Η αιθαλομίχλη αποτέλεσμα πολιτικής;

η-αιθαλομίχλη-αποτέλεσμα-πολιτικής-712502

Της Ελένης Χάνου

Οι πρώτες ωριαίες υπερβάσεις σε αιωρούμενα μικροσωματίδια, αλλά και στον μέσο όρο της ημέρας καταγράφτηκαν με την πρώτη μεγάλη πτώση της θερμοκρασίας στην ατμόσφαιρα του Βόλου.

Την τελευταία δεκαετία σχεδόν, με την έναρξη της οικονομικής κρίσης, η αιθαλομίχλη επιστρέφει κάθε χειμώνα στον Βόλο. Τζάκια και σόμπες παίρνουν φωτιά για να ζεσταθούν τα σπιτικά και σε συνδυασμό με την υγρασία της πόλης, αλλά και τις υπόλοιπες μετεωρολογικές συνθήκες (ανέμους), ο Βόλος θυμίζει… θάλαμο αερίων.

Το πρόβλημα καταγράφεται και μελετάται. Λύση όμως δεν έχει προταθεί για την αντιμετώπιση ενός φαινομένου που απειλεί την υγεία μας. Σου λένε οι πολιτικοί «τι να πω σε αυτόν που δεν έχει χρήματα για να ζεσταθεί; Να ξεπαγιάσει;». Και μπροστά σε αυτό το ερώτημα σταματά κάθε… δράση.

Η αιθαλομίχλη όμως δεν είναι τυχαία. Εμφανίστηκε με την οικονομική κρίση, που σημαίνει ότι ολοένα και περισσότεροι πολίτες αναζητούσαν πιο οικονομικούς τρόπους θέρμανσης, ακριβώς επειδή το βαλάντιο για να γεμίσει η δεξαμενή πετρελαίου περιορίστηκε.

Όμως την ίδια ώρα, παρά την ανεργία, τη μείωση μισθών και συντάξεων, το πετρέλαιο όχι μόνο έμεινε στο… ύψος του, αλλά επιπλέον αυξήθηκε κιόλας. Η επιβολή του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα «απογειώνει» την τιμή του λίτρου, με αποτέλεσμα όλο και περισσότεροι να στρέφονται σε εναλλακτικές, πιο φθηνές λύσεις για τη θέρμανση των σπιτιών τους τον χειμώνα.

«Θέλω 2.000 ευρώ για να γεμίσω τη δεξαμενή να τη βγάλω για τον χειμώνα. Από πού να βγουν; Τζάκι και πάλι τζάκι», σχολίαζε ιδιοκτήτης μονοκατοικίας, δικαιολογώντας την επιλογή του.

Οι ιδιοκτήτες πρατηρίων υγρών καυσίμων κάθε χρόνο ζητούν μείωση του συγκεκριμένου φόρου για να μπορέσουν να «σταυρώσουν» παραγγελία ικανοποιητική. Και κάθε χρόνο το αίτημα παραμένει.

Είναι λοιπόν η αιθαλομίχλη αποτέλεσμα πολιτικής; Σαφέστατα θα λέγαμε. Γιατί αν υπήρχε πιο ισχυρή οικονομία, που σημαίνει καλύτερο μεροκάματο και συντάξεις αξιοπρέπειας, αν οι φόροι ήταν λιγότεροι και μικρότεροι, τότε και το περιβάλλον που ζούμε θα ήταν πιο ανθρώπινο.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου