ΤΟΠΙΚΑ

Αναψε «πράσινο φως» για led φωτισμό στον Βόλο

αναψε-πράσινο-φως-για-led-φωτισμό-στον-710888

Σε 18.166 σημεία του Δήμου, με εξοικονόμηση ενέργειας 54,30%

«Πράσινο φως» άναψε στη χθεσινή της συνεδρίαση η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Βόλου για την ενεργειακή αναβάθμιση του οδοφωτισμού σε 18.166 σημεία στην πόλη με στόχο την εξοικονόμηση ενέργειας σε ποσοστό 54,30%. Η παρέμβαση για την αντικατάσταση του συνόλου των φωτιστικών σωμάτων θα ανατεθεί σε ιδιώτη και για τον λόγο αυτό θα προκηρυχθεί ηλεκτρονικός διαγωνισμός.

Το έργο προβλέπει την εγκατάσταση νέων φωτιστικών σωμάτων με σώματα νέας τεχνολογίας για τη βελτίωση και αναβάθμιση του επιπέδου φωτισμού του Δήμου, στις Δημοτικές Ενότητας Βόλου και Νέας Ιωνίας. Στο ίδιο πλαίσιο θα εγκατασταθεί σύστημα τηλεελέγχου – τηλεχειρισμού και ελέγχου ενέργειας για τη βελτίωση του προγραμματισμού συντήρησής του. Μέσα από το ίδιο σύστημα θα παρακολουθείται η ενεργειακή κατανάλωση. Επιπλέον θα χρησιμοποιηθούν συστήματα συντήρησης μέσω ηλεκτρονικών υπολογιστών, όπου θα καταγράφονται οι βλάβες, θα γίνεται ιεράρχηση, προγραμματισμός αποκατάστασης, έλεγχος αποκατάστασης.

Η παρέμβαση θα γίνει σε δρόμους και είναι προϋπολογισμού 14.414.995,74 ευρώ χωρίς το ΦΠΑ (επιπλέον 3.459.598,98 ευρώ).

Για το έργο, ο Δήμος θα αναζητήσει υπηρεσίες και τη χρηματοδότηση της συνολικής επένδυσης στον τομέα ηλεκτροφωτισμού κοινοχρήστων χώρων (οδοφωτισμός), παράλληλα με τη συντήρηση του συστήματος για 12 χρόνια στον ιδιωτικό τομέα, μέσω σύμβασης ενεργειακής απόδοσης. Αυτό σημαίνει ότι ο ιδιωτικός τομέας θα αναλάβει το ρίσκο και ο Δήμος θα ελέγχει την ποιότητα των υπηρεσιών και θα καταβάλλει το τίμημα μέσα από τα χρήματα που θα εξοικονομεί τόσο από τη μείωση της κατανάλωσης όσο και από τις δαπάνες συντήρησης.

Μετά την παρέμβαση και την ολοκλήρωση της αντικατάστασης αναμένεται σημαντική μείωση της κατανάλωσης ενέργειας σε ποσοστό 54,30% επί της σημερινής κατάστασης του συστήματος οδοφωτισμού (συμβατική κατανάλωση), από το οποίο θα εξασφαλιστεί και η αποπληρωμή του κόστους της ενεργειακής αναβάθμισης από τα ανταποδοτικά τέλη.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου