ΤΟΠΙΚΑ

Εκτακτα μέτρα από τη ΔΕΥΑΜΒ για τη λειψυδρία

εκτακτα-μέτρα-από-τη-δευαμβ-για-τη-λειψ-825157

Σταδιακό κλείσιμο των κοινόχρηστων βρυσών, περιορισμό του ποτίσματος μόνο βραδινές ώρες και αποκλειστικά με νερό άρδευσης των πάρκων και γηπέδων του δήμου αλλά και συστάσεις προς τους πολίτες για περιορισμό της κατανάλωσης νερού… Σφίγγει τα λουριά η ΔΕΥΑΜΒ και προχωρά στη λήψη έκτακτων μέτρων για να μην πει η πόλη το νερό – νεράκι προς το τέλος του καλοκαιριού.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Προς το παρόν σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΔΕΥΑΜΒ, Αποστόλη Γαλάτη, δεν υπάρχει πρόβλημα με την επάρκεια νερού. Ωστόσο, η αύξηση της κατανάλωσης από 40.000 κ.μ. σε 42.500 κ.μ. νερού την ημέρα κατά μέσο όρο, δημιουργεί ανησυχία για τα αποθέματα των δεξαμενών. «Οι ανάγκες προς το παρόν καλύπτονται. Ωστόσο δεν είμαστε σε ικανοποιητική κατάσταση», σχολίασε ο ίδιος.

Στο πλαίσιο εξοικονόμησης νερού για την κάλυψη των υδρευτικών αναγκών της πόλης, η ΔΕΥΑΜΒ περιορίζει -σύμφωνα με ανακοίνωσή της- από 4 Ιουλίου τον αριθμό των κοινόχρηστων βρυσών που θα βρίσκονται σε λειτουργία.

Πρόκειται για κοινόχρηστες βρύσες τόσο στις περιφερειακές ενότητες, όσο και σε πάρκα και πλατείες του πολεοδομικού συγκροτήματος. Σύμφωνα με υπηρεσιακά στελέχη, σε κοινόχρηστες βρύσες έχει παρατηρηθεί το φαινόμενο πολίτες να συνδέουν λάστιχα και να ποτίζουν τους μπαχτσέδες τους ή να πλένουν τα αυτοκίνητά τους. Πέρσι είχε γίνει και σχετική καταγγελία για την περιοχή των Αλυκών.

Ταυτόχρονα με το κλείσιμο των κοινόχρηστων βρυσών, θα υπάρξει πολιτική και για την άρδευση πάρκων και δημοτικών γηπέδων. Οπως επεσήμανε ο κ. Γαλάτης, σε συνεργασία με το ΔΟΕΠΑΠ – ΔΗΠΕΘΕ Βόλου για το σκέλος των γηπέδων, πότισμα θα γίνεται μόνο τις βραδινές ώρες και αποκλειστικά με νερό άρδευσης. «Υπάρχουν περιπτώσεις, κάποιες λίγες, που πάρκα και γήπεδα ποτίζονται με νερό ύδρευσης. Αυτό σταματά. Και επίσης αντί για πότισμα πρωί και απόγευμα, θα γίνεται μόνο μία φορά, το βράδυ», ανέφερε ο κ. Γαλάτης.

Ο ίδιος υπογράμμισε ότι θα έρθει σε επαφή και με τις κοινότητες των Ρομά για τη συνετή χρήση νερού, ενώ ανέφερε ότι τέθηκε σε λειτουργία η γεώτρηση της Χατζηαργύρη, που ήδη ενισχύει με νερό το δίκτυο.

Ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΜΒ πάντως προέβλεψε δύσκολο… Αύγουστο. Σε συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της επιχείρησης θα αποφασιστούν τυχόν νέα μέτρα -ίσως μονόωρες διακοπές ανά περιοχή τις πρώτες πρωινές ώρες- για την κάλυψη των αναγκών σε νερό τον τελευταίο και πιο δύσκολο μήνα του καλοκαιριού. Από το τραπέζι της συζήτησης πάντως φαίνεται να αποσύρεται το μέτρο της μείωσης της πίεσης, που κρίνεται άδικο, δεδομένου ότι τις δύο προηγούμενες χρονιές, παρατηρήθηκε το φαινόμενο, λόγω χαμηλής πίεσης να μην έχουν νερό νοικοκυριά στους τελευταίους ορόφους πολυκατοικιών και στο ισόγειο, να… βγαίνουν λάστιχα για το πλύσιμο αυλών και πεζοδρομίων.

Η ανακοίνωση της ΔΕΥΑΜΒ

Η ανακοίνωση που εξέδωσε χθες η ΔΕΥΑΜΒ, αναφέρει τα εξής:

«Οι διαρκώς αυξανόμενες ανάγκες σε πόσιμο νερό, ιδιαίτερα από τους κατοίκους του ευρύτερου πολεοδομικού συγκροτήματος Βόλου – Νέας Ιωνίας, υποχρεώνουν τη ΔΕΥΑΜΒ στη λήψη του έκτακτου μέτρου περιορισμού του αριθμού λειτουργίας κοινόχρηστων βρυσών σε περιφερειακές ενότητες του δήμου Βόλου, από τη Δευτέρα, 4 Ιουλίου 2016.

Το μέτρο κρίνεται απαραίτητο προκειμένου αφ’ ενός μεν να διασφαλιστούν οι αναγκαίες ποσότητες νερού και να αντιμετωπιστούν, προϊόντος του καλοκαιρού, φαινόμενα λειψυδρίας, συνήθη άλλωστε για την εποχή αυτή, αφ’ ετέρου δε η καλύτερη δυνατή ποιότητα του νερού.

Σημειώνουμε ότι αυτή τη στιγμή Βόλος και Νέα Ιωνία υδροδοτούνται με 50% πηγαίο, που δυστυχώς λόγω εποχής βαίνει μειούμενο, και 50% νερό από γεωτρήσεις, με ένα σύνολο ημερήσιας παραγωγής 42 με 42.500 κυβικά μέτρα

Η ΔΕΥΑΜΒ δεσμεύεται από τις ιεραρχήσεις της Δημοτικής Αρχής, που τέθηκαν στην κρίση του πολιτών του Βόλου κι έτυχαν συντριπτικής αποδοχής τους, να προτάσσει τα συμφέροντα και τις ανάγκες της πλειοψηφίας της κοινωνίας και όχι τα μεμονωμένα των λίγων».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου