ΤΟΠΙΚΑ

Βραβεία και χαμόγελα στο Τσαλαπάτα

βραβεία-και-χαμόγελα-στο-τσαλαπάτα-829669

Γέμισε χαμόγελα επιτυχίας χθες το απόγευμα, το Μουσείο Πλινθοκεραμοποιίας Τσαλαπάτα. Είκοσι μαθητές από ισάριθμα Γυμνάσια του νομού, βραβεύτηκαν σε ειδική εκδήλωση για τη διάκρισή τους στο διαγωνισμό ελληνικής Γλώσσας «Χρήστος Τσολάκης».

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Στο διαγωνισμό συμμετείχαν 306 μαθητές από 20 Γυμνάσια του νομού. Ηταν η πρώτη χρονιά, που ο διαγωνισμός που ξεκίνησε το 2010 από το 3ο Γυμνάσιο Βόλου, τέθηκε υπό την αιγίδα της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας και του Συνδέσμου Φιλολόγων Μαγνησίας και ενισχύθηκε με τις συμμετοχές μαθητών από περισσότερα από τα μισά σχολεία. Στόχος για το μέλλον είναι η διοργάνωση του διαγωνισμού σε πανθεσσαλικό και γιατί όχι σε πανελλήνιο επίπεδο.

Σύμφωνα με τη σχολική σύμβουλο φιλολόγων, Βαρβάρα Μαγκαφά, στο διαγωνισμό συμμετέχουν μαθητές καταθέτοντας τη γλωσσική περιουσία τους. Και τα ίδια τα γραπτά των μαθητών σύμφωνα με την ίδια έχουν ερευνητικό και εκπαιδευτικό ενδιαφέρον για τη σωστή χρήση της ελληνικής γλώσσας από τη νέα γενιά.

Ο διαγωνισμός αποτελεί «πνευματικό παιδί» της φιλολόγου του 3ου Γυμνασίου Βόλου, Σοφίας Κανταράκη. Η ίδια αναφέρθηκε στη γέννηση της ιδέας και την υλοποίηση του διαγωνισμού για πρώτη φορά το 2010 σε επίπεδο σχολείου. «Είναι ωραίο να οραματίζεσαι και να ανοίγεις δρόμους. Ενας τέτοιος δρόμος είναι κι αυτός», είπε και αναφέρθηκε στην επέκταση του διαγωνισμού το 2013 όταν τη διοργάνωσή του ανέλαβαν 10 σχολεία από όλη την Ελλάδα.

«Ο διαγωνισμός είναι πολύ σημαντικός γιατί μέσα από αυτόν οι μαθητές ανακαλύπτουν τον ανεξάντλητο πλούτο της ελληνικής γλώσσας και προβληματίζονται για τη δική τους επάρκεια. Είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι η γλωσσική επάρκεια δεν καλύπτεται στις μέρες μας», υπογράμμισε η κ. Κανταράκη.

Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυνε η αντιδήμαρχος παιδείας και πολιτισμού του δήμου Βόλου, Γεωργία Τοκαλή Μποντού, η οποία δήλωσε τη στήριξη του δήμου σε ανάλογες πρωτοβουλίες, ενώ έδωσε συγχαρητήρια τόσο στους γονείς που ενθάρρυναν τα παιδιά τους να λάβουν μέρος στο διαγωνισμό όσο και στους μαθητές που έρχονται πολύ κοντά στην ελληνική γλώσσα.

Τη χαρά της βράβευσης των μαθητών πάντως σκιάζει για τους φιλολόγους του νομού, η μείωση των ωρών διδασκαλίας των αρχαίων ελληνικών, θέμα που έθιξε η πρόεδρος του τοπικού Συνδέσμου Ελένη Χατζηδημητρίου. «Η γλώσσα μας έχει συνέχεια και οι ρίζες της ανήκουν στην αρχαία ελληνική. Δυστυχώς όμως εκείνοι που καθορίζουν τα ωρολόγια προγράμματα στα σχολεία, το κάνουν με λογιστικές μεθόδους», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Οι μαθητές που διακρίθηκαν στο διαγωνισμό είναι οι εξής:

Μαρία Μυλωνά από το 3ο Γυμνάσιο Ν. Ιωνίας,

Αντωνία – Στέλλα Κουγκούνη από το Ιδιωτικό Σχολείο Προμηθέας

Ζωή – Δανάη Αστερατάκη από το Μουσικό Σχολείο Βόλου

Σάββας Καρατζίδης από το Γυμνάσιο Βελεστίνου,

Θοδωρής Τζούμας από το Γυμνάσιο Σκιάθου,

Αγγελίνα Καλοπήτα από το 1ο Γυμνάσιο Ν. Ιωνίας,

Βασιλική Ανδρέογλου από το 7ο Γυμνάσιο Βόλου,

Ειρήνη Γκαμάλια από το Γυμνάσιο Ν.Αγχιάλου,

Ουρανία Διόμα από το Γυμνάσιο Αλοννήσου,

Αικατερίνη Ακριβοπούλου από 5ο Γυμνάσιο Βόλου,

Μαίρη Πρωτόπαππα από το 3ο Γυμνάσιο Βόλου,

Ευαγγελία Σταμούλου από το Γυμνάσιο Γλώσσας,

Τζένη Κουκουτσέλου από το Γυμνάσιο Στεφανοβικείου,

Σωτήρης Γκίκας από το Γυμνάσιο Ευξεινούπολης,

Ελευθερία Κατσάνη από το Γυμνάσιο Σκοπέλου,

Ελπίδα Μπασματζή από το 4ο Γυμνάσιο Βόλου,

Ασπασία Κουτσελίνη από το Γυμνάσιο Ζαγοράς,

Δημήτρης Μπιλιούρης από το 9ο Γυμνάσιο Βόλου,

Αρετή Λέκκα από το Γυμνάσιο Αγριάς

Ιωάννα Μαρία Βογδάνου από το 2ο Γυμνάσιο Βόλου.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου