ΤΟΠΙΚΑ

Φοιτητές του Π.Θ. καταγγέλλουν Καθηγητή για σεξιστικά σχόλια

φοιτητές-του-π-θ-καταγγέλλουν-καθηγητ-709072

Στον απόηχο δεκαπενθήμερης κατάληψης στο Τμήμα – «Παρακολουθούμε στενά το ζήτημα» αναφέρει ο πρύτανης Ζήσης Μαμούρης, ενώ καθηγητές διαψεύδουν τις καταγγελίες

Εμφύλιος… πόλεμος ξέσπασε στο Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, στον απόηχο δεκαπενθήμερης κατάληψης των φοιτητών. Με ανακοίνωση που εκδόθηκε από τη γενική συνέλευση του φοιτητικού συλλόγου, φοιτητές του Τμήματος στρέφονται εναντίον καθηγητών τους, τους οποίους καταγγέλλουν για εις βάρος τους τραμπουκισμούς, ενώ φθάνουν στο σημείο μέχρι και να κατονομάσουν καθηγητή τους ως «κύριο εκφραστή απειλών, στοχοποιήσεων και σεξιστικών σχολίων». Την καταγγελία των φοιτητών διαψεύδει ως κακοήθεια ο πρόεδρος του Τμήματος Ελ. Τσουκαλάς, ενώ ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Ζήσης Μαμούρης δηλώνει ότι η Πρυτανεία παρακολουθεί στενά το ζήτημα. Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες κάνουν λόγο για εξέταση των καταγγελιών των φοιτητών από την επιτροπή δεοντολογίας που έχει συσταθεί στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και λειτουργεί τους δύο τελευταίους μήνες.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Τα πάντα ξεκίνησαν στον απόηχο δεκαπενθήμερης κατάληψης, στην οποία προχώρησαν το περασμένο διάστημα φοιτητές. Η διάρκεια της κατάληψης λίγο έλειψε να κοστίσει το εξάμηνο και τόσο στο πρυτανικό συμβούλιο, όσο και στη γενική συνέλευση του Τμήματος αποφασίστηκε αναπλήρωση των δύο εβδομάδων με μαθήματα στη «νεκρή» εβδομάδα μετά τις γιορτές των Χριστουγέννων, αλλά και με σύμπτυξη της διάρκειας της εξεταστικής. Σημειώνεται ότι εξαιτίας της κατάληψης έχει αναβληθεί για τις 5 Δεκεμβρίου και η ορκωμοσία των αποφοίτων του Τμήματος.

Με ανακοίνωσή τους και μετά τη λήξη της κατάληψης, τις γενικές συνελεύσεις στο Τμήμα, προκειμένου να βρεθεί τρόπος αναπλήρωσης των χαμένων μαθημάτων, η γενική συνέλευση των φοιτητών αποφάσισε να γνωστοποιήσει τα αιτήματα της κατάληψης.

«Ως φοιτητές ερχόμαστε αντιμέτωποι με μία εξαντλητική πραγματικότητα, αφού στο πρόγραμμα της σχολής μας υπάρχουν κύκλοι σπουδών (αν δεν περάσεις συγκεκριμένο αριθμό μαθημάτων δεν μπορείς να προχωρήσεις σε επόμενο έτος), αλυσίδες μαθημάτων (πρέπει να περάσεις ορισμένα μαθήματα για να δηλώσεις άλλα), ενώ ταυτόχρονα ο φόρτος εργασίας σε κάθε μάθημα είναι τεράστιος (υποχρεωτικές εργασίες και πρόοδοι, εργαστήρια – διαγωνίσματα, καθημερινά τεστ κ.ά.). Όλα αυτά συντελούν σε μια πιεστική και ψυχοφθόρα διαδικασία φοίτησης, στην οποία είναι υπερβολικά δύσκολο έως αδύνατο να ανταποκριθούμε.

Την παραπάνω δυσμενή κατάσταση συμπληρώνει και η ακραία υποχρηματοδότηση του ιδρύματος. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι δεν έχουμε καν δικό μας κτίριο και φιλοξενούμαστε σε χώρους άλλων σχολών. Επιπλέον στριμωχνόμαστε σε μία πολυκατοικία για να παρακολουθήσουμε τα σχεδόν ανύπαρκτα εργαστήρια που υπάρχουν λόγω έλλειψης προσωπικού και εξοπλισμού», αναφέρουν. Οι φοιτητές μάλιστα διαψεύδουν τα περί φθορών στο κτίριο στη διάρκεια της κατάληψης, κάνουν λόγο για μαζικές γενικές συνελεύσεις που εκδίδουν δημοκρατικές αποφάσεις μακριά από κομματικές ταυτότητες και υποστηρίζουν ότι τα περί απώλειας του εξαμήνου χρησιμοποιήθηκαν για να τρομοκρατήσουν τους φοιτητές.

Στρέφονται εναντίον καθηγητών τους

Δεν περιορίζονται όμως στα συγκεκριμένα προβλήματα, αλλά εξαπολύουν επίθεση εναντίον καθηγητών τους, έναν εκ των οποίων κατονομάζουν:

«Η ίδια η συμπεριφορά των καθηγητών έρχεται να προσθέσει μια νέα διάσταση στην παρακμή που βρίσκεται το Τμήμα. Τραμπουκισμοί φοιτητών, απειλές και στοχοποιήσεις από καθηγητές και γραμματεία, καθώς και σεξιστικά σχόλια δημιουργούν ένα κλίμα εκφοβισμού που έχει γίνει πια αναπόσπαστο κομμάτι της εκπαιδευτικής διαδικασίας. Κύριος εκφραστής των παραπάνω πρακτικών και ένοχος για πληθώρα περιστατικών είναι ο καθηγητής … που δρα με τη συγκάλυψη και την ανοχή των συναδέλφων του.

Σε αυτή την κατάσταση λοιπόν, ο φοιτητικός σύλλογος αποφάσισε να απαντήσει με μια σειρά από δράσεις, οι οποίες κλιμακώθηκαν με κατάληψη εξαιτίας της αδιαφορίας και της αδιαλλακτικότητας των καθηγητών. Αντί να γίνει οποιαδήποτε κίνηση προς τη λύση των προβλημάτων, οι καθηγητές μας επέλεξαν να κάνουν επίδειξη δύναμης, τρομοκρατώντας τα μέλη του συλλόγου υπό την απειλή της ακύρωσης του εξαμήνου. Απέφευγαν τη σύγκληση γενικής συνέλευσης Τμήματος για εβδομάδες, ενώ ταυτόχρονα χάνονταν εργαστήρια, ορκωμοσίες, μαθήματα κ.ά. Οι ίδιοι δείχνοντας πλήρη άγνοια για τα προβλήματα, παρέκαμψαν την τακτική τους συνέλευση και είχαν το θράσος να αναβάλουν την επίσημα κλεισμένη διαδικασία της Πέμπτης 8/11 η οποία είχε πρωτοκολληθεί. Αρνήθηκαν ενώπιον των Πρυτανικών Αρχών έγγραφη και επίσημη διαβεβαίωση για την επόμενη γενική συνέλευση Τμήματος. Όταν αυτή έγινε, τα αιτήματα των φοιτητών δεν συζητήθηκαν καθόλου, ίσα – ίσα το κέντρο της συζήτησης, από την πλευρά των καθηγητών ήταν το πώς θα μας τιμωρήσουν. Χαρακτηριστικό της εκδικητικής τους δράσης είναι το γεγονός ότι ψήφισαν να κοπεί μια βδομάδα εξεταστικής για να γίνουν οι αναπληρώσεις των μαθημάτων που χάθηκαν, ενώ προφανώς υπάρχει χρόνος για να αναπληρωθούν όλες οι χαμένες ώρες πριν την έναρξη της εξεταστικής περιόδου. Αυτή την πρόταση έκαναν οι εκπρόσωποι των φοιτητών, αλλά δεν έγινε δεκτή, ούτε καν συζητήθηκε.

Συνοψίζοντας, θεωρούμε ότι όλα αυτά τα ζητήματα έχουν μετατρέψει το Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών Βόλου σε έναν χώρο που θέτει συνεχώς εμπόδια στην πρόοδο, τη ζωή και τις σπουδές των φοιτητών. Κοινώς, σπουδάζουμε σε ένα Τμήμα, το οποίο δεν πληροί καμία από τις προϋποθέσεις μιας ελεύθερης και δίκαιης ακαδημαϊκής κοινότητας και ταυτοχρόνως υποθηκεύει την ψυχολογία και το μέλλον μας, δίχως να λογοδοτεί σε κανέναν».

Ατυπη συνάντηση φοιτητών – προέδρου Τμήματος

Ψευδές, συκοφαντικό, κατάπτυστο και ανάξιο απάντησης χαρακτήρισε ο πρόεδρος του Τμήματος Ελ. Τσουκαλάς το περιεχόμενο της ανακοίνωσης, αφήνοντας αιχμές κατά μειοψηφίας φοιτητών οι οποίοι φέρονται σύμφωνα με τον ίδιο να βγάζουν αποφάσεις για τις καταλήψεις και ανακοινώσεις. Ο ίδιος δήλωσε χθες ότι είχε άτυπη συνάντηση με εκπροσώπους φοιτητών οι οποίοι φέρονται να δήλωσαν άγνοια για το περιεχόμενο των καταγγελιών και υποστήριξε ότι ο φοιτητικός σύλλογος οφείλει να επανορθώσει. «Εμείς εδώ δίνουμε πτυχία ηλεκτρολόγων, δεν μοιράζουμε περγαμηνές… ακτιβισμού», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσουκαλάς, διαψεύδοντας τις κατηγορίες περί τραμπουκισμών και σεξιστικών σχολίων.

«Τα καταγγελλόμενα είναι ανυπόστατα. Δεν θα ήθελα να κάνω κανένα σχόλιο επί κειμένου το οποίο είναι ανυπόγραφο», ανέφερε από την πλευρά του ο καθηγητής του Τμήματος που κατονομάζεται από τους φοιτητές.

Υπό στενή παρακολούθηση

Ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Ζήσης Μαμούρης δήλωσε γνώστης της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί στο Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών. «Το πρόβλημα με το πρόγραμμα σπουδών είναι γνωστό και έχει συζητηθεί δύο φορές στο πρυτανικό συμβούλιο. Ωστόσο η Πρυτανεία δεν μπορεί να παρέμβει στη λειτουργία του Τμήματος», ανέφερε ο κ. Μαμούρης.

Για το θέμα μάλιστα σύμφωνα με τον κ. Τσουκαλά έχει συσταθεί επιτροπή που θα εξετάσει τη δυνατότητα αναμόρφωσης του προγράμματος σπουδών τον ερχόμενο Απρίλιο.

Σε ό,τι αφορά στις καταγγελίες των φοιτητών για τους καθηγητές τους, ο κ. Μαμούρης επισήμανε ότι «η Πρυτανεία παρακολουθεί στενά το ζήτημα και ανά πάσα στιγμή είμαστε έτοιμοι να παρέμβουμε για να διασφαλιστεί η ομαλή λειτουργία του Τμήματος».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου