ΤΟΠΙΚΑ

Ξεμπλοκάρει η επένδυση στον Αλατά μετά τα δημοσιεύματα του ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΥ

ξεμπλοκάρει-η-επένδυση-στον-αλατά-μετ-828211

Τα αλλεπάλληλα δημοσιεύματα του ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΥ έβγαλαν από τα συρτάρια της Αποκεντρωμένης το ΣΧΟΟΑΠ που εκκρεμούσε από τον Αύγουστο

Τα αλλεπάλληλα δημοσιεύματα του ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΥ για την απειλούμενη «ταφόπλακα» στην πολύπαθη τουριστική επένδυση στον Αλατά, που βρίσκεται σε αναμονή επί 20 ολόκληρα χρόνια, φαίνεται ότι έβγαλαν άρον – άρον από τα συρτάρια της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Περιφέρειας Θεσσαλίας το ΣΧΟΟΑΠ (σχέδιο οικιστικής οργάνωσης ανοιχτών πόλεων) Τρικερίου – Αλατά που είχε καταθέσει από τον περασμένο Αύγουστο ο Δήμος Νοτίου Πηλίου. Το ΣΧΟΟΑΠ είναι η προϋπόθεση για να πάρει «σάρκα και οστά» η τουριστική μονάδα στον Αλατά και μόλις χθες αναρτήθηκε στη «Διαύγεια» από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Περιφέρειας Θεσσαλίας η έγκριση του σχεδίου που ανάβει «πράσινο φως» για να προχωρήσει στην επένδυση στη νησίδα η εταιρεία Five Development Hellas.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Οπως φαίνεται μάλιστα, μόνο τυχαία δεν είναι η συνεχής αναβολή της συνάντησης μεταξύ του υπουργού Περιβάλλοντος Γιώργου Σταθάκη και του δημάρχου Νοτίου Πηλίου Νίκ. Φορτούνα, ο οποίος θα έθετε όχι μόνο ζήτημα ένταξης του Αλατά στην α’ ζώνη στο χωροταξικό σχέδιο Θεσσαλίας, αλλά και θέμα καθυστέρησης της έγκρισης του ΣΧΟΟΑΠ από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Περιφέρειας Θεσσαλίας, με βάση το υφιστάμενο χωροταξικό σχέδιο. Σημειώνεται ότι η έγκριση του ΣΧΟΟΑΠ καθυστερούσε από την Αποκεντρωμένη με το πρόσχημα – όπως ενημερώθηκε προφορικώς ο κ. Φορτούνας – της σύνταξης νέου χωροταξικού σχεδίου στη Θεσσαλία.

Όμως το ΣΧΟΟΑΠ είχε κατατεθεί από τον περασμένο Αύγουστο προκειμένου να εγκριθεί από την Αποκεντρωμένη και ο κ. Φορτούνας είχε προειδοποιήσει ακόμη και με προσφυγή στην Εισαγγελία Βόλου κατά παντός υπευθύνου για το μέλλον της τουριστικής επένδυσης. Υπενθυμίζεται ότι στο νέο χωροταξικό, ο Αλατάς εντάσσεται στη γ’ ζώνη όπου δεν προβλέπονται τουριστικές χρήσεις την ίδια ώρα που το μεγαλύτερο μέρος του Νοτίου Πηλίου εντάσσεται στην α’ ζώνη όπου επιτρέπονται τουριστικές επενδύσεις. Με την έγκριση του ΣΧΟΟΑΠ η επένδυση μπορεί να προχωρήσει ενώ στο επικείμενο ραντεβού την επόμενη εβδομάδα στην Αθήνα με τον κ. Σταθάκη, ο δήμαρχος Νοτίου Πηλίου θα διεκδικήσει και αλλαγή ζώνης του Αλατά, προκειμένου η επένδυση να θωρακιστεί απ’ όλες τις πλευρές.

Για την επένδυση στον Αλατά έχουν υπερπηδηθεί όλα τα εμπόδια τα τελευταία 20 χρόνια. Συντάχθηκε το ΣΧΟΟΑΠ εξαιτίας του οποίου η επένδυση φρέναρε από το ΣτΕ, αποτυπώθηκε η νησίδα ως 500 στρεμμάτων αντί 493 στρεμμάτων που θα είχε ως αποτέλεσμα η επένδυση να καταδικαστεί σε… κατασκηνώσεις και δεν χαρακτηρίστηκε γαία υψηλής παραγωγικότητας για να απαγορεύονται οι επενδύσεις.

Με την έγκριση του ΣΧΟΟΑΠ μπορεί να πάρει μπροστά η επένδυση που περιλαμβάνει την κατασκευή τουριστικού συγκροτήματος πέντε αστέρων, δυναμικότητας 950 κλινών, το οποίο θα αποτελείται από ξενοδοχείο και τουριστικά χωριά.

Το ΣΧΟΟΑΠ

Το ΣΧΟΟΑΠ Τρικερίου – Αλατά προβλέπει για τον Αλατά ανάπτυξη με χρήσεις τουρισμού- αναψυχής.

Οι επιτρεπόμενες χρήσεις περιλαμβάνουν κατοικία, κοινωνική πρόνοια, μικρές και ειδικές αθλητικές εγκαταστάσεις, θρησκευτικούς χώρους, πολιτιστικές εγκαταστάσεις, πρωτοβάθμιες υπηρεσίες υγείας, χώρους συνάθροισης κοινού- συνεδριακά κέντρα, εμπόριο και παροχή προσωπικών υπηρεσιών, υπεραγορές και πολυκαταστήματα μέχρι 1.500τ.μ. συνολική επιφάνεια δόμησης, γραφεία, εστίαση, αναψυκτήρια, αναψυχή, τουριστικά καταλύματα, εγκαταστάσεις ειδικής τουριστικής υποδομής και τουριστικές επιχειρήσεις, πολυλειτουργικό αγρόκτημα, γωνίες ανακύκλωσης και μικρά πράσινα σημεία, χώρο επεξεργασίας και διάθεσης λυμάτων, εγκαταστάσεις ΑΠΕ, χώροι διεξαγωγής τεχνικών- ψυχαγωγικών και τυχερών παιγνίων, λαχανόκηποι, κατασκηνώσεις και παιδικές εξοχές.

Για την απόφαση που έχει διάρκεια ισχύος δέκα χρόνια προβλέπεται να λάβει γνώση και το περιφερειακό συμβούλιο Θεσσαλίας.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου