ΤΟΠΙΚΑ

300 φιάλες αίματος κάθε μήνα για τους πάσχοντες από μεσογειακή αναιμία

300-φιάλες-αίματος-κάθε-μήνα-για-τους-πάσ-832887

«Οι ανάγκες για αίμα είναι μεγάλες και πάγιες», τονίστηκε στο περιθώριο εθελοντικής αιμοδοσίας καθηγητών στα 1ο Γυμνάσιο – 1ο ΓΕΛ Βόλου

Μόνο για τους πάσχοντες από μεσογειακή αναιμία οι ανάγκες σε αίμα στην Ελλάδα είναι 150.000 ετησίως. Στη Μαγνησία χρειάζονται κάθε μήνα 300 φιάλες αίματος για να καλυφθούν οι ανάγκες μετάγγισης ανά δεκαπενθήμερο σε πάσχοντες, ενώ στη Μονάδα Μεσογειακής Αναιμίας στο Αχιλλοπούλειο Νοσοκομείο Βόλου μεταγγίζονται συστηματικά περί τους 80 πάσχοντες.

«Οι ανάγκες σε αίμα δεν είναι εποχικές. Είναι καθημερινές και είναι πάγιες. Δεν θα πρέπει να περιμένουμε πότε θα αδειάσουν τα ψυγεία για να πάμε να δώσουμε αίμα. Πέρα από τις έκτακτες ανάγκες υπάρχουν οι πάγιες που θα πρέπει να καλυφθούν και αυτό πρέπει να γίνει συνείδηση σε όλους και να πηγαίνουν να αιμοδοτούν», ανέφερε η πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Πασχόντων από Μεσογειακή Αναιμία κ. Δέσποινα Λουκάκη, στο περιθώριο εθελοντικής αιμοδοσίας που διοργανώθηκε χθες το πρωί, στο σχολικό συγκρότημα των 1ου Γυμνασίου – 1ου Γενικού Λυκείου Βόλου.

Χθες, τα σχολεία παρέμειναν κλειστά λόγω των εκλογών των καθηγητών για την ανάδειξη των αιρετών μελών των υπηρεσιακών συμβουλίων. Περί τους 1.400 καθηγητές αναμένονταν στις κάλπες, που για τη χερσαία Μαγνησίας στήθηκαν στο συγκρότημα των 1ου Γυμνασίου – 1ου Γενικού Λυκείου Βόλου. Με αφορμή τη μαζική παρουσία καθηγητών στον προαύλειο χώρο του σχολικού συγκροτήματος διοργανώθηκε η εθελοντική αιμοδοσία σε συνεργασία με τον Σύλλογο Πασχόντων από Μεσογειακή Αναιμία.

Ηταν μία πρωτοβουλία που αναλήφθηκε από τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας και όπως δήλωσε ο προϊστάμενος Σωκράτης Σαβελίδης,«οι εκπαιδευτικοί δείχνουν για μία ακόμη φορά τα φιλάνθρωπα συναισθήματά τους, προσφέροντας αίμα για τους πάσχοντες από μεσογειακή αναιμία».

Μέσα στην πρώτη ώρα, ο σύλλογος συγκέντρωσε δέκα φιάλες αίματος.

«Θέλω να ευχαριστήσω τον κ. Σαβελίδη που ήταν δική του η πρωτοβουλία να συνδυαστεί η ημέρα των εκλογών με την εθελοντική αιμοδοσία, την ΕΛΜΕ για τη στήριξη και ευελπιστούμε ότι θα περάσει το μήνυμα της εθελοντικής αιμοδοσίας ως μία πράξη εθελοντισμού και αλληλεγγύης στον συνάνθρωπο», ανέφερε η κ. Λουκάκη.

Όπως πρόσθεσε η ίδια, φέτος σε συνεργασία με την Δ.Δ.Ε. Μαγνησίας, ο Σύλλογος έχει ξεκινήσει πρόγραμμα ευαισθητοποίησης των μαθητών μέσα στα σχολεία με στόχο «οι αυριανοί πολίτες να ευαισθητοποιηθούν και να γίνουν εθελοντές αιμοδότες».

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου