ΤΟΠΙΚΑ

«Ιστορική ήττα η συμφωνία»

ιστορική-ήττα-η-συμφωνία-816933

«Ιστορική ήττα» χαρακτηρίζει την κατ’ αρχήν συμφωνία Τσίπρα – Ζάεφ για τη μετονομασία των Σκοπίων σε «Severna Macedonia», δηλαδή «Βόρεια Μακεδονία», η πρόεδρος του Συλλόγου Μακεδόνων Βόλου, Βενετία Μπελιτσιώτη. Ο πρωθυπουργός, σε διάγγελμα προς τον ελληνικό λαό, χαρακτήρισε τη συμφωνία «ιστορική».

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

«Ποια ιστορική συμφωνία; Ιστορική ήττα είναι», τόνισε σε δηλώσεις της στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ η κ. Μπελιτσιώτη. Ηδη, οι σύλλογοι Μακεδόνων προετοιμάζουν νέο διπλό συλλαλητήριο: αύριο Παρασκευή στο Σύνταγμα στην Αθήνα, και όταν θα ετοιμάζεται η υπογραφή της συμφωνίας στις Πρέσπες. Στην Αθήνα θα συμμετάσχουν περιοχές από την κεντρική Ελλάδα και προς το Νότο, και στις Πρέσπες από την κεντρική Ελλάδα και προς τον Βορρά. Στο δεύτερο, στις Πρέσπες, μαχητικό «παρών» θα δώσει ο Σύλλογος Μακεδόνων Βόλου, για να διαδηλώσει «ενάντια στο ξεπούλημα της ελληνικής ιστορίας».

«Ως Μακεδόνισσα και ως Ελληνίδα ένιωσα μόνο ντροπή. Ντροπή γι’ αυτόν τον άνθρωπο που μας εκπροσωπεί», δήλωσε η κ. Μπελιτσιώτη περιγράφοντας τα συναισθήματα την ώρα του διαγγέλματος του πρωθυπουργού στον ελληνικό λαό.

«Τα συναισθήματα που βιώνουμε όχι μόνο οι Μακεδόνες, όλοι οι Ελληνες, είναι πρωτόγνωρα. Επιλέχθηκε το όνομα “Βόρεια Μακεδονία” για τη μετονομασία των Σκοπίων. Αυτό είναι ό,τι χειρότερο μπορούσαμε να φανταστούμε. Αναγνωρίζεται στα Σκόπια η ταυτότητα της Μακεδονίας και η γλώσσα. Αυτό συνιστά μια ιστορική ήττα», τόνισε η πρόεδρος του Συλλόγου Μακεδόνων Βόλου.

Περιγράφοντας τις ώρες που ακολούθησαν μετά το διάγγελμα του πρωθυπουργού, ανέφερε ότι έγινε δέκτης εκατοντάδων τηλεφωνημάτων αγανακτισμένων πολιτών για την εξέλιξη. «Πώς φθάσαμε ως εδώ; Γιατί ξεπουλάμε την ιστορία μας; Την ελληνικότητα της Μακεδονίας μας;», τα αμείλικτα ερωτήματα που βασανίζουν τον τοπικό Σύλλογο Μακεδόνων, που χαρακτηρίζει τη θριαμβολογία που εξελίσσεται γύρω από την συμφωνία, ως «καταστροφή για τους Ελληνες».

Πριν από μία ακριβώς εβδομάδα, στο ογκώδες συλλαλητήριο που πραγματοποιήθηκε στην παραλία του Βόλου για το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων, και το οποίο είχε τεθεί υπό την αιγίδα της Ιεράς Μητρόπολης Δημητριάδος, είχε διαμηνυθεί προς πάσα κατεύθυνση ότι «δεν πρόκειται να γίνει αποδεκτή καμία ονομασία που θα περιλαμβάνει τον όρο Μακεδονία». Η «φωνή λαού» αγνοήθηκε, όπως και το αίτημα διενέργειας δημοψηφίσματος που είχε προτείνει από το βήμα του συλλαλητηρίου ο Βολιώτης Αθανάσιος Καραθανάσης, ομότιμος καθηγητής του ΑΠΘ και καθηγητής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, ο οποίος μάλιστα είχε μιλήσει ακόμη και για εθνική τραγωδία. «Το ορθότερον είναι να γίνει δημοψήφισμα, γιατί δεν μπορεί η όποια κυβέρνηση, όσο ισχυρή κι αν είναι, να λάβει μιαν απόφαση που θα δίνει στα Σκόπια όνομα, ιστορία, πολιτισμό της Μακεδονίας, με τον κίνδυνο να οδηγηθούμε σε εθνική τραγωδία. Βέβαια, ξέρουμε πια όλοι ότι ο λαός μας είναι αποφασισμένος να μην κάνει καμία παραχώρηση και ίσως δεν χρειάζεται δημοψήφισμα. Αλλά όποιοι τολμήσουν να δώσουν ονομασία απλή, σύνθετη, γεωγραφική, που θα περιέχει το όνομα Μακεδονία, οφείλουν να μας ρωτήσουν αν συμφωνούμε», είχε πει.

Σιγήν ιχθύος από τη Μητρόπολη

Το συλλαλητήριο για το Μακεδονικό την περασμένη εβδομάδα είχε τεθεί υπό την αιγίδα της Ιεράς Μητρόπολης Δημητριάδος. Μέχρι και το συλλαλητήριο, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος είχε ανεβάσει τους τόνους για το εθνικό ζήτημα.

Χθες, κληθείς από τον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο κ. Ιγνάτιος να σχολιάσει την κατ’ αρχήν συμφωνία και το όνομα «Βόρεια Μακεδονία», απάντησε αυτολεξεί: «Όχι, δεν θα κάνω κανένα σχόλιο».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου