Με τη δική μου ματιά

με-τη-δική-μου-ματιά-327150

Γράφει η Ελένη Χάνου

Μία σοβαρή προσπάθεια δείχνει να ξεκινά επιτέλους από τον Δήμο Βόλου για τον έλεγχο του προβλήματος των αδέσποτων στην πόλη.

Από αύριο, αρχίζουν έλεγχοι από υπαλλήλους της Δημοτικής Αστυνομίας, που θα ελέγχουν αν τα δεσποζόμενα που κυκλοφορούν μαζί με τα «αφεντικά» τους στους δρόμους είναι τσιπαρισμένα. Και μαζί με τους ελέγχους έρχονται και πρόστιμα για όσους είναι αμελείς απέναντι στις υποχρεώσεις τους στον Νόμο, κυρίως όμως απέναντι σε ψυχές, που το μόνο που ζητούν είναι λίγη φροντίδα και αγάπη. Και που κυρίως, όσοι τις αποκτούν, πρέπει να το κάνουν με συνείδηση.

Μέσα από τον έλεγχο των δεσποζόμενων αναμένεται να υπάρξει και έλεγχος του προβλήματος των αδέσποτων. Γιατί τα αδέσποτα δεν φυτρώνουν ξαφνικά στους δρόμους: είναι ζώα που εγκαταλείπονται από τους ιδιοκτήτες τους, γιατί δεν μπορούν να τα συντηρήσουν άλλο, ή τα βαρέθηκαν, ή δεν είχαν φροντίσει να τα στειρώσουν, κι αυτά γέννησαν, και ξαφνικά οι ιδιοκτήτες τους βρέθηκαν με κουτάβια μέσα σε διαμερίσματα.

Η εύκολη και ταυτόχρονα απάνθρωπη λύση είναι αυτή της εγκατάλειψης. Η εγκατάλειψη είναι μάλιστα και καταδίκη για ένα ζώο που δεν έχει μάθει να ζει στους δρόμους, δεν έχει εξοικειωθεί με κινδύνους ούτε με το πώς να βρίσκει τροφή.

Το πρόβλημα με τα αδέσποτα είναι ένα άλυτο φαινόμενο στον δήμο. Γίνονται συνεχώς περισυλλογές, στειρώσεις, τσιπαρίσματα, αλλά ο πληθυσμός τους δεν μειώνεται.

Γι’ αυτό η προσοχή πλέον στρέφεται στα δεσποζόμενα. Και το στοίχημα είναι η καταγραφή και το τσιπάρισμα όλων των δεσποζόμενων, παράλληλα με τη δημιουργία ευσυνείδητων πολιτών. Πολιτών που δεν θα αντιμετωπίζουν ελαφρά τη καρδία ένα ζώο.

Ήδη οι δοκιμαστικοί έλεγχοι και η απειλή του πρώτου προστίμου έδειξαν να έχουν αντίκτυπο. Μαζικές αιτήσεις για δωρεάν τσιπάρισμα ζώων στον δήμο αλλά και αιτήματα δημοτών με ονοματεπώνυμο, ότι πλέον δεν μπορούν να συντηρήσουν τα ζώα τους και ζητούν βοήθεια από τον δήμο.

Σε άλλες εποχές, απλώς θα τα άφηναν στους δρόμους…

Αν ελεγχθεί το πρόβλημα, θα είναι μια τεράστια επιτυχία. Κι αυτό γιατί δεν θα απαιτείται πλέον καταφύγιο, δεν θα υπάρχουν επιθέσεις, δεν θα υπάρχει ένας άτυπος «πόλεμος» μεταξύ φιλόζωων και δημοτών που δεν έχουν εξοικείωση με ζώα.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου