ΤΟΠΙΚΑ

Η… Σκαλινάτα του Βόλου

η-σκαλινάτα-του-βόλου-837662

Κάθε βράδυ τα σκαλιά του πάρκου του Αγίου Κωνσταντίνου αποτελούν σημείο συνάντησης για τους νέους

Το βράδυ στα σκαλιά;»… Το ραντεβού κλείνει. Και μόλις σουρουπώσει τα σκαλιά στο πάρκο του Αγίου Κωνσταντίνου στην παραλία του Βόλου, κατακλύζονται από δεκάδες νέους. Το μάτι «ζαλίζεται» από την πολυκοσμία στα σκαλιά. Δεν μπορείς να περάσεις και να μην «καρφωθείς» πάνω στις δεκάδες ανθρώπινες φιγούρες που έχουν δημιουργήσει ένα νέο στέκι. Ο Βόλος φαίνεται να απέκτησε τη δική του… Σκαλινάτα.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Στην Πιάτσα Ντι Σπάνια στη Ρώμη, η Σκαλινάτα αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα αξιοθέατα. Ιδίως τους ανοιξιάτικους μήνες, στολίζεται με γλάστρες από ανθισμένες αζαλέες και αποτελεί πόλο έλξης τουριστών. Είναι σχεδόν μόνιμα γεμάτη από κόσμο κάθε ηλικίας που απολαμβάνουν την πανοραμική θέα…

Η σύγχρονη… Σκαλινάτα του Βόλου φαίνεται να δημιουργήθηκε λόγω κρίσης. Δεν έχει όμως τίποτα να ζηλέψει από το διάσημο αξιοθέατο της Ρώμης. Κάθε βράδυ, από τότε που οι καιρικές συνθήκες άρχισαν να το επιτρέπουν, τα σκαλιά στο πάρκο του Αγίου Κωνσταντίνου, κατακλύζονται στην κυριολεξία από νεολαία.

Δεκάδες κάθε βράδυ, δίνουν εκεί ραντεβού με τις παρέες τους. Αγόρια και κορίτσια, καταφθάνουν στο αγαπημένο στέκι και σε λίγη ώρα όλοι γίνονται μια τεράστια παρέα… από άκρη σε άκρη στο πάρκο.

Με ποδήλατα, skate, με τα πόδια… Ο καθένας φθάνει στο ραντεβού με την παρέα του, με όποιο μέσο διαθέτει. Πιάνουν καλή θέση στα σκαλιά απέναντι από τη θάλασσα και περνούν την ώρα τους.

Δεν χρειάζονται πολλά για να περάσουν καλά: άλλος φέρνει κουτάκια με μπύρες και αναψυκτικά που πήρε από κάποιο περίπτερο, άλλος σουβλάκια για να… τσιμπάνε και κάτι, πατατάκια ή πιο λάιτ μία ρόκα στο χέρι από την ψησταριά στη γωνία στα «Κύματα».

Και η βραδιά ξεκινά… Κάθονται ώρες ατελείωτες οι νέοι και συζητούν, σχολιάζουν, λένε τα νέα της ημέρας, κάνουν αστεία. Απολαμβάνοντας την αύρα της θάλασσας και τη θέα που προσφέρει το σημείο απέναντι, στα φωτισμένα Πευκάκια.

Κάποιοι φέρνουν μαζί τους κι ένα κασετόφωνο κι ακούν τα αγαπημένα τραγούδια της παρέας.

Αλλοι επιδεικνύουν τις ακροβατικές τους ικανότητες με τα ποδήλατα ή τα skate για να πάρουν το χειροκρότημα των φίλων τους.

Τα σκαλιά στο πάρκο του Αγίου Κωνσταντίνου έχουν γίνει ένα εναλλακτικό στέκι για τη νεολαία της πόλης. Μιας νεολαίας που θέλει να ζήσει την ομορφιά της συγκεκριμένης ηλικίας: να βγει με φίλους, να απολαύσει. Που αναγκάζεται όμως να προσαρμόσει τη διασκέδαση στην τρέχουσα οικονομική κατάσταση.

Οι γονείς λόγω κρίσης αδυνατούν να δώσουν το «γερό» χαρτζιλίκι που κάποτε έπαιρναν οι νέοι για να βγουν να πιουν ένα καφέ, μία μπύρα σε κάποιο μαγαζί που συνήθως γινόταν το στέκι της παρέας.

Το χαρτζιλίκι περιορίστηκε… Για να μην πούμε εξανεμίστηκε. Η νεολαία όμως του Βόλου, έρχεται να υπογράψει μια παλιά φράση που ακούγαμε από τους παππούδες μας: η φτώχεια θέλει καλοπέραση.

Η μπύρα μπορεί να μην έρχεται σερβιρισμένη σε παγωμένο ποτήρι, το κάθισμα να μην είναι στρωμένο με κάποιο ακριβό μαξιλάρι, η μουσική να ακούγεται λίγο… βραχνά από το περιορισμένων δυνατοτήτων κασετόφωνο. Καλή διάθεση να υπάρχει και καλή παρέα…

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου