Με τη δική μου ματιά

με-τη-δική-μου-ματιά-825750

Γράφει η Ελένη Χάνου

Το πρόβλημα με τα αδέσποτα που κυκλοφορούν στην πόλη, αποτελεί μία από τις σύγχρονες πληγές του Βόλου.

Καθημερινά είναι σχεδόν τα περιστατικά που δέχονται πολίτες από αγέλες αδέσποτων, που επιτίθενται σε γυναίκες, παιδιά και ηλικιωμένους, με αποτέλεσμα να οδηγούνται στο νοσοκομείο για την παροχή πρώτων βοηθειών. Ποτέ και κανείς δεν ξέρει ούτε μπορεί να εγγυηθεί πώς θα αντιδράσει ένα ζώο ακόμη κι αν το «θύμα» τους δεν τους ενοχλήσει. Οι πολίτες κινδυνεύουν…

Την ίδια στιγμή όμως κινδυνεύουν και τα ίδια τα ζώα. Από τους ανθρώπους, που τα φοβούνται ή τα μισούν και είτε προσπαθούν να τα φοβίσουν, είτε ασκούν βία χτυπώντας και κλοτσώντας τα. Κάποιοι δεν διστάζουν να σκορπίσουν μαρτυρικό θάνατο στα άτυχα τετράποδα, σπέρνοντας φόλες. Πάμπολλα τα περιστατικά. Επίσης σχεδόν καθημερινά.

Τα αδέσποτα όμως δεν ήρθαν από τον ουρανό. Ανθρωποι τα δημιούργησαν και εξακολουθούν να δημιουργούν νέες γενιές αδέσποτων στην πόλη, όταν χωρίς να έχουν συνείδηση της ευθύνης που αναλαμβάνουν για τη ζωή ενός σκύλου, το βαριούνται και το εγκαταλείπουν στους δρόμους, όταν μία ανεπιθύμητη γέννα, οδηγεί κουταβάκια μόλις λίγων ημερών σε ένα χαρτόκουτο εγκαταλειμμένα σε κάδους απορριμμάτων ή σε ερημικά σημεία.

Αυτή την εβδομάδα φαίνεται να έγινε ένα ουσιαστικό βήμα. Το μνημόνιο συνεργασίας που υπογράφηκε μεταξύ Δήμου Βόλου και Φιλοζωικών Συλλόγων της πόλης, περιλαμβάνει μεταξύ άλλων και την υποχρέωση για τη δημιουργία βάσης δεδομένων των δεσποζόμενων ζώων αλλά και εκστρατεία για το υποχρεωτικό τσιπάρισμα των ζώων συντροφιάς που έχουν πολίτες στα σπίτια τους.

Σε αυτή την προσπάθεια πρέπει όμως να συμβάλλουν οι ίδιοι οι ιδιοκτήτες ζώων και αυτό είναι το στοίχημα τόσο για το δήμο όσο και για τις φιλοζωικές που φαίνεται να βρίσκονται πλέον στο ίδιο στρατόπεδο.

Το δημοτικό συμβούλιο θα κληθεί να λάβει απόφαση για το υποχρεωτικό τσιπάρισμα των δεσποζόμενων ζώων, χωρίς να αποκλείεται το ενδεχόμενο να αναλάβει ο δήμος τα έξοδα για την προμήθεια των τσιπ αλλά και του κτηνιάτρου. Κι έτσι δεν θα υπάρχει ούτε το πρόσχημα της έλλειψης χρημάτων από τους ιδιοκτήτες ζώων που δεν έχουν φροντίσει μολονότι υποχρεούνται να τσιπάρουν τα ζώα τους.

Με αυτό τον τρόπο, τα ζώα αποκτούν «ταυτότητα» και ο ιδιοκτήτης τους δεν θα μπορεί να τα εγκαταλείπει. Αν το κάνει θα βρίσκεται προ των ευθυνών του και απέναντι στο Νόμο.

Ταυτόχρονα με τις στειρώσεις θα σταματήσει η ανεξέλεγκτη αναπαραγωγή ζώων συντροφιάς που καταλήγουν στο δρόμο.

Η δεξαμενή μέσα από την οποία δημιουργούνται τα αδέσποτα αναμένεται να κλείσει και σε βάθος χρόνου, το πρόβλημα να εκλείψει από την πόλη που διεκδικεί ευρωπαϊκό προφίλ.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου