Με τη δική μου ματιά

με-τη-δική-μου-ματιά-634909

Της Ελένης Χάνου

Ενας από τους κορυφαίους Ελληνες σταρ, ο Σάκης Ρουβάς, εντυπωσιακά βεγγαλικά, χορευτικά, μουσική, φώτα, το άναμμα του ψηλότερου χριστουγεννιάτικου δέντρου στη χώρα και ο μπλε ουρανός… Ενα φαντασμαγορικό σόου στήθηκε για την έναρξη των χριστουγεννιάτικων εκδηλώσεων στην πόλη και εικόνες του Βόλου ταξίδεψαν παντού στην Ελλάδα.

Ενα σόου στο οποίο χιλιάδες κόσμου πήραν μέρος. Και όλοι συμμετείχαν με την ψυχή τους. Βγήκαν να διασκεδάσουν, να ξεφύγουν από τη μιζέρια, να μπουν στο πνεύμα των Χριστουγέννων, να χαρούν.

Η προβολή της πόλης… ανεκτίμητη. Ή μήπως όχι;

Στον απόηχο της γιορτής στην παραλία, πολλοί επιχειρούν να αποτιμήσουν το κόστος και έχουν αρχίσει να… μετρούν χιλιάρικα σε ευρώ «που έφυγαν από τα δημοτικά ταμεία». Η… μπακαλική ξεκίνησε.

Στο επίκεντρο η αμοιβή του Σάκη Ρουβά. Γιατί πώς θα μπορούσε ένας καλλιτέχνης όπως ο συγκεκριμένος να έρθει χωρίς να πληρωθεί; Ακούγονται λοιπόν διάφορα. Το κασέ έκλεισε από τους… ειδικούς στα social media στα 20.000 ευρώ.

Από πού προκύπτει; Από πουθενά. Στη Διαύγεια, όπου οι δήμοι υποχρεούνται να αναρτούν ακόμη και το ευρώ που φεύγει από τα δημοτικά ταμεία, για την εξασφάλιση της διαφάνειας στη λειτουργία τους, το μόνο που μπορεί να βρει κανείς είναι οι δαπάνες για το στήσιμο και τα υλικά της τελετής έναρξης των χριστουγεννιάτικων εκδηλώσεων. Και το συνολικό ποσό φθάνει στις 20.000 ευρώ περίπου.

Επιπλέον 1.200 ευρώ δαπανήθηκαν για τις μετακινήσεις και τη φιλοξενία του Σάκη Ρουβά και του επιτελείου του.

Η αμοιβή του καλλιτέχνη που με την παρουσία του λάμπρυνε τις εκδηλώσεις; Βάσει του συμβολαίου του, μηδενική. Μηδέν ευρώ έλαβε από τα δημοτικά ταμεία.

Δεν ήταν άλλωστε τα χρήματα που θα τον έφερναν στο Βόλο, αλλά η προσωπική του φιλία με τον εκλεγμένο ως πρώτο πολίτη της πόλης.

Και αποζημιώθηκε. Οχι όμως χρηματικά. Η αγάπη που εισέπραξε από τον κόσμο ήταν μοναδική. Και ήταν για τον ίδιο ίσως η καλύτερη ανταμοιβή. Ο ίδιος τίμησε την πόλη και η πόλη του το ανταπέδωσε.

Το όφελος όμως για το Βόλο αναμένεται να είναι πολλαπλάσιο. Η εκδήλωση – διαφήμιση, αλλά και το πρόγραμμα των 120 εκδηλώσεων για τις γιορτές που ξεκίνησε, θα φέρουν επισκέπτες στην πόλη: στην αγορά, στα ξενοδοχεία. Η τοπική οικονομία πήρε μια σημαντική ένεση την περασμένη Πέμπτη. Και η συνέχεια αναμένεται δυναμική.

Για την περίπτωση του Βόλου, ταιριάζει το κάθε χρόνο και καλύτερα. Και στο γιορτινό πνεύμα, δεν έχει θέση η μιζέρια.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου