ΤΟΠΙΚΑ

Στην τελική ευθεία το αποχετευτικό δίκτυο Αγριάς, με διαβεβαιώσεις

στην-τελική-ευθεία-το-αποχετευτικό-δί-833860

«Δεν θα κοπεί ούτε ένα δέντρο στα Αστέρια», σύμφωνα με τη ΔΕΥΑΜΒ – Στα δικαστήρια ο δήμος για υπόθεση ρύπανσης της θαλάσσιας περιοχής από το 2010

«Δεν θα κοπεί ούτε ένα δέντρο από το πάρκο στα Αστέρια Αγριάς», διαβεβαιώνει η ΔΕΥΑΜΒ τους κατοίκους της περιοχής, που αντιδρούν στην κατασκευή του αντλιοστασίου Α4 στο χώρο, καταγγέλλοντας καταστροφή ενός πνεύμονα πρασίνου για την περιοχή.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Το θέμα ήρθε χθες προς ενημέρωση στη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της ΔΕΥΑΜΒ, με αφορμή τις κινητοποιήσεις των κατοίκων στη συνοικία Αστέρια.

Υπηρεσιακοί παράγοντες ξεκαθάρισαν ότι το αντλιοστάσιο θα είναι υπόγειο και θα χωροθετηθεί στη θέση που υπάρχει σήμερα ανενεργό περίπτερο, δηλαδή στην άκρη του πάρκου, σχεδόν πάνω στην εθνική οδό. Διαβεβαίωσαν ότι θα είναι υπόγειο, δεν θα υπάρχουν οσμές και ότι δεν θα απαιτηθεί το κόψιμο ούτε ενός δέντρου. Ισως να χρειαστεί κλάδεμα δύο δέντρων και στη συνέχεια το πάρκο θα αποκατασταθεί πλήρως, τονίστηκε χαρακτηριστικά.

Μάλιστα όπως εξήγησαν υπάλληλοι της υπηρεσίας, ο χώρος είναι ο μοναδικός ενδεδειγμένος για την κατασκευή του κεντρικού αντλιοστασίου. Ακόμη όμως και να επιλέγονταν άλλος χώρος στο σημείο θα έπρεπε να κατασκευαστεί τοπικό αντλιοστάσιο στην περιοχή για να εξυπηρετεί τη συνοικία.Το έργο της κατασκευής του αποχετευτικού δικτύου στην Αγριά, βρίσκεται στην τελική ευθεία. Μέσα στο επόμενο τρίμηνο, αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί και σύντομα να μπορέσει να λειτουργήσει προς όφελος όχι μόνο της ποιότητας ζωής των κατοίκων αλλά και για την προστασία του Παγασητικού.

Παράπονα για τις τομές

Στη συνεδρίαση το μέλος του συμβουλίου και αντιδήμαρχος δημοτικών ενοτήτων, Αποστόλης Μαλαματίνης, ζήτησε από τις υπηρεσίες, «καλύτερους χρόνους για την αποκατάσταση των τομών στο οδόστρωμα». Οπως εξήγησε έχει γίνει αποδέκτης παραπόνων για τις τομές στο δρόμο που αργούν να αποκατασταθούν. «Υπάρχει δρόμος στον οποίο τα έργα έχουν τελειώσει εδώ και ένα χρόνο κι ακόμη δεν έχει ασφαλτοστρωθεί», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μαλαματίνης, ζητώντας επίσης καλύτερη ποιότητα στις εργασίες αποκατάστασης.

Σκιά από το παρελθόν

Την ίδια ώρα που το έργο βρίσκεται στην τελική του ευθεία, ο δήμος Βόλου, βρίσκεται στα δικαστήρια για υπόθεση συνεχιζόμενης ρύπανσης του Παγασητικού στην Αγριά.

Η υπόθεση εκκρεμεί από το 2010, οπότε και ο τότε Νομάρχης Μαγνησίας είχε επιβάλλει πρόστιμο ύψους 20.000 ευρώ στον πρώην δήμο Αγριάς γιατί «δεν προχώρησε στην υλοποίηση των προτάσεων του Κλιμακίου Ελέγχου Ποιότητας Περιβάλλοντος Μαγνησίας, με αποτέλεσμα τη συνεχιζόμενης ρύπανση της θαλάσσιας περιοχής της Αγριάς κατά παράβαση της περιβαλλοντικής νομοθεσίας». Τότε ο δήμος Αγριάς είχε κληθεί να καθαρίσει και να ελέγξει το δίκτυο ομβρίων του οικισμού για τον εντοπισμό και την κατάργηση τυχόν παράνομων συνδέσεων βοθρολυμάτων σε αυτό με αποτέλεσμα να συνεχίζεται η διοχέτευση λυμάτων μέσω του δικτύου ομβρίων και να προκαλείται ρύπανσης της θαλάσσιας περιοχής της Αγριάς.

Το 2011 ο δήμος Βόλου είχε προσφύγει και το Μονομελές Πρωτοδικείο Βόλου έκανε εν μέρει δεκτή την προσφυγή μειώνοντας το πρόστιμο από τις 20.000 στις 13.000 ευρώ.

Χθες, στη συνεδρίαση της οικονομικής επιτροπής αποφασίστηκε να ασκηθεί νέα έφεση κατά της απόφασης.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου