Με τη δική μου ματιά

με-τη-δική-μου-ματιά-378049

Ένα μεγάλο έργο, το μεγαλύτερο αυτή την περίοδο στον Βόλο, προϋπολογισμού 55 εκατ. ευρώ, δρομολογεί το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, προκειμένου να στεγάσει δύο τμήματα της Πολυτεχνικής Σχολής και να κάνει πράξη τον στόχο της δημιουργίας πανεπιστημιούπολης.

Το έργο θα δώσει θέσεις εργασίας, θα αναβαθμίσει την ίδια την περιοχή των Παλαιών και θα οδηγήσει το θεσσαλικό ΑΕΙ ένα βήμα παραπέρα…

Φαίνεται όμως ότι το έργο… σαμποτάρεται. Η «κατάληψη Τερμίτα» αντιδρά στην κατεδάφιση των παλιών κτιρίων, όπου έχει βρει… στέγη για τις δράσεις της. Και προχώρησε σε επεισόδια και, τελευταία, σε επιθέσεις στα γραφεία εργοληπτών δημοσίου έργου, που… τόλμησαν να καταθέσουν πρόταση στο διαγωνισμό.

Τα «χτυπήματα» δεν έγιναν σε μια ημέρα και τελείωσαν… Εργολήπτες, σε καθημερινή βάση βρίσκουν «αποτυπώματα» από το πέρασμα αντιεξουσιαστών από τα γραφεία τους.

Και φαίνεται ότι η… τρομοκρατία πέρασε. Η συντριπτική πλειοψηφία των εργοληπτών φρόντισε να στείλει στη Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας προσωπικές επιστολές, με τις οποίες οι ιδιώτες δηλώνουν ότι δεν επιθυμούν να συμμετάσχουν τελικώς στον διαγωνισμό και ζητούν να αποσυρθούν οι προσφορές τους.

Οι εργολήπτες είναι θορυβημένοι. Για ένα μικρό έργο, αυτό της κατεδάφισης των κτιρίων, εκφράζουν φόβους ότι θα τους… κάψουν τα γραφεία. Και επιλέγουν την πολιτική της υποχώρησης.

Ποιος θα καθίσει να εμπλακεί στα «εσωτερικά» του πανεπιστημίου, που επί χρόνια τώρα δεν έχει λύσει το ίδιο το ίδρυμα; Ομάδες αντιεξουσιαστών καταλαμβάνουν δημόσια κτίρια και δεν τους ενοχλεί κανείς. Κι όταν έρχεται η ώρα αξιοποίησης αυτών των δημοσίων χώρων προς όφελος του πανεπιστημίου, των φοιτητών και της ίδιας της κοινωνίας, υπάρχει… τείχος.

Ένα τείχος, πάνω στο οποίο φαίνεται να… σκοντάφτει λόγω ασύλου και η ίδια η αστυνομία.

Πώς λοιπόν να το παίξει… ήρωας ένας εργολήπτης που πάει για το μεροκάματο, όταν έχει να αντιμετωπίσει μία κατάσταση που θρέφεται επί σειρά ετών στον Βόλο;

Το Πανεπιστήμιο δηλώνει ότι θα προχωρήσει το έργο και ότι θα προβεί σε όλες τις νόμιμες ενέργειες. Το ζητούμενο είναι αν τα χρήματα που θα διατεθούν θα διοχετευτούν στην τοπική αγορά, όπως ήταν ο στόχος. Γιατί αν οι ντόπιοι εργολήπτες αποσυρθούν όλοι, δεν αποκλείεται τον διαγωνισμό να «χτυπήσουν» μεγάλα γραφεία από την Αθήνα, που νιώθουν και την… ασφάλεια της απόστασης από τον Βόλο και την επίμαχη κατάληψη.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου