ΤΟΠΙΚΑ

Σχολικό κουδούνι με προβλήματα αναμένεται από το Σεπτέμβριο

σχολικό-κουδούνι-με-προβλήματα-αναμέ-833858

Χιλιάδες εκπαιδευτικοί εκτός, μαθητές αποκλεισμένοι από ολοήμερα, περικοπές μαθημάτων

Αλλαγές στο χώρο της εκπαίδευσης με λογιστικά κι όχι παιδαγωγικά κριτήρια κατήγγειλαν χθες, δάσκαλοι, καθηγητές και γονείς σε συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας που πραγματοποίησαν σε Πλατεία Ελευθερίας και Αποκεντρωμένη Διοίκηση Θεσσαλίας αντίστοιχα. Η νέα σχολική χρονιά κατά τον εκπαιδευτικό κόσμο θα ξεκινήσει με σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία των σχολείων.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Χθες, δάσκαλοι και καθηγητές προχώρησαν σε δίωρη στάση εργασίας και συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας στο πλαίσιο της πανελλαδικής ημέρας δράσης για την παιδεία. Μόλις στο 15% ήταν η συμμετοχή των δασκάλων στην κινητοποίηση που πραγματοποιήθηκε στην Πλατεία Ελευθερίας και ακόμη μικρότερο ήταν το ποσοστό των καθηγητών που βρέθηκαν έξω από τα γραφεία της Αποκεντρωμένης Διοίκησης στο Βόλο. Στη δεύτερη συγκέντρωση, το παρών έδωσε και η Ενωση Γονέων Βόλου.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας, Αποστόλη Μούσιο, ο Νόμος για το νέο τύπου ολοήμερο σχολείο θα πρέπει να αποσυρθεί. «Ζητάμε άμεσους διορισμούς και να σταματήσουν οι αλλαγές που γίνονται με λογιστικά κι όχι παιδαγωγικά κριτήρια σε βάρος της ίδιας της εκπαίδευσης», είπε χαρακτηριστικά.

Ο ίδιος μίλησε για 5.000 λιγότερους διαγωνισμούς από το νέο σχολικό έτος. «Τα σχολεία μας στηρίχθηκαν σε κονδύλια του ΕΣΠΑ για την πρόσληψη αναπληρωτών. Τα κονδύλια που προορίζονται μέχρι το 2015 έχουν απορροφηθεί σε ποσοστό 45%. Αυτό σημαίνει ότι τα χρήματα τελειώνουν κι ότι επιχειρείται εξοικονόμηση πόρων, με μείωση στις προσλήψεις αναπληρωτών», εξήγησε ο ίδιος.

Για υποβάθμιση του δημόσιου σχολείου, μίλησε και η Πρόεδρος της ΕΛΜΕ Μαγνησίας, Διαλεχτή Τσιτούμη. Η ίδια αναφέρθηκε στις αναμορφώσεις των προγραμμάτων με συνοπτικές διαδικασίες, ερήμην των καθηγητών, για κατάργηση της τρίωρης ανάθεσης στα εργαστήρια των φυσικών επιστημών και της πληροφορικής για μείωση ωρών και αύξηση αναθέσεων, που όλα αποβαίνουν εις βάρος της εκπαίδευσης και των ίδιων των εκπαιδευτικών.

«Θα έχουμε προβλήματα από το Σεπτέμβριο», εκτίμησε η κ. Τσιτούμη, υποστηρίζοντας ότι υπάρχουν πολλά κενά εκπαιδευτικών που θα πρέπει να καλυφθούν με μόνιμους διορισμούς.

Την αγωνία τους για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς εκφράζουν και οι γονείς. «Ως γονείς ανησυχούμε με όλα όσα ακούμε αν και δεν έχουμε επίσημη ενημέρωση. Πιστεύουμε ότι θα υπάρχουν προβλήματα στα τμήματα ένταξης, παράλληλης στήριξης, στα ολοήμερα, με τις περικοπές μαθημάτων», σημείωσε μεταξύ άλλων ο Πρόεδρος της Ενωσης Γονέων Βόλου, Ηλίας Κουτσερής.

Πρώτες αντιδράσεις

Τα πρώτα προβλήματα πάντως άρχισαν ήδη να φαίνονται στα δημοτικά σχολεία. Οι εγγραφές συνεχίζονται έως τις 20 Ιουνίου, ωστόσο γονείς που επιχειρούν να γράψουν τα παιδιά τους στο ολοήμερο, βρίσκουν… τοίχο αν είναι άνεργοι. Οι δάσκαλοι τους εξηγούν για το νέο νόμο που προβλέπει να είναι και οι δύο γονείς εργαζόμενοι, ότι δεν μπορούν να παίρνουν τα παιδιά τους νωρίτερα από τις 3 το μεσημέρι και ήδη υπάρχει αναστάτωση.

Από τη ΔΟΕ σύμφωνα με τον κ. Μούσιο, έχει φθάσει οδηγία στα δημοτικά σχολεία να κρατήσουν όλες τις αιτήσεις των γονέων που επιθυμούν να παρακολουθήσουν τα παιδιά τους ολοήμερο, προκειμένου να υπάρχει σαφής εικόνα για τον αριθμό των παιδιών που θα αποκλειστούν. Προβλήματα διαφαίνονται και στα νηπιαγωγεία όπου τα περισσότερα έχουν συμπληρώσει αριθμό μαθητών και δεν δέχονται προνήπια που δεν ανήκουν στην υποχρεωτική εκπαίδευση.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου