Του χάριζαν γάιδαρο… και τον κοιτούσε στα δόντια

του-χάριζαν-γάιδαρο-και-τον-κοιτούσε-839626

Της Ελένης Χάνου

«Του χάριζαν έναν γάιδαρο κι αυτός τον κοιτούσε στα δόντια»… Τη λαϊκή θυμοσοφία θυμίζει η περίπτωση εμπόρων του Βόλου που τους… χαρίζουν 1,9 εκατ. ευρώ μέσω χρηματοδοτικού προγράμματος, αλλά οι ίδιοι αρνούνται να δηλώσουν απλώς συμμετοχή…

Εδώ και πέντε και πλέον μήνες έχει ξεκινήσει η συζήτηση για το open mall στον Βόλο που κινδυνεύει να εξελιχθεί σε… φιάσκο. Πρόκειται για πρόγραμμα του Υπουργείου Ανάπτυξης με στόχο τη δημιουργία Ανοιχτών Κέντρων Εμπορίου.

Για την περίπτωση του Βόλου, η πόλη και η τοπική αγορά μπορεί να κερδίσει χρηματοδότηση 1,9 εκατ. ευρώ για την πρόταση που θα υποβάλει. Το ποσό αυτό θα διατεθεί για παρεμβάσεις σε τμήμα της εμπορικής αγοράς με την αναβάθμιση των κοινόχρηστων χώρων (πεζοδρομήσεις, φυτεύσεις, νέες υποδομές, free wi-fi), αλλά και για παρεμβάσεις στις προσόψεις των καταστημάτων προκειμένου να παρουσιάζουν ενιαία εικόνα.

Το πρόγραμμα είναι εξ ολοκλήρου χρηματοδοτούμενο. Δεν προϋποθέτει ούτε ένα ευρώ συμμετοχή από τους ίδιους τους εμπόρους. Το μόνο που προϋποθέτει είναι στη λεγόμενη περιοχή παρέμβασης να δεχθεί να συμμετέχει το 70% των υφιστάμενων επιχειρήσεων.

Κι ενώ σε άλλες πόλεις γίνεται «λαϊκό προσκύνημα» ποιος θα προλάβει να πρωτοενταχθεί στο πρόγραμμα, στον Βόλο παρακολουθούμε το θέατρο του παραλόγου. Ο Εμπορικός Σύλλογος να τρέχει πόρτα – πόρτα στις επιχειρήσεις παρακαλώντας να τους εντάξει στο πρόγραμμα και να βρίσκει κλειστές πόρτες.

Ο σχεδιασμός για την περιοχή παρέμβασης έχει ήδη αλλάξει δύο φορές και ετοιμάζεται λίγο πριν την εκπνοή της προθεσμίας να αλλάξει και τρίτη φορά, καθώς έμποροι που αρχικά δέχονταν να μπουν στο πρόγραμμα, ξαφνικά το… μετανιώνουν και αποσύρουν τις αιτήσεις τους.

Τα σχέδια αλλάζουν και ξανά αλλάζουν όταν άλλες πόλεις εκμεταλλεύονται τη χρυσή ευκαιρία για την αναβάθμιση υποβαθμισμένων τμημάτων των εμπορικών αγορών τους και έχουν προχωρήσει τις προτάσεις τους.

Η προθεσμία υποβολής προτάσεων σε λίγες ημέρες εκπνέει. Και δεν είναι σίγουρο αν τελικώς ο Βόλος θα προλάβει να υποβάλει πρόταση. Αν δεν προλάβει και χάσει το… τρένο, τότε θα την πληρώσουν και έμποροι που δεν φταίνε. Και όλοι μαζί θα απορούν τι παραπάνω έχουν εμπορικές αγορές γειτονικών θεσσαλικών πόλεων όπου «διαρρέει» το καταναλωτικό κοινό του Βόλου.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου