Με τη δική μου ματιά

με-τη-δική-μου-ματιά-818149

Γράφει η Ελένη Χάνου

Διπλό μέτωπο με αντιδράσεις κατοίκων κλήθηκε να αντιμετωπίσει αυτή την εβδομάδα η δημοτική αρχή Βόλου. Από τη μία οι κάτοικοι στα Αστέρια Αγριάς, που αντιδρούν στη χωροθέτηση του αντλιοστασίου ακαθάρτων στο πάρκο Αστέρια, εκφράζοντας φόβους για την καταστροφή του μοναδικού πνεύμονα πρασίνου.

Από την άλλη οι κάτοικοι στην Πορταριά. Η χλωρίωση του νερού μετά τα αποτελέσματα δειγματοληψιών που έδειξαν ύπαρξη κολοβακτηριδίων και το κλείσιμο των κοινόχρηστων βρυσών, οδήγησαν σε ρήξη δημοτική αρχή και κατοίκους.

Και στις δύο περιπτώσεις η δημοτική αρχή ζήτησε τη συνδρομή της αστυνομίας και αναγκάστηκε να προσφύγει στην Εισαγγελία.

Κοινή συνισταμένη και στις δύο περιπτώσεις είναι η προάσπιση του δημοσίου συμφέροντος και της δημόσιας υγείας.

Στην Αγριά ολοκληρώνεται το αποχετευτικό δίκτυο, ένα έργο εκατομμυρίων ευρώ που θα συμβάλλει στη θωράκιση του Παγασητικού Κόλπου αλλά και στην ποιότητα ζωής των κατοίκων. Η ΔΕΥΑΜΒ υποστηρίζει ότι δεν υπάρχουν περιθώρια αλλαγής του σχεδιασμού χωροθέτησης του κεντρικού αντλιοστασίου, που πάντως δεν θα επηρεάσει το πάρκο. Και το τονίζει σε όλους τους τόνους καθώς το έργο είναι ενταγμένο στο ΕΣΠΑ και υπάρχουν ασφυκτικά χρονικά περιθώρια πριν απενταχθεί και χαθεί η χρηματοδότηση.

Στην Πορταριά το κλείσιμο των κοινόχρηστων βρυσών κρίθηκε αναγκαίο για την εξοικονόμηση νερού για όλους. Βρύσες που έπρεπε ήδη να είχαν σφραγιστεί -υπάρχει από τον Οκτώβριο απαγόρευση της πόσης και χρήσης νερού- επειδή το νερό δεν χλωριώνεται και είναι επιβαρυμένο με εντερόκοκκους και κολοβακτηριοειδή. Κι αυτό γιατί άγνωστοι έχουν φροντίσει για την καταστροφή κάθε χλωριωτή που έχει τοποθετηθεί στο δίκτυο ύδρευσης.

Οι κάτοικοι από την πλευρά τους προβάλλουν τις δικές τους θέσεις. Οι μεν στην Αγριά φοβούνται για την καταστροφή του πρασίνου του πάρκου τους και για ενδεχόμενη επιβάρυνση από τη λειτουργία του αντλιοστασίου σε απόσταση μόλις λίγων μέτρων από τα πρώτα σπίτια. Οι δε, στην Πορταριά υποστηρίζουν ότι το νερό χλωριώνεται με στόχο να υποβαθμιστεί και απώτερο σκοπό να εμπορευματοποιηθεί και έχουν κηρύξει πόλεμο στη ΔΕΥΑΜΒ.

Κι όμως και τα δύο αποτελούν ζητήματα που έχουν να κάνουν με την προστασία της δημόσιας υγείας. Και που κανονικά δήμος και δημότες θα έπρεπε να πορεύονται μαζί. Να είναι από την ίδια πλευρά κι όχι σε αντίπαλα στρατόπεδα για τόσο ευαίσθητα θέματα που δεν είναι θέμα λίγων, αλλά όλων, όλης της πόλης.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου