ΤΟΠΙΚΑ

Θετική μετανάστευση και μείωση ανεργίας ~ Η χωρικο-οικονομική διάσταση των υδατοκαλλιεργειών

θετική-μετανάστευση-και-μείωση-ανεργ-830893

Στις περιοχές όπου φιλοξενούνται υδατοκαλλιέργειες υπάρχουν σταθερότητα και αύξηση του πληθυσμού, κυρίως νέων, λόγω προσφοράς θέσεων εργασίας

Ως «αντίδοτο» στην πληθυσμιακή κρίση και στην ανεργία εμφανίζεται για την Ελλάδα ο τομέας των υδατοκαλλιεργειών. Η χωρικο-οικονομική διάσταση των υδατοκαλλιεργειών που μελέτησε ο διδάσκων του τμήματος Γεωπονίας, Ιχθυολογίας και Υδάτινου Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Σοφοκλής Δρίτσας και παρουσιάστηκε στο πλαίσιο του 5ου διεθνούς συνεδρίου ENVECON 2018 (Οικονομικής Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος) που πραγματοποιήθηκε στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών στις 1, 2 και 3 Νοεμβρίου, υπό την επιστημονική ευθύνη του καθηγητή Γεωργίου Χάλκου, δείχνει ότι στις παράκτιες περιοχές όπου χωροθετούνται ιχθυοκαλλιέργειες ο πληθυσμός παρουσιάζει ανοδική τάση και μάλιστα από ανθρώπους ηλικίας μεταξύ 30 – 59 ετών. Η έλξη πληθυσμού και μάλιστα στην αναπαραγωγική ηλικία φαίνεται μάλιστα να οφείλεται στην προσφορά θέσεων εργασίας.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Σύμφωνα με τη μελέτη που έκανε ο κ. Δρίτσας στην Ελλάδα δραστηριοποιούνται 309 μονάδες υδατοκαλλιέργειας οι οποίες κατανέμονται σε 29 παράκτιους νομούς. Σε επτά από αυτούς συγκεντρώνεται το 60% των μονάδων και συγκεκριμένα Εύβοια (33 μονάδες), Αργολίδα (28), Αιτωλοακαρνανία (27), Θεσπρωτία (27), Κεφαλληνία (26), Δωδεκάνησα (23), Φθιώτιδα (22).

Οι 309 μονάδες υδατοκαλλιέργειας χωροθετούνται σε 85 παράκτιες δημοτικές ενότητες (περίπου το 20% του συνόλου των 442 παράκτιων Δ.Ε.), αναδεικνύοντας ιδιαίτερα υψηλή χωρική συγκέντρωση κυρίως σε 5 γεωγραφικές ζώνες της χώρας: Ιονίου, Ευβοϊκού Κόλπου, Σαρωνικού, Αργολικού και Κορινθιακού.

Ελκυστικές περιοχές για νέους…

Οπως επισημαίνει ο κ. Δρίτσας με βάση τα στοιχεία που κατέγραψε βασιζόμενος και στην απογραφή του πληθυσμού τόσο το 2001 όσο και το 2011, κατά τις δύο τελευταίες δεκαετίες οπότε και η υδατοκαλλιέργεια γνώρισε ταχεία ανάπτυξη (3.550 τόνους παραγωγής το 1990, πάνω από 110.000 τόνους το 2010), ο πληθυσμός των 85 δημοτικών ενοτήτων αυξήθηκε κατά 5%, αναδεικνύοντας μια σχετική πληθυσμιακή δυναμική.

«Πιο σημαντικό είναι το γεγονός ότι, στην περίοδο 2001-2011, οι περισσότερες από αυτές τις δημοτικές ενότητες διατήρησαν τον πληθυσμό τους όταν η χώρα αντιμετωπίζει εκ νέου το φαινόμενο της εξωτερικής μετανάστευσης και ειδικά των νέων σε ηλικία», υπογραμμίζει ο κ. Δρίτσας.

Όπως αναφέρει ο ίδιος η διατήρηση του πληθυσμού στις συγκεκριμένες δημοτικές ενότητες όπου υπάρχουν εγκατεστημένες υδατοκαλλιέργειες οφείλεται στη θετική φαινομενική μετανάστευση, δηλαδή στην καθαρή εγκατάσταση νέων ομάδων πληθυσμού, ο δείκτης της φαινόμενης μετανάστευσης ανέρχεται σε +9,4ο/οο (τοις χιλίοις, δηλαδή εννέα άτομα στα χίλια).

«Στις θετικές αυτές ροές, κυριαρχούν οι ηλικίες μεταξύ 30 και 59 ετών, δηλαδή ο εν δυνάμει οικονομικός ενεργός πληθυσμός. Η συγκεκριμένη ομάδα πληθυσμού αντιπροσωπεύει το 63% του συνόλου των εγκαταστάσεων νέων κάτοικων και ο δείκτης της φαινόμενης μετανάστευσης για τη συγκεκριμένη τάξη ηλικίας είναι ιδιαίτερα υψηλός ανέρχεται στο +18ο/οο» υπογραμμίζει ο ίδιος.

…λόγω προσφοράς εργασίας

Σε αντίθεση με τις υπόλοιπες 357 παράκτιες δημοτικές ενότητες οι οποίες δεν φιλοξενούν υδατοκαλλιέργειες και ο πληθυσμός τους δείχνει να μειώνεται (αρνητική φαινομενική μετανάστευση στο -5ο/οο και παρά τις πρόσφατες πληθυσμιακές εξελίξεις σε επίπεδο χώρας, ο παράκτιος χώρος και ειδικά οι παράκτιες περιοχές με υδατοκαλλιέργειες παρουσιάζουν μια σχετική χωρική ανθεκτικότητα.

«Αυτό μπορεί να ερμηνευθεί τουλάχιστον ως μια ένδειξη της σχετικής οικονομικής δυναμικότητας των 85 δημοτικών ενοτήτων δεδομένου ότι η ικανότητα διατήρησης ή ακόμα περισσότερο «έλξης» πληθυσμού αποτελεί μια από τις βασικές συνιστώσες της ίδιας της οικονομικής ελκυστικότητας. Η οικονομική αυτή ελκυστικότητα θεωρείται ακόμα ισχυρότερη όταν οι νέοι κάτοικοι είναι κυρίως άτομα σε ηλικία εργασίας, γεγονός που παρατηρήθηκε στην εν λόγω περιοχή μελέτης», τονίζει ο κ. Δρίτσας.

Και νέες θέσεις απασχόλησης

Αυτή την περίοδο εκτιμάται ότι ο κλάδος της υδατοκαλλιέργειας μπορεί να βαδίσει στον «δρόμο» μετά από τέσσερα χρόνια δυσμενών εξελίξεων και ως εκ τούτου θα έχει σταδιακά την ικανότητα να δημιουργήσει νέες θέσεις απασχόλησης σε τοπικό επίπεδο.

«Με βάση τα διαθέσιμα δεδομένα (αν και περιορισμένα), η παρούσα έρευνα ανέδειξε ότι οι 85 παράκτιες δημοτικές ενότητες με υδατοκαλλιέργεια παρουσιάζουν ένα σχετικά δυναμικό προφίλ με αρκετά περιθώρια βελτίωσης. Οι πρόσφατες εξελίξεις (ανάκαμψη της παραγωγής και θεσμικές παρεμβάσεις) μπορούν επομένως να συμβάλλουν στη «μελλοντική ανθεκτικότητα» αυτών των χωρικών ενοτήτων», καταλήγει ο κ. Δρίτσας.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου