ΤΟΠΙΚΑ

Προκαταρκτική για την ΕΡΓΗΛ διέταξε ο εισαγγελέας

προκαταρκτική-για-την-εργηλ-διέταξε-ο-842439

Και δεύτερη μηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπευθύνου κατέθεσαν Θ. Θεοδώρου – Απ. Γαλάτης

Προκαταρκτική εξέταση διατάχθηκε χθες από την Εισαγγελία Βόλου για την υπόθεση της ΕΡΓΗΛ. Ο Εισαγγελέας ανέθεσε στον Πταισματοδίκη Βόλου τη διερεύνηση των όσων καταγγέλλει για την υπόθεση ο δήμος Βόλου. Η εξέλιξη ήρθε στον απόηχο της νέας μηνυτήριας αναφοράς, δεύτερη από τη σημερινή δημοτική αρχή, που κατέθεσαν χθες ο εκτελών χρέη δημάρχου Θάνος Θεοδώρου και ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΜΒ, Απ. Γαλάτης για την υπόθεση – σκάνδαλο με την ΕΡΓΗΛ που είχε αναλάβει να εκτελέσει το έργο του δικτύου ύδρευσης στο Βόλο.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Η μήνυση στρέφεται κατά παντός υπευθύνου, πολιτικών ή υπηρεσιακών παραγόντων και συνοδεύεται από ογκώδη φάκελο που περιέχει νέα στοιχεία και που ενισχύει τη θέση της ΔΕΥΑΜΒ έναντι της ΕΡΓΗΛ για το έργο της ύδρευσης που δεν εκτελέστηκε. Σημειώνεται ότι η ΔΕΥΑΜΒ με αγωγή της ζητά από την εταιρεία συνολικό ποσό 9,5 εκατ. ευρώ για εργασίες που δεν εκτέλεσε.

Συγκεκριμένα, στα στοιχεία της πρώτης μήνυσης που είχε κατατεθεί πέρυσι και για την οποία μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει γνωστό αν υπάρχει εξέλιξη, προστίθενται τα στοιχεία της πραγματογνωμοσύνης του ΤΕΕ Μαγνησίας, βάσει των οποίων υπάρχει μεγάλη απόκλιση στο έργο που εκτέλεσε η ΕΡΓΗΛ σε σχέση με τις ενδοσυμβατικές της υποχρεώσεις, η οικονομοτεχνική μελέτη της ΔΕΥΑΜΒ με το κόστος των επιμετρήσεων για τις εργασίες που δεν έγιναν, το πόρισμα της επιτροπής της επιχείρησης του 2014 αλλά και τα ευρήματα της πειθαρχικής επιτροπής που εξέτασε την υπόθεση εξ αρχής και επέβαλλε την ποινή της απόλυσης στον πρώην διευθυντή τεχνικών υπηρεσιών της ΔΕΥΑΜΒ, Δημ. Κουτσιφέλη και την ποινή στέρησης ενός μισθού στο μηχανικό ι. Χούσο.

Το σημαντικό είναι ότι με τη νέα μηνυτήρια αναφορά η ΔΕΥΑΜΒ στρέφεται κατά της ΕΡΓΗΛ όχι για τις αφανείς εργασίες για τις οποίες ο Αρειος Πάγος επιδίκασε στην εργολήπτρια εταιρεία το ποσό των 4 εκατ. ευρώ αλλά για τις εργασίες που δεν έγιναν από τα συνεργεία της, παρόλο που συμπεριλαμβανόταν στις ενδοσυμβατικές υποχρεώσεις του εργολάβου. Για φάκελο με στοιχεία που συνιστά «όπλο» στα χέρια της δικαιοσύνης έκανε λόγο βγαίνοντας από το γραφείο του Εισαγγελέα ο κ. Θεοδώρου.

«Η δημοτική αρχή παραμένει πιστή στις δεσμεύσεις της απέναντι στους δημότες. Κάναμε το αυτονόητο. Ηρθαμε σήμερα (σ.σ. χθες) εδώ και καταθέσαμε μηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπευθύνου και έναν πλήρη φάκελο ο οποίος είναι ένα όπλο στα χέρια πλέον της δικαιοσύνης για να υπάρξει διαφάνεια στο σκάνδαλο της ΕΡΓΗΛ και να αποδοθούν οι ευθύνες εκεί που πρέπει. Εμείς κάναμε όλες τις απαραίτητες ενέργειες ώστε να παραδώσουμε τον πλήρη φάκελο στη δικαιοσύνη. Εχουμε εμπιστοσύνη στην δικαιοσύνη ότι θα ρίξει φως στην υπόθεση και θα αποδοθούν οι ευθύνες σε αυτούς που δημιούργησαν αυτό το σκάνδαλο. Να είστε σίγουροι ότι δεν θα κάνουμε κανέναν συμβιβασμό ή εκπτώσεις σε σκάνδαλα και στη διαπλοκή», σημείωσε ο κ. Θεοδώρου.

Ο ίδιος άφησε αιχμές για τους χειρισμούς προκατόχων του στην υπόθεση ΕΡΓΗΛ. «Αυτό που πρέπει να αναρωτηθούν όλοι είναι το εξής: γιατί τόσα χρόνια αυτοί που είχαν τις τύχες της δημοτικής αρχής στα χέρια τους δεν έκαναν το αυτονόητο, αυτό που κάναμε εμείς σήμερα με σεβασμό απέναντι στους δημότες όπως έχουμε υποσχεθεί από την πρώτη μέρα της θητείας μας», είπε.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου