ΤΟΠΙΚΑ

Ξεκολλούν τα «γρανάζια» για τον Αλατά, αλλά στον Δήμο Ν. Πηλίου είναι επί ποδός…

ξεκολλούν-τα-γρανάζια-για-τον-αλατά-836743

Τα «γρανάζια» της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Περιφέρειας Θεσσαλίας άρχισαν να «ξεκολλούν» για την υπόθεση του ΣΧΟΟΑΠ (Σχέδιο Χωρικής και Οικιστικής Οργάνωσης Ανοιχτής Πόλης) Τρικερίου και Αλατά, που παραμένει σε εκκρεμότητα για τρεις και πλέον μήνες, καθυστερώντας την επένδυση των 200 εκατ. ευρώ στη νησίδα που περιμένει επί 20 χρόνια την αξιοποίησή της.

Η δημοσιότητα που έλαβε το θέμα μέσα από τα πρωτοσέλιδα του ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΥ, την παρέμβαση του βουλευτή Μαγνησίας Χρήστου Μπουκώρου και στον απόηχο της ανταπόκρισης του ίδιου του υπουργού Περιβάλλοντος Γιώργου Σταθάκη ο οποίος όρισε ραντεβού με τον δήμαρχο Νοτίου Πηλίου Νίκο Φορτούνα για την ερχόμενη Τετάρτη προκειμένου να βρεθεί λύση για το χωροταξικό σχέδιο Θεσσαλίας, έθεσαν σε «συναγερμό» τις Υπηρεσίες της Αποκεντρωμένης.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Πληροφορίες που επικαλέστηκε ο δήμαρχος Νοτίου Πηλίου Νίκ. Φορτούνας, κάνουν λόγο για έκτακτη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της Αποκεντρωμένης προκειμένου να εξεταστεί ο φάκελος της μελέτης και να παραπεμφθεί στο ΣΥΠΟΘΑ Θεσσαλίας (Συμβούλιο Πολεοδομικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων), παρόλο που μέχρι πρότινος υπήρχε η πληροφόρηση ότι θα περίμεναν πρώτα την έγκριση του νέου χωροταξικού σχεδίου Θεσσαλίας για να εξετάσουν το ΣΧΟΟΑΠ. Για το θέμα της καθυστέρησης μάλιστα, ο κ. Φορτούνας είχε προειδοποιήσει ότι θα ζητήσει παρέμβαση εισαγγελέα.

Το ΣΥΠΟΘΑ σύμφωνα με πληροφορίες πρόκειται να συνεδριάσει τις επόμενες ημέρες και εφόσον σταλεί εισήγηση από την Αποκεντρωμένη επί του ΣΧΟΟΑΠ Τρικερίου – Αλατά. Η έγκριση του ΣΧΟΟΑΠ ανοίγει τον δρόμο για την τουριστική επένδυση στη νησίδα. Ωστόσο τα προβλήματα με την τουριστική επένδυση στον Αλατά θυμίζουν… Λερναία Υδρα. «Υπάρχει πληροφόρηση ότι η Αποκεντρωμένη θα προτείνει αλλαγή του συντελεστή δόμησης από το 0,25 που προτείνεται στο ΣΧΟΟΑΠ στο 0,001. Αυτό σημαίνει ότι από τα 500 στρέμματα οικοδομήσιμα θα είναι μόλις τα δύο. Ας μην τολμήσουν στην Αποκεντρωμένη να αλλάξουν τον συντελεστή δόμησης. Αυτός ο εμπαιγμός δεν θα περάσει. Εάν μειώσουν τον συντελεστή θα αποκαλυφθεί ξεκάθαρα δόλος για να μη γίνει η επένδυση. Και αν γίνει αυτό, ο Δήμος θα κινηθεί δικαστικά και με αγωγή κατά παντός υπευθύνου», δήλωσε σε αυστηρό τόνο μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ, ο κ. Φορτούνας.

Για την επένδυση στον Αλατά έχουν υπερπηδηθεί όλα τα εμπόδια. Συντάχθηκε το ΣΧΟΟΑΠ εξαιτίας του οποίου η επένδυση φρέναρε από το ΣτΕ, αποτυπώθηκε η νησίδα ως 500 στρεμμάτων αντί 493 και δεν χαρακτηρίστηκε γαία υψηλής παραγωγικότητας για να απαγορεύονται οι επενδύσεις.

«Αγκάθια» είναι πλέον ο συντελεστής δόμησης στο ΣΧΟΟΑΠ και το χωροταξικό σχέδιο Θεσσαλίας που κατατάσσει τον Αλατά στη γ’ ζώνη εκτός περιοχών τουριστικής αξιοποίησης, κάτι που ο Δήμος θα επιχειρήσει να ανατρέψει στη συνάντηση της ερχόμενης εβδομάδας με τον υπουργό Περιβάλλοντος, Γ. Σταθάκη.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου