ΤΟΠΙΚΑ

«Ταφόπλακα» στην επένδυση του Αλατά

ταφόπλακα-στην-επένδυση-του-αλατά-727334

Ο χωροταξικός σχεδιασμός του Υπουργείου Ανάπτυξης κατατάσσει τον Αλατά στη γ΄ ζώνη και μπλοκάρει οριστικά την επένδυση που περιμένει 20 χρόνια

«Ταφόπλακα» στον Αλατά και στην αξιοποίηση του μεγαλύτερου περιουσιακού στοιχείου του Δήμου Νοτίου Πηλίου έρχεται να βάλει ο χωροταξικός σχεδιασμός του Υπουργείου Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού για την Περιφέρεια Θεσσαλίας. Βάσει του σχεδιασμού, ο Αλατάς κατατάσσεται στη γ΄ζώνη, που σημαίνει ότι βγαίνει εκτός… τουριστικής αξιοποίησης. Είκοσι χρόνια ιώβειας υπομονής από τους επενδυτές, είκοσι χρόνια άοκνων προσπαθειών από την πλευρά του δημάρχου Νοτίου Πηλίου Νίκ. Φορτούνα για την υπερπήδηση των προβλημάτων και λίγο πριν φθάσει να πάρει «σάρκα και οστά», η επένδυση στον Αλατά φαίνεται να πηγαίνει οριστικά στις καλένδες.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Μόλις τον περασμένο Ιούλιο, η επένδυση στον Αλατά έδειχνε να εισέρχεται στην τελική ευθεία, με τη διόρθωση του Σχεδίου Χωρικής και Οικιστικής Οργάνωσης Ανοιχτής Πόλης (ΣΧΟΟΑΠ) και της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων, με κατάλληλες χρήσεις στο νησάκι, ώστε να επιτρέπεται η τουριστική και οικιστική αξιοποίηση του νησιού. Ολοι αναθάρρησαν.

Το ΣΧΟΟΑΠ εκκρεμεί ακόμη στην Περιφέρεια προς υπογραφή. Τους τίτλους τέλους όμως για την υπόθεση Αλατάς και την καταδίκη της επένδυσης έρχεται να υπογράψει το χωροταξικό σχέδιο, που σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Νοτίου Πηλίου, Μιλτιάδη Παπαδημητρίου εξαιρεί την νησίδα από την προοπτική της τουριστικής ανάπτυξής του.

Στις 25 Σεπτεμβρίου 1998 υπογραφόταν η σύμβαση μεταξύ της τότε κοινότητας Τρικερίου και της εταιρείας κυπριακών συμφερόντων United Five Development Hellas. Αντικείμενο της σύμβασης η τουριστική επένδυση στη νησίδα Αλατάς.

Η επένδυση αφορά σε ποσό 200 εκατ. ευρώ περίπου, που προτίθεται να επενδύσει εταιρεία κυπριακών συμφερόντων η United Five Development Hellas. Περιλαμβάνει την κατασκευή τουριστικού συγκροτήματος πέντε αστέρων, δυναμικότητας 950 κλινών, το οποίο αποτελούνταν από ξενοδοχείο και τουριστικά χωριά. Είναι επένδυση μέσα από την οποία θα δημιουργηθούν 300 θέσεις εργασίας και από την οποία- σύμφωνα με τη σύμβαση που έχει υπογραφτεί- ο δήμος θα έχει έσοδα ετησίως της τάξης των 700.000 ευρώ.

Το όφελος όμως θα είναι συνολικό για την περιοχή του Νοτίου Πηλίου, καθώς πέρα από την προσέλκυση τουριστικού υψηλού οικονομικού επιπέδου, θα στηριχθούν και οι ντόπιοι επαγγελματίες. Οι προμήθειες πρώτων υλών σε αγροτικά προϊόντα θα γίνονται από τον αγροτικό κόσμο του Νοτίου Πηλίου, που θα μπορέσουν σε επόμενη φάση να προχωρήσουν και στη μεταποίηση των προϊόντων τους για να προμηθεύουν το μεγάλο ξενοδοχειακό συγκρότημα.

Κατασκηνώσεις…

Οι περιπέτειες ξεκίνησαν όταν με απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας το 2014, ακυρώθηκαν οι περιβαλλοντικοί όροι της τουριστικής επένδυσης. Επρεπε να συνταχθεί ΣΧΟΟΑΠ (Σχέδιο Χωρικής και Οικιστικής Οργάνωσης Ανοιχτών Πόλεων).

Το ΣΧΟΟΑΠ συντάχθηκε και κατατέθηκε προς έγκριση στο αρμόδιο συμβούλιο, μόνο που αποτύπωνε τον Αλατά ως έκταση 493 στρεμμάτων. Για νησίδες και νησάκια κάτω των 500 στρεμμάτων, η Νομοθεσία δεν προβλέπει τουριστική αξιοποίησή τους. Θα πρέπει να είναι από 500 στρέμματα και πάνω.

Τα μόλις επτά στρέμματα λίγο έλειψαν να καταδικάσουν την επένδυση σε… κατασκηνώσεις. Χρειάστηκε αγώνας του Δήμου Νοτίου Πηλίου για να αποδείξει ότι ο Αλατάς είναι εμβαδού 550 στρεμμάτων και αυτό να γίνει αποδεκτό από την Διεύθυνση Περιβάλλοντος και Χωροταξίας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Περιφέρειας Θεσσαλίας (ΔΙΠΕΧΩ).

…και στη συνέχεια γη υψηλής παραγωγικότητας

Το 2017 κι ενώ το πρόβλημα της έκτασης του Αλατά ξεπεράστηκε, δημιουργήθηκε νέο πρόβλημα. Οι ελαιώνες που υπάρχουν στη νησίδα στάθηκε αφορμή να χαρακτηριστεί ο Αλατάς ως γαία υψηλής παραγωγικότητας στην οποία απαγορεύονται επενδύσεις. Σύμφωνα με την ΔΙΠΕΧΩ «για όλες τις περιοχές που καταλαμβάνονται από ελαιώνες που παράγουν επιτραπέζιες ελιές ΠΟΠ – Κονσερβοελιά Πηλίου, θα πρέπει να αφαιρεθούν από τις επιτρεπόμενες χρήσεις οποιεσδήποτε άλλες δραστηριότητες εκτός από τη γεωργική εκμετάλλευση και την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από σταθμούς ΑΠΕ».

Ωστόσο στο χάρτη των περιοχών με κονσερβοελιά Πηλίου, δεν περιλαμβανόταν ο Αλατάς. Ο Δήμος Νοτίου Πηλίου υπέβαλλε διευκρινιστικό ερώτημα τον Απρίλιο του 2018 ειδικά για το νησί του Αλατά και η απάντηση άναψε πράσινο φως για την τουριστική επένδυση: «η περιοχή του νησιού Αλατάς δεν εμφανίζει χαρακτηριστικά γεωργικής γης Υψηλής Παραγωγικότητας, σύμφωνα με τα κριτήρια της υπ. αριθμ. 153928/09-06-1983 Απόφασης Υπουργού Γεωργίας».

Στην τελική ευθεία…

Τον περασμένο Ιούλιο η επένδυση έμπαινε στην τελική ευθεία με τη διόρθωση του ΣΧΟΟΑΠ και της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων.

«Για το νησί Αλατάς, που ιδιοκτησιακά και διοικητικά ανήκει στη Δήμο μας, έχει υπογραφεί από το έτος 2002, μακροχρόνια σύμβαση ενοικίασης με ιδιωτική εταιρεία, προκειμένου να αναπτύξει σε αυτό μικτή επένδυση, οικιστική και τουριστική. Ο σχεδιασμός των επενδυτών, για τον οποίο έχουν εκπονηθεί μελέτες και έχουν εκδοθεί αποφάσεις της διοίκησης, όπως η έγκριση των περιβαλλοντικών όρων (ΚΥΑ 148923/3316/16.07.2006), η έγκριση καταλληλότητας (Πράξη 1811/06.09.2002) της Διεύθυνσης Τουρισμού Θεσσαλίας) κ.α. περιλαμβάνει δόμηση τουλάχιστον 25.000 τ.μ.

Το στοιχείο αυτό (η δόμηση 25.000 τ.μ. τουλάχιστον) παρακαλούμε να ληφθεί υπόψη στη διόρθωση του Β2 Σταδίου του ΣΧΟΟΑΠ και της ΣΜΠΕ, που θα εκπονήσουν οι ανάδοχοι», αναφερόταν στην απόφαση του δήμου Νοτίου Πηλίου.

… αίφνης εκτός πορείας

Κι ενώ το ΣΧΟΟΑΠ εκκρεμεί προς υπογραφή, αίφνης όλοι οι σχεδιασμοί ανατρέπονται.

«Προσφάτως ενημερωθήκαμε ότι ο σχεδιασμός του Υπουργείου Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού για την Περιφέρεια Θεσσαλίας, κατατάσσει τον Αλατά στη ζώνη γ’ και αυτό σημαίνει ότι εξαιρείται από την κατηγορία των περιοχών για τουριστική αξιοποίηση. Με απλά λόγια δεν μπορεί να γίνει τουριστική επένδυση. Αν το σχέδιο αυτό βγει σε ΦΕΚ τότε κάθε ιδέα επένδυσης καταδικάζεται. Ο δήμος Νοτίου Πηλίου χάνει το μεγαλύτερο περιουσιακό στοιχείο που διαθέτει για την τουριστική του ανάπτυξη», αναφέρει ο αντιδήμαρχος, Μιλτιάδης Παπαδημητρίου.

Στην πρόσφατη συνάντηση που είχε αντιπροσωπεία της δημοτικής αρχής με την υφυπουργό Εσωτερικών, ενημέρωσε την κ. Μαρίνα Χρυσοβελώνη για την εξέλιξη της υπόθεσης που κινδυνεύει να ακυρώσει αγώνες 20 ετών και πλέον.

Ο Δήμος Νοτίου Πηλίου ετοιμάζεται να προχωρήσει σε παρέμβαση στο Υπουργείο Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού για να ανατραπεί ο σχεδιασμός για τον Αλατά ενώ παράλληλα, επιστολή διαμαρτυρίας θα συντάξει προς την Περιφέρεια, ο ίδιος ο δήμαρχος, Νίκ. Φορτο

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου