ΤΟΠΙΚΑ

Ούτε την περασμένη εβδομάδα στα λατομεία του Καλαμακίου

ούτε-την-περασμένη-εβδομάδα-στα-λατομ-834777

Ξεπεράστηκε ο «σκόπελος» του Δασαρχείου, απομένει η ΕΜΒΕ

Ούτε την περασμένη εβδομάδα κατάφεραν να εγκατασταθούν στα λατομεία οι λατόμοι του Καλαμακίου που θα είναι οι πρώτοι που θα επιστρέψουν στο επάγγελμά τους μετά από τρία και πλέον χρόνια απραξίας.

Η πολυπόθητη υπογραφή από το Δασαρχείο στην άδεια εγκατάστασης των λατόμων στο Καλαμάκι μπήκε, όμως οι μπάρες των λατομείων για να επιστρέψουν στο μεροκάματο δεν άνοιξαν.

Τις προηγούμενες ημέρες, κλιμάκιο του Δασαρχείου προχώρησε σε αυτοψία και στη συνέχεια υπέγραψε το πρωτόκολλο εγκατάστασης των λατόμων. Κι ενώ όλοι πίστευαν ότι η υπογραφή θα ήταν η τελευταία για να βγουν οι λατόμοι του Καλαμακίου από την τρίχρονη αδράνεια, όσο διάστημα δηλαδή χρειάστηκε για την αδειοδότηση των λατομείων, προέκυψε και νέος «σκόπελος».

Όπως ενημερώθηκαν οι επαγγελματίες θα πρέπει η Επιθεώρηση Μεταλλείων Βορείου Ελλάδος να υπογράψει την άρση απαγόρευσης, πριν οι ίδιοι μπορέσουν να ξεκινήσουν να δουλεύουν.

Κανείς δεν γνωρίζει πόσο διάστημα θα απαιτηθεί γι’ αυτό και πόσο ακόμη θα παραταθεί η ανεργία των λατόμων που βρίσκονται μπροστά στην… πηγή χωρίς να μπορούν «να πιουν νερό».

Με την επιστροφή τους όταν υπογραφτεί η άρση απαγόρευσης από την ΕΜΒΕ οι επαγγελματίες θα πρέπει να δώσουν νέες μάχες, με τον χρόνο καθώς τα λατομεία δεν λειτουργούν χειμώνα, για την αποκατάσταση του μηχανολογικού τους εξοπλισμού και την επανάκτηση του πελατολογίου τους.

Σε επόμενη φάση αναμένεται η εγκατάσταση των λατόμων στο Νεοχώρι μετά την έγκριση της ΑΕΠΟ και των όρων της απευθείας ανάθεσης εκμετάλλευσης. Σε εκκρεμότητα ωστόσο παραμένουν τα λατομεία στη Συκή. Για την περίπτωση της αδειοδότησης των λατομείων της Συκής έχει συνταχθεί και υποβληθεί μελέτη και αναμένεται η έγκρισή της.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου