ΤΟΠΙΚΑ

Μηδενικές εισφορές σε χρήμα ζητούν κάτοικοι της Αγ. Παρασκευής

μηδενικές-εισφορές-σε-χρήμα-ζητούν-κά-834813

Για την πολεοδόμηση του παραδοσιακού οικισμού – Το θέμα απασχόλησε την προχθεσινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου

Οποιοδήποτε ύψος εισφοράς σε χρήμα για την πολεοδόμηση της Αγίας Παρασκευής, συνιστά «θηλιά στο λαιμό» για τους κατοίκους του παραδοσιακού οικισμού. «Οσες κι αν είναι οι δόσεις, οι κάτοικοι θα είναι με το πιστόλι στον κρόταφο», ανέφερε ο πρόεδρος του εξωραϊστικού συλλόγου, Αντώνης Κούτσουρος, ο οποίος ζήτησε να εφαρμοστεί ο Νόμος του 2014 για την πράξη εφαρμογής, που προβλέπει μηδενικές εισφορές σε χρήμα.

Στην προχθεσινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, αποφασίστηκε η διαδικασία να πάει ένα στάδιο πίσω προκειμένου να δοθεί λύση σε πρόβλημα που υφίσταται επί 17 χρόνια: σε έναν παραδοσιακό οικισμό, οι κάτοικοι καλούνται να δώσουν υψηλές εισφορές σε γη και χρήμα για να δημιουργηθούν κοινόχρηστοι χώροι.

Με την εφαρμογή της πράξης βάσει του νέου νόμου, οι εισφορές θα μειωθούν σημαντικά. Ο εκτελών χρέη δημάρχου Θάνος Θεοδώρου, μίλησε για ένα χρόνιο πρόβλημα στο οποίο η δημοτική αρχή καλείται να δώσει λύση, δέχθηκε όμως κριτική από την επικεφαλής της Επιλογής Ευθύνης Νατάσσα Οικονόμου, η οποία έψεξε τη δημοτική αρχή ότι έχασε πολύτιμο χρόνο. «Δεν πιάσατε το νήμα από εκεί που το αφήσαμε. Υιοθετήσατε αυστηρότερη λύση και ένα χρόνο μετά αλλάζετε την απόφασή σας», ανέφερε η κ. Οικονόμου.

Εκφράζοντας τον προβληματισμό της κατά πόσο θα ωφεληθούν οι κάτοικοι, ενέκρινε την εισήγηση της δημοτικής αρχής.

Για αδικία εις βάρος των κατοίκων που πρέπει να αρθεί έκανε λόγο ο σύμβουλος της Δύναμης Βόλου, Τέλης Δουλόπουλος, ενώ ο επικεφαλής της ΛΑΣ, Απ. Νάνος, τάχθηκε υπέρ των μηδενικών εισφορών των κατοίκων.

«Ο Νόμος του 2014 δεν προβλέπει εισφορές σε χρήμα», είπε από την πλευρά του ο ανεξάρτητος Κ. Γαργάλας.

Η απόφαση του δημοτικού συμβουλίου να πάει ένα στάδιο πίσω για την ολοκλήρωση της διαδικασίας πολεοδόμησης, από τη μία βρίσκει τους κατοίκους ευχαριστημένους, από την άλλη όμως η ασάφεια της υπηρεσίας δόμησης μέσω της οποίας γίνεται αόριστα λόγος για μείωση εισφορών σε γη και χρήμα, δεν τους ικανοποιεί. «Η ένταξη της Αγίας Παρασκευής στο νέο Νόμο είναι υποχρεωτική. Και ο νέος Νόμος δεν προβλέπει εισφορά σε χρήμα. Δεν μπορεί να γίνει μερική ή επιλεκτική εφαρμογή του», σημείωσε στον απόηχο της συνεδρίασης ο κ. Κούτσουρος.

Ο ίδιος επικαλέστηκε την παράγραφο πέντε του άρθρου 1 του συγκεκριμένου νόμου, σύμφωνα με την οποία «στην περίπτωση της εντός του οικισμού προ του 1923 περιοχής αναμόρφωσης, υπολογίζεται το σύνολο του εμβαδού των υφιστάμενων κοινόχρηστων χώρων, το οποίο και αφαιρείται από τη συνολική εισφορά όλων των ιδιοκτησιών. Η επιπλέον διαφορά επιμερίζεται σύμμετρα προς την κατά την πιο πάνω λογιζόμενη εισφορά σε γη κάθε ιδιοκτησίας και τα εμβαδά του επιμερισμού αυτού οφείλονται ως εισφορά της αντίστοιχης ιδιοκτησίας. Στις περιπτώσει εφαρμογής του άρθρου αυτού δεν οφείλεται εισφορά σε χρήμα».

«Ζητάμε το σύνολο της έκτασης του οριοθετημένου πριν την έγκριση του σχεδίου πόλης οικισμού να υπαχθεί στις ανωτέρω διατάξεις, να εισφερθεί η αναγκαία για την εφαρμογή του ρυμοτομικού σχεδίου έκταση και να μην υπάρξει εισφορά σε χρήμα», τόνισε ο κ. Κούτσουρος.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου