ΤΟΠΙΚΑ

Δώρα ζωής στην αναμονή

δώρα-ζωής-στην-αναμονή-839479

Στον Βόλο δύο γονείς και δύο ζευγάρια είναι έτοιμοι για την υπέρτατη προσφορά, αλλά δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν

Ετοιμοι για την υπέρτατη προσφορά, να χαρίσουν την ίδια τη ζωή στον δικό τους άνθρωπο που κινδυνεύει, προσφέροντας «σάρκα από τη σάρκα» τους. Η μάνα στον γιο, ο πατέρας στον γιο, η γυναίκα στον σύζυγο με τον οποίο θέλει να δημιουργήσει οικογένεια. Στον Βόλο υπάρχουν τουλάχιστον τέσσερις τέτοιες περιπτώσεις γονιών και ζευγαριών που ετοιμάζονται να γίνουν ζώντες δότες νεφρού για να σώσουν τα αγαπημένα τους πρόσωπα και να τους δώσουν μία δεύτερη ευκαιρία στη ζωή.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Την πορεία όμως προς την υπέρτατη προσφορά στον αγαπημένο «φρενάρει» η έλλειψη γιατρών στην Α’ Χειρουργική Κλινική – Μονάδα Μεταμοσχεύσεων Οργάνων του Γενικού Νοσοκομείου Αθηνών «Ο Ευαγγελισμός». Οι λιγοστοί γιατροί σε σχέση με τις αυξημένες ανάγκες είναι η αιτία που σήμερα, νεφροπαθείς που μπορούν να υποβληθούν σε μεταμόσχευση από ζώντα δότη αναγκάζονται να περιμένουν έως και ένα χρόνο για να μπορέσουν να υποβληθούν σε μεταμόσχευση…

Αυτή τη στιγμή, στην Ελλάδα, εκατοντάδες νεφροπαθείς περιμένουν ακόμη και δέκα χρόνια για να βρεθεί ο δότης και να μπορέσουν να πάρουν το κατάλληλο μόσχευμα που θα πρέπει να είναι συμβατό. Η αιμοκάθαρση είναι μονόδρομος για τους νεφροπαθείς.

Μπροστά στον «Γολγοθά» που συνιστά για τους ίδιους τους ασθενείς και τις οικογένειές τους η αιμοκάθαρση, το μαρτύριο της αναμονής και πάνω απ’ όλα η αγωνία για το μόσχευμα, δεν λείπουν οι περιπτώσεις συγγενών νεφροπαθών που ετοιμάζονται να προχωρήσουν στην απόλυτη προσφορά ζωής: να δώσουν οι ίδιοι το ένα τους νεφρό στο αγαπημένο τους πρόσωπο για να μπορέσει να συνεχίσει μία φυσιολογική ζωή.

Στον Βόλο υπάρχουν δύο ζευγάρια και μάλιστα νεαρής ηλικίας ανάμεσα σε δέκα ζευγάρια σε όλη τη Θεσσαλία, που ετοιμάζονται για ζώσα μεταμόσχευση νεφρού. Οι άντρες είναι οι νεφροπαθείς και οι σύζυγοί τους εκείνες που δηλώνουν έτοιμες για την υπέρτατη προσφορά στο «άλλο τους μισό». Ο πρόεδρος του Συλλόγου Νεφροπαθών Μαγνησίας «Οι Αγιοι Ανάργυροι» και Α’ Αντιπρόεδρος στην Πανελλήνια Ομοσπονδία Νεφροπαθών, Βασίλης Γιαννάκος, μιλά για νεαρά ζευγάρια που παρά την ασθένεια που τους χτύπησε την πόρτα, θέλουν να συνεχίσουν να ζουν μία φυσιολογική ζωή, θέλουν να κάνουν παιδιά. «Πριν από δύο χρόνια στον Βόλο είχε γίνει μία τέτοια μεταμόσχευση. Η σύζυγος έκανε στον σύζυγό της το υπέρτατο δώρο», αναφέρει ο κ. Γιαννάκος.

Δεν είναι όμως μόνο τα νεαρά ζευγάρια. Στη λίστα για ζώσα μεταμόσχευση νεφρού είναι και γονείς για τα παιδιά τους, τα σπλάχνα τους. Μία μητέρα και ένας πατέρας θέλουν να προσφέρουν στους γιους τους μία δεύτερη ευκαιρία στη ζωή. Πρόκειται για άντρες κάτω των 40 ετών, οι οποίοι βρήκαν συμβατούς ζώντες δότες στη μητέρα του ο ένας, στον πατέρα του ο άλλος.

Μακραίνει η θλιβερή λίστα της αναμονής

Η μεταμόσχευση από ζώντα δότη φαίνεται να είναι η μόνη ελπίδα απέναντι στην θλιβερή λίστα αναμονής για μεταμόσχευση που μακραίνει κάθε χρόνο.

Με μελανά χρώματα περιγράφει την αγωνία δεκάδων νεφροπαθών και από τη Μαγνησία, ο κ. Γιαννάκος, σε επιστολή- «χαστούκι» για την έλλειψη ιατρών στην Α΄ Χειρουργική Κλινική – Μονάδα Μεταμοσχεύσεων Οργάνων του Γενικού Νοσοκομείου Αθηνών «Ο Ευαγγελισμός».

Όπως αναφέρει ο κ. Γιαννάκος αυτή τη στιγμή στον σύλλογο «Αγιοι Ανάργυροι» της Μαγνησίας υπάρχουν 250 εγγεγραμμένα μέλη εκ των οποίων τα 65 είναι σε λίστα αναμονής για το πολυπόθητο «δώρο ζωής».

Σε όλη την Ελλάδα η λίστα αναμονής αριθμεί περισσότερους από 1.200 νεφροπαθείς, στην πλειοψηφία τους νέοι άνθρωποι που περιμένουν από οκτώ έως δέκα χρόνια να βρεθεί το κατάλληλο μόσχευμα για να προχωρήσουν σε μεταμόσχευση.

Επιστολή – κραυγή αγωνίας

Κραυγή αγωνίας αποτελεί η επιστολή του Συλλόγου Νεφροπαθών Μαγνησίας «Αγιοι Ανάργυροι» προς τη διοίκηση του «Ευαγγελισμού» να πιέσει για να γίνουν οι προσλήψεις που απαιτούνται για την επαρκή στελέχωση της Α΄ Χειρουργικής Κλινικής – Μονάδας Μεταμοσχεύσεων Οργάνων.

«Κάνουμε έκκληση να προβείτε άμεσα στις απαιτούμενες ενέργειες, για να μπορέσει το νοσοκομείο σας να εξυπηρετήσει πολλούς αιμοκαθαρόμενους οι οποίοι έχουν δικό τους άνθρωπο «ζώντα δότη», αναφέρει ο κ. Γιαννάκος στην επιστολή του και τονίζει:

«Η Α΄ Χειρουργική Κλινική – Μονάδα Μεταμοσχεύσεων Οργάνων λόγω των αυξημένων αναγκών έχει άμεση ανάγκη για την τοποθέτηση σε αυτή δύο Χειρουργών Επιμελητών Β΄ ή επικουρικών ιατρών με εκπαίδευση στις μεταμοσχεύσεις οργάνων.

Η Α΄ Χειρουργική Κλινική – Μονάδα Μεταμοσχεύσεων Οργάνων έχει αυξημένες υποχρεώσεις έναντι του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων (εφημερία 365 ημέρες τον χρόνο για Μεταμόσχευση νεφρού από την Εθνική λίστα και το πρώτο 12ημερο κάθε μήνα για αφαίρεση νεφρικών μοσχευμάτων από την Νότιο και νησιωτική Ελλάδα).

Επίσης η Α΄ Χειρουργική Κλινική – Μονάδα Μεταμοσχεύσεων Οργάνων είναι επιφορτισμένη με ένα ευρύ φάσμα χειρουργικών επεμβάσεων που αφορούν μεταμοσχευμένους και αιμοκαθαιρόμενους ασθενείς (αφαίρεση πολυκυστικών νεφρών, παραθυρεοειδεκτομές, δημιουργία ή σύγκλιση AV Fistula).

Ολοι οι εργαζόμενοι στην μονάδα Μεταμόσχευσης οργάνων (Ιατροί -Συντονιστές Μεταμοσχεύσεων – Νοσηλευτές) εξυπηρετούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το σύνολο των μελών μας, υπάρχει όμως έντονη δυσαρέσκεια για τη μεγάλη καθυστέρηση προς την πραγματοποίηση των μεταμοσχεύσεων από ζώντα δότη. Παρακαλούμε για τις άμεσες ενέργειές σας».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου