ΤΟΠΙΚΑ

Πληρώνει… πανωπροίκια από το 2004 ο δήμος Βόλου

πληρώνει-πανωπροίκια-από-το-2004-ο-δήμος-831983

Σε μισθώματα για κτίριο – κληροδότημα του πρώην δήμου Αρτέμιδος – Εως 1η Ιουλίου καλείται να πληρώσει η ΚΕΚΠΑ

Ευρώ τσακιστό δεν είχε μπει επί μία δεκαετία στον τραπεζικό λογαριασμό του κληροδοτήματος «Θωμά Καλούτσα» στα Λεχώνια. Το κληροδότημα του πρώην δήμου Αρτέμιδος και σημερινού δήμου Βόλου είχε νοικιαστεί για τη στέγαση βρεφονηπιακού σταθμού, ο δήμος όμως δεν κατέβαλλε τα ενοίκια. Επί σειρά ετών ο σκοπός για τον οποίο δόθηκε το κτίριο στο δήμο -να προικιστούν άπορα κορίτσια για να παντρευτούν- δεν μπορούσε να εκπληρωθεί. Η σημερινή δημοτική αρχή βρέθηκε αντιμέτωπη με χρέος 54.000 ευρώ που καλείται να καλύψει άμεσα: έως 1η Ιουλίου σε διαφορετική περίπτωση ο βρεφονηπιακός σταθμός βγαίνει στο… δρόμο.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Η υπόθεση φέρει τις ρίζες της πίσω στο 2004 όταν η τότε ΕΤΑΝΑ (Αναπτυξιακή Εταιρείας Αρτέμιδας) νοίκιασε το κτίριο για να στεγάσει βρεφονηπιακό σταθμό. Από τότε δεν είχε καταβληθεί ούτε ένα ενοίκιο για το χώρο στον τραπεζικό λογαριασμό του κληροδοτήματος. Ο δήμος εμφανιζόταν κακοπληρωτής. Εκμεταλλευόταν ένα χώρο και δεν κατέβαλλε ούτε ευρώ για ενοίκιο, που προοριζόταν σύμφωνα με τους όρους της διαθήκης ως προίκα σε άπορα κορίτσια προκειμένου να παντρευτούν.

Η… εκμετάλλευση της προίκας άπορων κοριτσιών συνεχίστηκε και επί ΔΕΚΠΠΑ. Το κτίριο συνέχισε να λειτουργεί ως βρεφονηπιακός σταθμός και τα ενοίκια να μην μπαίνουν στο λογαριασμό του κληροδοτήματος.

Μπροστά σε χρέος 54.000 ευρώ απέναντι στο κληροδότημα «Θωμά Καλούτσα», είχε έρθει η πρώην πρόεδρος της ΚΕΚΠΑ – ΔΙΕΚ του δήμου Βόλου, Νατάσσα Μορφογιάννη, όταν ανέλαβε καθήκοντα το 2014. Εως και τότε τα ενοίκια έτρεχαν, κανείς όμως δεν πλήρωνε.

Ξεκίνησε η προσπάθεια του δήμου να κλείσει παλιές οικονομικές πληγές. Παράλληλα με την καταβολή του ενοικίου το 2014, ξεκίνησε και η αποπληρωμή παλιών χρεών. Το χρέος μειώθηκε στις 29.552,22 ευρώ.

Ομως προσφάτως με έγγραφο από το Τμήμα Δημοτικής Περιουσίας και Κληροδοτημάτων προς την ΚΕΚΠΑ – ΔΙΕΚ που κοινοποιείται στους αντιδημάρχους Τουρισμού και Αξιοποίησης Δημοτικής Περιουσίας και Οικονομικών, ζητείται η άμεση εξόφληση του χρέους και απειλείται με… έξωση ο βρεφονηπιακός σταθμός.

Οι προθεσμίες είναι ασφυκτικές. Μέσα σε λίγες ημέρες, έως 1η Ιουλίου 2016, η ΚΕΚΠΑ καλείται να πληρώσει τα τρέχοντα ενοίκια αλλά και το χρέος 29.522,22 ευρώ που αντιστοιχεί στα μισθώματα της περιόδου 2004 έως 2009 σε διαφορετική περίπτωση και με αφορμή τη λήξη της περιόδου μίσθωσης του ακινήτου, ο βρεφονηπιακός σταθμός κινδυνεύει να βρεθεί στο… δρόμο.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου