ΤΟΠΙΚΑ

Πανελλήνια πρωτοτυπία: O Βόλος χάνει το open mall

πανελλήνια-πρωτοτυπία-o-βόλος-χάνει-το-836889

Από τους 82, που είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον στην περιοχή παρέμβασης, απέμειναν 68 – Χάνεται 1,9 εκατ. ευρώ από την τοπική αγορά

Πανελλαδική αρνητική πρωτοτυπία διεκδικεί ο Βόλος στην υπόθεση δημιουργίας ανοιχτού κέντρου εμπορίου (open mall). Η τοπική αγορά χάνει 1,9 εκατ. ευρώ για την αναβάθμισή της, επειδή οι έμποροι αρνούνται να συμμετέχουν σε ένα πρόγραμμα μέσω του οποίου θα αναβαθμιστούν ο δημόσιος χώρος και οι βιτρίνες των καταστημάτων τους χωρίς οι ίδιοι να χρειαστεί να καταβάλλουν ούτε ευρώ. Από τους 82 που είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον έχουν απομείνει μόλις 68 εμπορικές επιχειρήσεις με αποτέλεσμα να μην καλύπτεται ούτε το ελάχιστο όριο συμμετοχής.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

«Μας λείπουν 14 εμπορικές επιχειρήσεις. Και πάλι όμως δεν μπορούμε να κατέβουμε με πρόταση με οριακή συμμετοχή 70%. Κι αυτό γιατί αν κλείσει μία επιχείρηση και χάσουμε το όριο της συμμετοχής, ο Δήμος Βόλου θα πρέπει να επιστρέψει 1,5 εκατ. ευρώ για τις παρεμβάσεις στον κοινόχρηστο χώρο και ο Εμπορικός Σύλλογος 400.000 ευρώ που θα δοθούν για τις αναβαθμίσεις των βιτρινών των εμπορικών καταστημάτων. Χάνουμε το πρόγραμμα. Θα πρέπει να γίνει ένα θαύμα για να αλλάξουν τα δεδομένα», αναφέρει ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Βόλου Αποστόλης Οντόπουλος.

Για να μην χαθεί η ευκαιρία που προσφέρεται μέσω του προγράμματος έχουν μελετηθεί κι άλλα σενάρια. Να μειωθεί περισσότερο η περιοχή παρέμβασης που οριοθετείται από τις εξής οδούς και δημιουργεί ένα νοητό «Γ» στον χάρτη: Ελευθερίου Βενιζέλου – Γεωργίου Καρτάλη –Κοραή -Πλάτωνος– Μακρινίτσης – 2ας Νοεμβρίου – Δημητριάδος.

Ηδη η αρχική πρόταση περιορίστηκε και εξαιρέθηκε το τμήμα που αφορά από Ξενοφώντος έως Πλάτωνος, Κοραή και Γαλλίας προκειμένου να επιτευχθεί μεγαλύτερη συμμετοχή. «Δεν μπορούμε όμως να τη μειώσουμε περαιτέρω», είπε ο κ. Οντόπουλος.

Μελετήθηκε η περιοχή της Ν. Ιωνίας που όμως δεν συγκεντρώνει τα απαιτούμενα χαρακτηριστικά ούτε την ελάχιστη ύπαρξη 50 επιχειρήσεων συγκεντρωμένων.

Παρέμβαση δεν μπορεί να γίνει ούτε στην κεντρική αγορά γιατί εδρεύουν πολυκαταστήματα τα οποία εξαιρούνται από το πρόγραμμα.

Υποψήφια είναι και η οδός Ιωλκού όπου όμως δεν υπάρχουν τόσο πολλές εμπορικές επιχειρήσεις. «Είναι σπαζοκεφαλιά», ανέφερε ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Βόλου.

Απίστευτες δικαιολογίες και θεωρίες συνωμοσίας…

Η κατάθεση πρότασης εγκρίθηκε από το δημοτικό συμβούλιο, ωστόσο οι ίδιοι οι έμποροι τινάζουν το πρόγραμμα στον αέρα, αποσύροντας ο ένας μετά τον άλλο τη συμμετοχή τους.

Απίστευτες δικαιολογίες και θεωρίες συνομωσίας έχει ακούσει ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Βόλου, Απ. Οντόπουλος όταν κατά την απόσυρση των συμμετοχών ρωτά «γιατί;».

Αλλοι υποστηρίζουν ότι αν αναβαθμιστεί η περιοχή θα αυξηθούν και τα ενοίκια και προτιμούν την εμπορική τους γειτονιά υποβαθμισμένη. Αλλοι λένε ότι δεν θα μπορούν να βγάζουν τις κρεμάστρες έξω από τα μαγαζιά τους (που και σήμερα απαγορεύεται) για να πωλούν ρούχα. Αλλοι διατείνονται ότι αυτά είναι σχέδια για να έρθουν οι πολυεθνικές και να εγκατασταθούν στην αγορά. Κι άλλοι δεν θέλουν να στηρίξουν με τη συμμετοχή τους τον Αχιλλέα Μπέο ως δήμαρχο της πόλης για να λέει ότι έκανε έργο στην πόλη! Υπάρχει βεβαίως και παραπληροφόρηση από ορισμένους που «ενημερώνουν» τους συναδέλφους τους να μην συμμετέχουν γιατί θα κληθούν να πληρώσουν συμμετοχή 5.000 ευρώ, κάτι που δεν υφίσταται.

«Ακόμη κι από αυτούς που έχουν απομείνει κάποιοι δεν έχουν φέρει όλα κι όλα τρία δικαιολογητικά. Ντρέπομαι. Θα είμαστε η πρώτη πόλη που δεν θα υποβάλλει πρόταση και θα κερδίζαμε σίγουρα το πρόγραμμα. Ηδη έχουμε χρεωθεί ως εμπορικός 3.500 ευρώ εκ των οποίων 2.000 ευρώ για την αμοιβή των συμβούλων που επεξεργάστηκαν την πρόταση, 1.000 ευρώ για τα φωτορεαλιστικά και 500 ευρώ για φωτοτυπίες. Πραγματικά θα πρωτοτυπήσουμε πανελλαδικά», είπε με πικρία ο κ. Οντόπουλος.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου