ΤΟΠΙΚΑ

Ετοιμοι για τις πρώτες καλοκαιρινές βουτιές

ετοιμοι-για-τις-πρώτες-καλοκαιρινές-β-833942

Ολοκληρώθηκε χθες η εγκατάσταση του Seatrack στην παραλία του Αναύρου

Το πρώτο τους μπάνιο -καιρού επιτρέποντος- για φέτος το καλοκαίρι αναμένεται να κάνουν σήμερα τα άτομα που αντιμετωπίζουν κινητικές αναπηρίες. Η εγκατάσταση του Seatrack -ενός συστήματος που επιτρέπει την αυτόνομη είσοδο στη θάλασσα κινητικά αναπήρων- στην παραλία του Αναύρου, ολοκληρώθηκε προχθές με ευθύνη της ΚΕΚΠΑ – ΔΙΕΚ.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

«Από σήμερα οι συμπολίτες μας με κινητικά προβλήματα μπορούν να απολαμβάνουν ισότιμα τη χαρά του μπάνιου στη θάλασσα», σχολίασε η Πρόεδρος της ΚΕΚΠΑ – ΔΙΕΚ, Δέσποινα Κότογλου. Σύμφωνα με την ίδια, συνεργείο από την Πάτρα, που έχει το μονοπώλιο στα συγκεκριμένα συστήματα, ολοκλήρωσε την επισκευή και την εγκατάσταση του συστήματος, το οποίο πέρυσι είχε υποστεί αρκετές δολιοφθορές. «Θα ήθελα να ζητήσω από τους πολίτες να προστατεύουν το σύστημα που είναι ο μοναδικός τρόπος πρόσβασης των ατόμων με κινητικές αναπηρίες στη θάλασσα», επεσήμανε η κ. Κότογλου. Το σύστημα τα πρωινά και μέχρι τη λήξη της βάρδιας θα επιβλέπει ναυαγοσώστης του Αναύρου, θα πρέπει όμως και οι πολίτες και ιδίως οι γονείς να εξηγούν στα παιδιά τους ότι δεν είναι παιχνίδι.

Εγιναν και δοκιμές με μέλη του Σωματείου Κινητικά Αναπήρων Μαγνησίας «Ιππόκαμπος» και από σήμερα, θα μπορούν να απολαύσουν τη χαρά της θάλασσας. «Ηταν κάτι που περιμέναμε με ανυπομονησία», ανέφερε ο πρόεδρος του Σωματείου Πέτρος Μπέλλος. Όπως σημείωσε είναι η τρίτη συνεχόμενη χρονιά που λειτουργεί το σύστημα αυτόνομης μετάβασης των ατόμων με κινητικές αναπηρίες στη θάλασσα. «Μας εξασφαλίζει ισότιμη συμμετοχή στις χαρές της ζωής όπως είναι το μπάνιο στη θάλασσα», σημείωσε. Το πρωτοποριακό σύστημα λειτουργεί ως εξής: Στην αρχή της διαδρομής ο χρήστης κατευθύνεται μόνος του, με τη βοήθεια του αμαξιδίου του. Ολες οι λειτουργίες της συσκευής είναι τηλεχειριζόμενες, ώστε να διευκολύνεται στο μέγιστο βαθμό ο χρήστης. Στα χαρακτηριστικά εκείνα που προσδιορίζουν τη διάταξη ως καινοτόμα είναι ότι δεν απαιτούνται παρεμβάσεις στο σημείο που τοποθετείται, καθώς και ο μη μόνιμος χαρακτήρας της διάταξης τύπου ράμπας, όταν αυτή εγκατασταθεί. Τέλος δίνεται η δυνατότητα χρήσης της διάταξης από το χρήστη, χωρίς να απαιτείται καμία βοήθεια από δεύτερο άτομο.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου