ΤΟΠΙΚΑ

Σήκωσε το «γάντι» για τον Αλατά ο Υπ. Περιβάλλοντος

σήκωσε-το-γάντι-για-τον-αλατά-ο-υπ-πε-837569

Ορίστηκε ραντεβού στην Αθήνα με τον δήμαρχο Νοτίου Πηλίου για το χωροταξικό σχέδιο Θεσσαλίας που καταδικάζει την επένδυση στη νησίδα

Τα αντανακλαστικά του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργου Σταθάκη ενεργοποίησαν τα πρωτοσέλιδα δημοσιεύματα του ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΥ που αποκάλυπταν την «ταφόπλακα» στην τουριστική επένδυση του Αλατά μέσω χωροταξικού σχεδίου Θεσσαλίας, καθώς και η παρέμβαση για το ίδιο θέμα από τον βουλευτή Μαγνησίας της Ν.Δ. Χρήστο Μπουκώρο. Χθες, κι ενώ από το γραφείο του δημάρχου Νοτίου Πηλίου Νίκου Φορτούνα αποστέλλονταν υπομνήματα διαμαρτυρίας προς το γραφείο του πρωθυπουργού, το γραφείο του υπουργού Περιβάλλοντος, την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Περιφέρειας Θεσσαλίας και το Σώμα Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης, ο υπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Σταθάκης που προφανώς ήταν ενήμερος για το θέμα μέσω των δημοσιευμάτων έκανε δεκτό το αίτημα για ραντεβού.

Από το γραφείο του υπουργού, Γ. Σταθάκη επικοινώνησαν χθες το πρωί με τον δήμαρχο Νοτίου Πηλίου, Νικ. Φορτούνα για να οριστεί ραντεβού προκειμένου να συζητηθεί το θέμα του Αλατά. Το ραντεβού για να βρεθεί λύση για τον Αλατά ορίστηκε για την ερχόμενη Τετάρτη.

Μόλις τον περασμένο Ιούλιο, η επένδυση στον Αλατά έδειχνε να εισέρχεται στην τελική ευθεία, με τη διόρθωση του Σχεδίου Χωρικής και Οικιστικής Οργάνωσης Ανοιχτής Πόλης (ΣΧΟΟΑΠ) και της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων, με κατάλληλες χρήσεις στο νησάκι, ώστε να επιτρέπεται η τουριστική και οικιστική αξιοποίηση του νησιού.

Η επένδυση των 200 εκατ. ευρώ έχει περάσει από σαράντα κύματα από τις 25 Σεπτεμβρίου 1998 οπότε και υπογραφόταν η σύμβαση μεταξύ της τότε κοινότητας Τρικερίου και της εταιρείας κυπριακών συμφερόντων United Five Development Hellas. Αντικείμενο της σύμβασης η τουριστική επένδυση στη νησίδα Αλατάς.

Οι περιπέτειες ξεκίνησαν όταν με απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας το 2014, ακυρώθηκαν οι περιβαλλοντικοί όροι της τουριστικής επένδυσης. Επρεπε να συνταχθεί ΣΧΟΟΑΠ (Σχέδιο Χωρικής και Οικιστικής Οργάνωσης Ανοιχτών Πόλεων).

Το ΣΧΟΟΑΠ συντάχθηκε και κατατέθηκε προς έγκριση στο αρμόδιο συμβούλιο, μόνο που αποτύπωνε τον Αλατά ως έκταση 493 στρεμμάτων. Για νησίδες και νησάκια κάτω των 500 στρεμμάτων, η Νομοθεσία δεν προβλέπει τουριστική αξιοποίησή τους. Θα πρέπει να είναι από 500 στρέμματα και πάνω.

Τα μόλις επτά στρέμματα λίγο έλειψαν να καταδικάσουν την επένδυση σε… κατασκηνώσεις. Χρειάστηκε αγώνας του Δήμου Νοτίου Πηλίου για να αποδείξει ότι ο Αλατάς είναι εμβαδού 550 στρεμμάτων και αυτό να γίνει αποδεκτό από την Διεύθυνση Περιβάλλοντος και Χωροταξίας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Περιφέρειας Θεσσαλίας (ΔΙΠΕΧΩ).

Το 2017 κι ενώ το πρόβλημα της έκτασης του Αλατά ξεπεράστηκε, δημιουργήθηκε νέο πρόβλημα. Οι ελαιώνες που υπάρχουν στη νησίδα στάθηκε αφορμή να χαρακτηριστεί ο Αλατάς ως γαία υψηλής παραγωγικότητας στην οποία απαγορεύονται επενδύσεις. Ο Δήμος Νοτίου Πηλίου υπέβαλλε διευκρινιστικό ερώτημα τον Απρίλιο του 2018 ειδικά για το νησί του Αλατά και η απάντηση άναψε πράσινο φως για την τουριστική επένδυση: «η περιοχή του νησιού Αλατάς δεν εμφανίζει χαρακτηριστικά γεωργικής γης Υψηλής Παραγωγικότητας, σύμφωνα με τα κριτήρια της υπ. αριθμ. 153928/09-06-1983 Απόφασης Υπουργού Γεωργίας».

Κι ενώ το ΣΧΟΟΑΠ που βάζει την επένδυση στην τελική ευθεία εκκρεμεί προς υπογραφή εδώ και τρεις μήνες στην Αποκεντρωμένη, έρχεται νέο εμπόδιο μέσω χωροταξικού σχεδίου για τη Θεσσαλία που κατατάσσει τον Αλατά στη γ΄ζώνη που σημαίνει ότι βγαίνει εκτός τουριστικής αξιοποίησης, όταν σχεδόν ολόκληρο το Πήλιο ανήκει στην α’ ζώνη.

Τη διόρθωση του χωροταξικού σχεδίου ως προς τον Αλατά θα ζητήσει στο επικείμενο ραντεβού με τον υπουργό περιβάλλοντος Γιώργο Σταθάκη, ο δήμαρχος Νοτίου Πηλίου, προκειμένου να ξεπεραστεί και το τελευταίο εμπόδιο για την πολύπαθη επένδυση.

Χρ. Μπουκώρος: «Να μην είναι προσχηματική η πρόσκληση»

Ο βουλευτής Μαγνησίας Ν.Δ. Χρήστος Μπουκώρος, μετά την ανακοίνωσή του για την πολύπαθη επένδυση στον Αλατά, με την οποία έθεσε προ των ευθυνών τους διοικητικούς φορείς και κυβέρνηση, επανέρχεται στο φλέγον αυτό ζήτημα που αφορά σύσσωμη τη Μαγνησία. Αφορμή στάθηκε η χθεσινή πρόσκληση του Υπουργού Περιβάλλοντος προς τον Δήμαρχο Νοτίου Πηλίου, με σκοπό να συζητηθεί η επένδυση που καρκινοβατεί τα τελευταία είκοσι χρόνια και αφορά τον ΣΧΟΟΑΠ Τρικερίου – Αλατά.

Πιο συγκεκριμένα, ο βουλευτής Μαγνησίας σε δήλωση χθες το μεσημέρι προς τον τηλεοπτικό σταθμό TRT τόνισε τα εξής: «Ελπίζω να μην είναι μια προσχηματική κίνηση η πρόσκληση του Υπουργού Περιβάλλοντος στο Δήμαρχο Νοτίου Πηλίου και να βγει κάτι ουσιαστικό από αυτή τη συνάντηση. Εξάλλου, το ζήτημα των επενδύσεων στη Μαγνησία, όπως γνωρίζουμε όλοι, χωλαίνει. Οι πολύχρονες καθυστερήσεις ουσιαστικά βαλτώνουν την τοπική οικονομία και εμποδίζουν την ανάπτυξη. Η Δημόσια Διοίκηση πρέπει να αντιληφθεί ότι ο ρόλος της θα πρέπει να είναι αυτός του αρωγού για την ανάπτυξη της οικονομίας και της κοινωνίας. Δεν πρέπει μέσα από καθυστερήσεις και από έλλειψη ενδιαφέροντος, που μας δημιουργεί έντονο προβληματισμό, να καθυστερεί τις επενδύσεις. Πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι αυτή η πρακτική είναι εις βάρος όλων των πολιτών της Μαγνησίας».

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου