Με τη δική μου ματιά

με-τη-δική-μου-ματιά-803718

Γράφει η Ελένη Χάνου

Το δημοτικό συμβούλιο αποφάσισε να προτείνει να σταματήσει να δέχεται ο τοπικός ΧΥΤΑ αποστειρωμένα επικίνδυνα απόβλητα αμιγώς μολυσματικά. Όχι γιατί είναι επικίνδυνα για τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον. Είναι αποστειρωμένα προσομοιάζουν με αστικά και κάθε φορτίο συνοδεύεται με δελτίο επιτυχούς αποστείρωσης.

Ούτε γιατί είναι παράνομο να δέχεται απόβλητα από άλλες περιοχές. Φάνηκε από την απάντηση του Υπουργείου Περιβάλλοντος για την περίπτωση της εταιρείας ANSY από την Τρίπολη, φαίνεται και από την περίπτωση της Αποστείρωση Α.Ε. που έχει εργοστάσιο στη βιομηχανική περιοχή του Βόλου εδώ και επτά χρόνια και φυσικά δεν επεξεργάζεται ιατρικά απόβλητα μόνο από το Βόλο. Παίρνει, επεξεργάζεται, αποστειρώνει και εναποθέτει στο ΧΥΤΑ Βόλου, ιατρικά απόβλητα από όλη τη χώρα.

Επομένως δεν τίθεται ούτε θέμα δημόσιας υγείας ούτε θέμα νομιμότητας, ούτε φυσικά… ξενόφερτων αποβλήτων. Όμως το… κακό στη συνείδηση των πολιτών ότι ο ΧΥΤΑ δέχεται επικίνδυνα απόβλητα και μάλιστα από άλλες περιοχές, έγινε. Για να διαλυθεί και η τελευταία σκιά, αποφασίστηκε να προταθεί στο διοικητικό συμβούλιο του ΣΥΔΙΣΑ Μαγνησίας, ο ΧΥΤΑ να μη δέχεται τέτοιου είδους απόβλητα. Αυτό οδηγεί αυτόματα σε ανάκληση της άδειας στην ANSY και σε καταγγελία της σύμβασης με την Αποστείρωση, που ήταν το παράπλευρο θύμα στον… πόλεμο που άνοιξε. Έναν πόλεμο που άνοιξε από συγκεκριμένη πλευρά και δεν έκανε κακό μόνο στη συνείδηση των πολιτών, αλλά δυσφήμισε για μία ακόμη φορά την πόλη, η οποία παρουσιάστηκε ως η «χαβούζα» της Τρίπολης.

Τι θα αποφασίσει ο ΣΥΔΙΣΑ Μαγνησίας που είναι ανεξάρτητος φορέας, θα κριθεί μετά το Δεκαπενταύγουστο, στη συνεδρίασή του.

Ωστόσο, εγείρεται ένα μείζον ζήτημα. Οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον τομέα της αποστείρωσης επικίνδυνων αποβλήτων δεν είναι παράνομες. Εχουν εγκρίσεις, περνούν από ελέγχους και έχουν και άδειες για την εναπόθεση των αποβλήτων τους στους ΧΥΤΑ. Μάλιστα, προσφέρουν μεγάλο έργο αν σκεφθεί κανείς τι γινόταν πριν χρόνια με τα ιατρικά απόβλητα, πού κατέληγαν και κάτω από ποιες συνθήκες. Τότε δημιουργούνταν πρόβλημα για τη δημόσια υγεία, όχι τώρα που εταιρείες του χώρου φροντίζουν για την αποστείρωσή τους και την ασφαλή εναπόθεσή τους στους ΧΥΤΑ της χώρας.

Τι θα γίνει λοιπόν με αυτές τις εταιρείες αν όλοι οι δήμοι στη χώρα πάρουν απόφαση να μη δέχονται τα «προϊόντα» τους. Τι θα τα κάνουν οι εταιρείες; Θα τα καταπιούν;

Η λογική του «έξω από την πόρτα μας και όπου θέλει ας είναι» δεν τιμά έναν πολιτισμένο δήμο. Γιατί τα ιατρικά απόβλητα όπως και γενικά τα απόβλητα και τα απλά σκουπίδια, εμείς οι ίδιοι τα δημιουργούμε. Και πρέπει κάπου να τα εναποθέσουμε…

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου