ΤΟΠΙΚΑ

Εφοδος Αστυνομίας στα λατομεία του Πηλίου

εφοδος-αστυνομίας-στα-λατομεία-του-πη-709968

Εντονες αντιδράσεις από λατόμους, που επί τρία και πλέον χρόνια οπότε και έκλεισαν τα λατομεία στον Δήμο Νοτίου Πηλίου είναι άνεργοι, προκάλεσε χθεσινή αστυνομική επιχείρηση σε αναζήτηση… παρανόμων. Οπως είναι γνωστό τα τρία τελευταία χρόνια στα λατομεία οι μπάρες έχουν κατέβει σε μια προσπάθεια να αδειοδοτηθούν με βάση τον νόμο και στη συνέχεια να δουλέψουν όχι από τα σωματεία που είχαν συσταθεί με λατόμους που ακολουθούσαν το επάγγελμα από πάππου προς πάππου, αλλά από συνεταιρισμούς που θα έχουν την πλήρη ευθύνη λειτουργίας τους.

Οι λατόμοι περιμένουν επί τρία χρόνια να βγουν οι άδειες προκειμένου να επιστρέψουν στο μεροκάματο. Μέχρι και χθες, οι μπάρες δεν είχαν ανοίξει επίσημα.

Η διαδικασία της αδειοδότησης έχει ολοκληρωθεί για τα λατομεία Καλαμακίου και Νεοχωρίου, ωστόσο η εγκατάσταση των λατόμων εκκρεμεί στην Επιθεώρηση Μεταλλείων Βορείου Ελλάδος που θα πρέπει να υπογράψει την άρση απαγόρευσης, πριν οι ίδιοι μπορέσουν να ξεκινήσουν να δουλεύουν. Για την περίπτωση των λατομείων στη Συκή έχει υποβληθεί μελέτη και αναμένεται έγκριση.

«Επισήμως τα λατομεία είναι κλειστά. Δεν θα το κρύψουμε όμως. Κρυφά μπαίνουν κάποιοι λατόμοι να πάρουν υλικά να μπορέσουν να πουλήσουν για να ζήσουν. Είμαστε τρία χρόνια άνεργοι. Μας ρωτά κανείς πώς ζούμε; Ερχονται Χριστούγεννα, πρέπει να πληρώσουμε δάνεια, φόρους, ΕΝΦΙΑ, Εφορία, από πού θα βγουν όλα αυτά τα έξοδα; Πώς θα εξασφαλίσουμε τα απαραίτητα στις οικογένειές μας; Είναι έγκλημα αυτό;», ξεσπά ο εκπρόσωπος των λατόμων κ. Γιάννης Ευαγγελάκης μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ.

Όπως εκτιμά καταγγελία πρέπει να προκάλεσε την αστυνομική επιχείρηση που έγινε χθες το πρωί, χωρίς ωστόσο να εντοπιστεί κάποιος λατόμος παράνομα στον χώρο των λατομείων.

Σύμφωνα με τον κ. Ευαγγελάκη, έγινε εκτεταμένη αστυνομική επιχείρηση με τζιπ της Αστυνομίας στην ευρύτερη περιοχή του Νεοχωρίου. «Περνώντας μέσα από κτήματα και δρομάκια αναζητούσαν λατόμους που παράνομα έχουν μπει στα λατομεία. Κουκουλοφόροι να ήμασταν δεν θα στηνόταν τέτοια επιχείρηση. Νιώθουμε λες και είμαστε κοινοί εγκληματίες», σχολίαζε ο κ. Ευαγγελάκης στον απόηχο αστυνομικής επιχείρησης.

Ο ίδιος ανέφερε ότι η κατάσταση έχει φθάσει στο απροχώρητο. «Οι άδειες καθυστερούν κι εμείς αντιμετωπίζουμε βιοποριστικό πρόβλημα. Δεν κρατιέται ο κόσμος. Ψάχνουν να βρουν κάτι για να ζήσουν, αλλά δεν είμαστε εγκληματίες», ανέφερε.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου