ΤΟΠΙΚΑ

Κρίσιμη εβδομάδα για τον Αλατά

κρίσιμη-εβδομάδα-για-τον-αλατά-834828

Κρίσιμη η εβδομάδα που ξεκινά για την πολύπαθη τουριστική επένδυση στον Αλατά που περιμένει 20 χρόνια για να ξεκινήσει να υλοποιείται.

Την ερχόμενη Τετάρτη το μεσημέρι ο δήμαρχος Νοτίου Πηλίου Νίκ. Φορτούνας έχει ραντεβού στην Αθήνα με τον υπουργό Περιβάλλοντος Γιώργο Σταθάκη, προκειμένου να βρεθεί λύση στο χωροταξικό σχέδιο Θεσσαλίας, που με τη σημερινή του μορφή οδηγεί στις καλένδες την επένδυση των 200 εκατ. ευρώ.

Για την επένδυση στον Αλατά έχουν υπερπηδηθεί όλα τα εμπόδια τα τελευταία 20 χρόνια. Συντάχθηκε το ΣΧΟΟΑΠ εξαιτίας του οποίου η επένδυση φρέναρε από το ΣτΕ, αποτυπώθηκε η νησίδα ως 500 στρεμμάτων αντί 493 στρεμμάτων και δεν χαρακτηρίστηκε γαία υψηλής παραγωγικότητας για να απαγορεύονται οι επενδύσεις.

Ωστόσο το ΣΧΟΟΑΠ βρίσκεται σε εκκρεμότητα προς έγκριση από τον περασμένο Αύγουστο στα γραφεία της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Περιφέρειας Θεσσαλίας. Πληροφορίες που επικαλείται ο κ. Φορτούνας ότι υπάρχει εισήγηση «για τη μείωση του συντελεστή δόμησης από το 0,25 στο 0,001» έρχονται για μία ακόμη φορά να καταδικάσουν την επένδυση, με τον δήμαρχο να προειδοποιεί με προσφυγή στη Δικαιοσύνη και κατάθεση αγωγών κατά παντός υπευθύνου. Πληροφορίες αναφέρουν ότι επί της εισήγησης της Αποκεντρωμένης θα συνεδριάσει πιθανότατα εντός της εβδομάδας το ΣΥΠΟΘΑ (Συμβούλιο Πολεοδομικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων).

Την ίδια ώρα «μάχη» θα δοθεί και στο Υπουργείο Περιβάλλοντος για την αλλαγή του χωροταξικού σχεδίου Θεσσαλίας, μέσα από το οποίο επίσης μπαίνει «ταφόπλακα» με τη σημερινή του μορφή στην τουριστική επένδυση στον Αλατά.

Κι αυτό γιατί ο Αλατάς κατατάσσεται στη γ’ ζώνη όπου δεν επιτρέπονται τουριστικές επενδύσεις, αντί για την α’ ζώνη όπου εντάσσεται σχεδόν όλο το Νότιο Πήλιο.

Η αλλαγή ζώνης θα είναι το μοναδικό αίτημα που θα προβάλλει στον υπουργό Περιβάλλοντος Γιώργο Σταθάκη το κλιμάκιο του Δήμου Νοτίου Πηλίου, με στόχο να ξεμπλοκάρει οριστικά η τουριστική επένδυση στη νησίδα από την εταιρεία Five Development Hellas. Η επένδυση περιλαμβάνει την κατασκευή τουριστικού συγκροτήματος πέντε αστέρων, δυναμικότητας 950 κλινών, το οποίο θα αποτελείται από ξενοδοχείο και τουριστικά χωριά.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου