής μελέτης Θεσσαλίας, που κατατάσσει τον Αλατά στη γ’ ζώνη αποκλείοντάς τον από τις τουριστικές επενδύσεις. Ο κ. Φορτούνας θα ζητήσει την ένταξη του Αλατά στην α’ ζώνη.

Ο ίδιος μάλιστα αντιδρά σφοδρά στη νέα παρέμβαση από πλευράς της Περιβαλλοντικής Πρωτοβουλίας Μαγνησίας και του κ. Βολιώτη: «Επιτέλους ας τραβήξει κάποιος το αυτί σε αυτόν τον άνθρωπο που κυνηγά την ανάπτυξη στο όνομα του περιβάλλοντος. Ως πρώην στέλεχος της διεύθυνσης θαλασσίου περιβάλλοντος του υπουργείου Ναυτιλίας είμαι πολύ πιο ευαίσθητος σε θέματα περιβάλλοντος από τον επαγγελματία οικολόγο».

Σύμφωνα με τον κ. Φορτούνα η απόφαση του ΣτΕ ουσιαστικά ζητούσε τη σύνταξη ΣΧΟΟΑΠ. «Το συντάξαμε και εγκρίθηκε από την Αποκεντρωμένη. Ας διαβάσει καλύτερα την απόφαση του ΣτΕ ο κ. Βολιώτης», αναφέρει ο κ. Φορτούνας χαρακτηρίζοντας άστοχη τη νέα παρέμβαση. Όπως αναφέρει, η επένδυση προβλέπει τριτοβάθμιο βιολογικό καθαρισμό και θα γίνει με σεβασμό στο περιβάλλον. «Η ικανότητα του γλύπτη – καλλιτέχνη μπορεί να μετατρέψει έναν όμορφο βράχο σε έργο τέχνης και η ικανότητα του αρχιτέκτονα μηχανικού να παντρέψει το τσιμέντο με τη φύση», λέει χαρακτηριστικά.

«Αυτή την περίοδο η χώρα αναζητά επενδύσεις για να ανορθωθεί η οικονομία. Κι εμείς έχουμε μια επένδυση που περιμένει 20 χρόνια, θα δώσει 300 θέσεις εργασίας και ανάπτυξη σε όλη την περιοχή και προσπαθούν κάποιοι να την μπλοκάρουν», κατέληξε.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου