Συστηματικό πογκρόμ

συστηματικό-πογκρόμ-162539

Ενταση, φωνές, κλήση αστυνομίας… Ένα ακόμη επεισόδιο εκτυλίχθηκε μέσα στην εβδομάδα στην πόλη, με φόντο την απόπειρα συνεργείου της Διεύθυνσης Πρασίνου να κλαδέψει πανύψηλο πλάτανο που φτάνει μέχρι την ταράτσα πολυκατοικίας, απέναντι από το πάρκο διαγώνια του 1ου Δημοτικού Σχολείου Βόλου.

Μέλη της Περιβαλλοντικής Πρωτοβουλίας Μαγνησίας ήταν για μία ακόμη φορά πρωταγωνιστές στο σκηνικό που στήθηκε, ζητώντας έγγραφα, γραπτές εντολές και… διαβεβαιώσεις.

Το περιστατικό πήρε έκταση, και με ανακοίνωση που εκδόθηκε, οι υπάλληλοι της Διεύθυνσης Πρασίνου του Δήμου Βόλου αποκαλούνται «δενδροφάγοι» και η δημοτική αρχή καταγγέλλεται ότι επιδίδεται σε πογκρόμ εναντίον των δέντρων και του πρασίνου στην πόλη.

Το ίδιο σκηνικό είχε εκτυλιχθεί και πάλι με πρωταγωνιστές μέλη της περιβαλλοντικής, όταν πριν από δύο χρόνια, ο Δήμος ξεκινούσε τα κλαδέματα στην πόλη…

Ηταν δραστικά κλαδέματα, που μολονότι αντιαισθητικά, είχαν κριθεί από επιστήμονες γεωπόνους της Διεύθυνσης Πρασίνου, τότε όπως και τώρα, απαραίτητα, αφενός επειδή κλαδέματα είχαν να γίνουν χρόνια και τα δέντρα είχαν «γεράσει», αφετέρου επειδή το περιορισμένο κλάδεμα κανονικά γίνεται κάθε χρόνο για την αναγέννηση των δέντρων, και απαιτεί δεκαπλάσιο προσωπικό απ’ αυτό που διαθέτει η αποδεκατισμένη από υπαλλήλους υπηρεσία.

Το δραστικό όμως κλάδεμα, πέρα από αντιαισθητικό, αποδείχθηκε τότε ότι μόνο καταστροφικό δεν ήταν για τα δέντρα. Τα δέντρα που είχαν κλαδευτεί δραστικά, έβγαλαν νέο, υγιές φύλλωμα μέσα σε λίγους μήνες.

Ομως, η αναγέννηση των δέντρων δεν έγινε σε κανέναν… μάθημα. Ούτε θα αναλάβει κανείς την ευθύνη αν κλαδιά από τα γερασμένα δέντρα σπάσουν και προκαλέσουν, στη λιγότερο επώδυνη περίπτωση υλικές ζημιές, στη χειρότερη ατυχήματα.

Το να είσαι μέλος σε μια περιβαλλοντική οργάνωση δεν σημαίνει ότι έχεις απαραίτητα επιστημονικές γνώσεις για το αντικείμενο. Μπορεί άλλη να είναι η επιστημονική ιδιότητα των μελών. Γνώμονας θα πρέπει να είναι η ευαισθησία για περιβαλλοντικά θέματα. Κι όχι το… πογκρόμ εναντίον της εκάστοτε δημοτικής αρχής.

Αλλωστε, οι ηγεσίες στους δήμους έρχονται και παρέρχονται. Οι υπάλληλοι όμως της Διεύθυνσης Πρασίνου μένουν, και είναι επιστήμονες γεωπόνοι που επέλεξαν το επάγγελμά τους, και είναι οι πρώτοι που δεν θέλουν να βλέπουν το πράσινο να καταστρέφεται.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου