ΤΟΠΙΚΑ

Μόλις τρεις στους 10 Βολιώτες υπέβαλαν φορολογικές δηλώσεις

μόλις-τρεις-στους-10-βολιώτες-υπέβαλαν-φ-839847

Φοβούνται το φόρο που θα τους βγει να πληρώσουν

Υποτονική η κίνηση στα γραφεία των λογιστών του Βόλου. Μόλις 3 στους 10 Βολιώτες έχουν φροντίσει να υποβάλουν τη φορολογική τους δήλωση και ήδη ο χρόνος για την εκπνοή της προθεσμίας μετρά αντίστροφα. Οι φορολογούμενοι καθυστερούν για όσο το δυνατό πιο αργά την υποβολή της δήλωσής τους, προφανώς υπό το φόβο του… φόρου που θα τους βγει να πληρώσουν.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Μέχρι στιγμής στη ΔΟΥ Βόλου, έχει κατατεθεί μόλις το 30% των δηλώσεων, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου του Συλλόγου Ορκωτών Λογιστών Μαγνησίας Αλ. Κεχαγιά.

Αλλες χρονιές τέτοιες ημέρες, στα λογιστικά γραφεία επικρατούσε πανικός. Οχι όμως φέτος. Η ροή είναι μικρή με τους λογιστές να φοβούνται ότι όλος ο όγκος θα πέσει τις τελευταίες ημέρες και θα είναι αδύνατη η διεκπεραίωση όλων των δηλώσεων των υπόχρεων.

«Ο κόσμος ή δεν έχει χρήματα για να υποβάλει δηλώσεις ή δεν έχει διάθεση ή φοβάται για το φόρο που θα κληθεί να πληρώσει», σχολίασε ο κ. Κεχαγιάς, προσπαθώντας να ερμηνεύσει την πρωτοφανή… ηρεμία που επικρατεί στα λογιστικά γραφεία.

Ο χρόνος πάντως ήδη μετρά αντίστροφα. Από το υπουργείο Οικονομικών έχει ανακοινωθεί ότι η καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή δηλώσεων φορολογίας για τα εισοδήματα του 2015, εκπνέει στις 30 Ιουνίου και μάλιστα δεν υπάρχει διάθεση να δοθούν παρατάσεις όπως έγινε το 2015, εκτός κι αν προκύψουν έκτακτα προβλήματα, όπως για παράδειγμα κάποια καθυστέρηση στο TAXIS.

Οσοι δεν καταφέρουν να υποβάλλουν εγκαίρως τις δηλώσεις τους θα επιβαρυνθούν με πρόστιμο 100 ευρώ αν δεν τηρούν βιβλία, 250 ευρώ αν τηρούν βιβλία με απλοποιημένα λογιστικά πρότυπα, 500 ευρώ αν τηρούν βιβλία με πλήρη λογιστικά πρότυπα και για κάθε μήνα καθυστέρησης καταβολής του φόρου θα επιβάλλεται προσαύξηση 0,73%.

Πάντως, σύμφωνα με όσα έχουν ανακοινωθεί από το υπουργείο Οικονομικών, η πρώτη δόση του φόρου, αν το εκκαθαριστικό είναι χρεωστικό θα πρέπει να καταβληθεί έως 29 Ιουλίου, ανεξάρτητα από την ημερομηνία υποβολής της φορολογικής δήλωσης.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου