Η άνεση των διαμερισμάτων το πραγματικό αίτημα;

η-άνεση-των-διαμερισμάτων-το-πραγματι-830944

Εστία έντασης δημιουργήθηκε προχθές στο κέντρο φιλοξενίας προσφύγων στις εγκαταστάσεις του Μόζα στον Βόλο.

Πρόσφυγες, που διαμαρτύρονταν για την έλλειψη γιατρού και την ποιότητα του νερού, προχώρησαν σε… κατάληψη και δεν άφηναν κανέναν να μπει, ούτε να βγει. Αίτημά τους να φύγουν από τη δομή και να φιλοξενηθούν σε διαμερίσματα.

Το αίτημα των διαμερισμάτων είναι η δεύτερη φορά που προβάλλει από πρόσφυγες.

Τον περασμένο Απρίλιο 23 πρόσφυγες από τη Συρία και το Ιράκ που μεταφέρθηκαν από τη Λέρο στον Βόλο προκειμένου να φιλοξενηθούν προσωρινά στις πρώην εκθεσιακές εγκαταστάσεις της Μόζας Α.Ε. σε αντίθεση με τους υπόλοιπους 50 περίπου μετανάστες είχαν αρνηθεί να εγκατασταθούν στον «Μόζα» που τους θύμιζε… φυλακή και προτίμησαν να το ξενυχτίσουν στο τρίγωνο παρκάκι επί της Λαρίσης, στο ύψος του κόμβου Διμηνίου. Είχε γίνει μάλιστα ολόκληρη κινητοποίηση για να πειστούν και να «συμβιβαστούν» με τον «Μόζα» υποστηρίζοντας ότι όταν έφευγαν από τη Λέρο, τους έταζαν ότι στον Βόλο θα μένουν σε διαμερίσματα στην παραλία!

Το αίτημα λοιπόν των διαμερισμάτων επανέρχεται… Βεβαίως δεν γνωρίζουμε κατά πόσο είναι αυτό το πρόβλημα εξαιτίας του οποίου άρχισαν όπως φαίνεται να δημιουργούνται και στον Βόλο εστίες έντασης, όπως κατά καιρούς προκύπτουν τόσο στη Θεσσαλία, όσο και πανελλαδικά. Αλλωστε κατά κοινή ομολογία οι εγκαταστάσεις του «Μόζα» θυμίζουν… ξενοδοχείο μπροστά σε άλλα κέντρα ανά τη χώρα που πάντως όλα προορίζονται για προσωρινή φιλοξενία.

Ισως αυτό να είναι απλώς το πρόσχημα. Οι πρόσφυγες που ξεριζώνονταν από τον τόπο τους λόγω πολέμου αναζητώντας μια νέα πατρίδα για να μπορέσουν να ζήσουν ειρηνικά σίγουρα δεν μπορούσαν να φανταστούν ότι θα βρίσκονταν «εγκλωβισμένοι» σε «στρατόπεδα συγκέντρωσης».

Κάθε οικογένεια είχε στον νου της τη δική της «Γη της Επαγγελίας» και σίγουρα δεν ήταν η Ελλάδα της οικονομικής κρίσης.

Οσο όμως παρατείνεται ο εγκλωβισμός τους στη χώρα μας, που δεν είναι προορισμός, αλλά σταθμός στο ταξίδι για τις νέες τους πατρίδες, τόσο οι εστίες έντασης θα πυκνώνουν.

Σήμερα είναι τα διαμερίσματα και το νερό, αύριο μπορεί να είναι η διατροφή και η εκπαίδευση.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου