ΤΟΠΙΚΑ

Ενοικιαστήριο σε παράνομα δημοτικά καταστήματα στο δήμο Νοτίου Πηλίου

ενοικιαστήριο-σε-παράνομα-δημοτικά-κ-831641

Σε αδιέξοδο επιχειρηματίας που πλήρωσε τα μαλλιοκέφαλά του και μαγαζιά δεν έχει

Σε οικονομικό… στραγγαλισμό οδηγείται επιχειρηματίας από την Αργαλαστή, που έκανε το… λάθος να κατέβει σε διαγωνισμό στο δήμο Νοτίου Πηλίου και να διεκδικήσει τέσσερα δημοτικά ακίνητα, που βγήκαν σε ενοικίαση. Ο Χρήστος Κωστάκης ιδιοκτήτης της εταιρείας Pelio Land, πλειοδότησε και στους τέσσερις διαγωνισμούς. Επί οκτώ μήνες όμως δεν μπορεί να εξασφαλίσει άδεια για να λειτουργήσει τα καταστήματα.

Είναι και τα τέσσερα παράνομα! Εχει χάσει την πασχαλινή περίοδο και κινδυνεύει να χάσει και τη θερινή. Ο δήμος κινητοποιείται για τη νομιμοποίηση των κτιρίων του κατόπιν εορτής και ενώ φαίνεται να υπάρχει πίεση και από τις τοπικές κοινωνίες, που δεν έχουν ούτε ένας μέρος να πιουν έστω ένα καφέ στις κατά τ’ άλλα τουριστικές περιοχές.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Οι περιπέτειες για τον Χρήστο Κωστάκη, ξεκίνησαν τον περασμένο Οκτώβριο. Στις 6 του μήνα, ο δήμος προκήρυξε τέσσερις πλειοδοτικούς διαγωνισμούς για την εκμίσθωση ισάριθμων ακινήτων που διαθέτει στον Αγ. Γεώργιο Νηλείας (25τ.μ.), στο Μετόχι (60τ.μ.), στο Καλαμάκι (30τ.μ.) και στην Ανω Γατζέα (80 τ.μ.). Πρόκειται για τρία παραδοσιακά καφενεία και ένα περίπτερο παραδοσιακών γλυκών.

Ο ίδιος συμμετείχε στο διαγωνισμό -ήταν μάλιστα ο μοναδικός- και πλειοδότησε. Τα συμφωνητικά μεταξύ δήμου και ιδιώτη υπογράφηκαν δύο και πλέον μήνες αργότερα, στις 10 Δεκεμβρίου 2015.

Μέσα στις γιορτές ξεκίνησε ο Γολγοθάς για τον επιχειρηματία που έλκει την καταγωγή του από την Αργαλαστή. Με διαρκή αιτήματά του προς το δήμο -διαθέτει και τους αριθμούς πρωτοκόλλου- ζητά τα απαραίτητα έγγραφα για να ξεκινήσει τη διαδικασία έκδοσης άδειας λειτουργίας των καταστημάτων που ενοικίασε: προηγούμενες άδειες και χρήσεις, αριθμούς λογαριασμών, διαγράμματα της περιοχής μέσα από τα οποία να προκύπτουν οι θέσεις των ακινήτων.

Εως και τις 11 Φεβρουαρίου 2016, καλούνταν να κάνει υπομονή… Υπομονή που όμως του στοίχισε πολύτιμο χρόνο και εξαντλήθηκε λίγες ημέρες πριν τη γιορτή του Πάσχα. Τότε επικαλέστηκε το Νόμο βάσει του οποίου θα έπρεπε εντός 40 ημερών να έχει στη διάθεσή του υπογεγραμμένα τα συμβόλαια στην εφορία προκειμένου να προχωρήσει στην αυτονόητη κίνηση: να συνδέσει με ρεύμα τα καταστήματα όπου θα έστηνε τις επιχειρήσεις του.

Η αποκάλυψη

Τότε ήρθε η αποκάλυψη της αιτίας της καθυστέρησης: τα κτίρια είναι παράνομα για να τα νομιμοποιήσει ο δήμος Νοτίου Πηλίου χρειάζονται χρονοβόρες διαδικασίες και χρήματα για να πληρωθούν στην εφορία τα πρόστιμα! Επιπλέον χρειάζεται εκπόνηση ενεργειακών μελετών που επίσης δεν διέθεταν.

«Ούτε λίγο ούτε πολύ μου ζήτησαν να τους βοηθήσω στην υποχρέωσή τους να πληρώσουν τα έξοδα της νομιμοποίησης των κτιρίων που βαρύνουν το δήμο. Μου ζήτησαν να κάνω… χορηγία. Το πιο εξωφρενικό όμως είναι ότι μου ζήτησαν να βρούμε συμβιβαστική λύση και να αλλάξουμε τις ημερομηνίες στις συμβάσεις ή να τις ακυρώσουμε για να μην εκτεθεί ο δήμος», περιγράφει στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ τα όσα έζησε ο κ. Κωστάκης.

Ο ίδιος βρέθηκε ξαφνικά να… πνίγεται από οικονομικό βρόχο. Είχε ήδη καταβάλλει το 10% των ενοικίων με τις εγγυητικές επιστολές, είχε προχωρήσει σε εργασίες επισκευής του παραδοσιακού καφενείου στο Μετόχι, ύψους 1.500 ευρώ, είχε προχωρήσει στον εξοπλισμό των άλλων τριών καταστημάτων, με το κόστος να ανέρχεται στις 9.000 ευρώ.

Τα έξοδα τρέχουν ο ίδιος όμως δεν μπορεί να βγάλει ούτε με ροκάματο από τα τέσσερα δημοτικά καταστήματα.

Πίεση από την τοπική κοινωνία

Οι κάτοικοι στα χωριά περίμεναν με ανυπομονησία να ανοίξουν τα μαγαζιά. Να έχουν οι ίδιοι ένα στέκι για το καλοκαίρι, να μπορούν όμως και οι τουρίστες της περιοχής να καθίσουν κάπου να ξαποστάσουν. Ιδίως για την περίπτωση του Αγίου Γεωργίου Νηλείας, ο κ. Κωστάκης προγραμμάτιζε να μετατρέψει το κοινοτικό κατάστημα σε μίνι μάρκετ, που δεν υπάρχει σε ολόκληρη την περιοχή και οι κάτοικοι αναγκάζονται να διανύουν ολόκληρα χιλιόμετρα για να αγοράσουν τα απαραίτητα.

Αρχισαν να ψιθυρίζονται διάφορα για τις κλειστές πόρτες των μαγαζιών. Ο ίδιος φρόντισε να κοινοποιήσει στα χωριά τις περιπέτειές του. Ανάρτησε έξω από κάθε κλειστό μαγαζί που ενοικίασε ανακοίνωση περιγράφοντας εν συντομία τι έχει γίνει.

Ο δήμος

Ο δήμος Νοτίου Πηλίου, επιβεβαιώνει και έρχεται να αποκαλύψει μια πρωτοφανή τακτική: «κάνουμε διαγωνισμούς για να δούμε αν υπάρχει ενδιαφέρον για την αξιοποίηση των δημοτικών κτιρίων και στη συνέχεια προχωρούμε σε νομιμοποιήσεις», ανέφερε ο θεματικός αντιδήμαρχος ποιότητας ζωής Νοτίου Πηλίου, Βαγγέλης Νασιόπουλος.

Οπως υπογράμμισε μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ, ο δήμος διαθέτει αρκετά παράνομα κτίρια. «Είναι ιστορίες από τα παλιά που καλούμαστε να τακτοποιήσουμε», σημείωσε. Ομως δεν υπάρχουν τα χρήματα για τη νομιμοποίησή τους. Ετσι προχωρά σε νομιμοποιήσεις κατά… περίπτωση κι εφόσον υπάρχει ενδιαφέρον για την αξιοποίησή τους. «Είναι οικονομικό το πρόβλημα», αναφέρει ο κ. Νασιόπουλος.

Ο ίδιος τόνισε ότι η νομιμοποίηση των δύο από τα τέσσερα ακίνητα που έχει εκμισθώσει ο κ. Κωστάκης, βρίσκεται στην τελική ευθεία. Πρόκειται για τα κτίρια στον Αγ. Γεώργιο Νηλείας και στην Ανω Γατζέα για τα οποία όπως εκτιμά ο αντιδήμαρχος το πρόβλημα θα έχει λυθεί μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου