ΤΟΠΙΚΑ

Μόνιμη εργασία και δικαιώματα ζητούν 250 καθαρίστριες

μόνιμη-εργασία-και-δικαιώματα-ζητούν-250-843422

Εκπρόσωποι του σωματείου κατήγγειλαν συνθήκες… γαλέρας στις εργασίες τους

Συνθήκες γαλέρας για περίπου 250 καθαρίστριες στο Βόλο. Μολονότι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες σε σχολεία, πανεπιστήμιο και νοσοκομείο, εργάζονται με το σταγονόμετρο, χωρίς πλήρη εργασιακά δικαιώματα, με… διαλείμματα ανάμεσα στην υπογραφή συμβάσεων – «τερατουργήματα» όπως χαρακτηρίστηκαν και με μισθούς που μπορεί να ξεκινούν από τα 200 ευρώ το μήνα, ποσό που με το οποίο καλούνται να ζήσουν οι ίδιες και τα παιδιά τους.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Χθες, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε το Προεδρείο του Σωματείου Καθαριστριών Μαγνησίας, στο Εργατικό Κέντρο Βόλου, διατύπωσε ένα και μοναδικό αίτημα: άμεση μονιμοποίηση με πλήρη δικαιώματα για όλες τις εργαζόμενες στον τομέα της καθαριότητας.

Αυτό θα είναι και το αίτημα προς το υπουργείο Εσωτερικών, έξω από το οποίο καθαρίστριες και από τη Μαγνησία θα κάνουν παράσταση διαμαρτυρίας την Παρασκευή.Αμεση ικανοποίηση ζητούν για το αίτημα της ανανέωσης των συμβάσεων των καθαριστριών στα σχολεία του νομού που λήγουν στις 30 Ιουνίου. «Πρώτιστο μέλημα είναι να ξαναπιάσουν δουλειά από Σεπτέμβριο οι 140 συμβασιούχες», ανέφερε η ταμίας του σωματείου Ελένη Καψιώχα.

Η ίδια έθεσε ζήτημα και για την ένταξη σε καθεστώς πλήρους απασχόλησης 12 καθαριστριών στο δήμο Βόλου, που ανήκουν στη δύναμη των 45 μόνιμων που απασχολούνται επίσης στα σχολεία.Οι εκπρόσωποι του σωματείου περιέγραψαν με μελανά χρώματα την πραγματικότητα που βιώνουν στους χώρους εργασίας, «απογυμνωμένες» από εργασιακά δικαιώματα. Η πρόεδρος, Μαρία Γκριτζάνη αναφέρθηκε σε μόνιμες καθαρίστριες μερικούς απασχόλησης στο δήμο Βόλου, που εργάζονται για μία ή δυόμισι ώρες και λαμβάνουν μισθό πείνας 200 – 500 ευρώ που σε αρκετές περιπτώσεις είναι και το μοναδικό οικογενειακό εισόδημα. Για καθεστώς τρομοκρατίας των 40 περίπου εργαζομένων στο Νοσοκομείο Βόλου έκανε λόγο η γραμματέας του σωματείου Γεωργία Λαλιά, υποστηρίζοντας ότι σε συνέχεια των 15 απολύσεων πέρσι, φέτος οι καθαρίστριες υπογράφουν συμβάσεις των δέκα ημερών ή του ενός μήνα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. «Είναι θέμα δημόσιας υγείας. Θα πρέπει να παρέμβει η διοίκηση του νοσοκομείου για τη μονιμοποίηση των καθαριστριών που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες», σημείωσε η κ. Λαλιά. Η ίδια αναφέρθηκε και στο καθεστώς καθαριότητας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, όπου οι καθαρίστριες υπέγραψαν νέα σύμβαση που λήγει τέλος του 2016, όμως πρόκειται για σύμβαση «τερατούργημα». «Καταπατά κάθε εργασιακό δικαίωμα. Οι συμβάσεις αυτές είναι στην ουσία παρόμοιες με εκείνες της μίσθωσης έργου και όπως συνεπάγεται οι εργαζόμενοι δεν δικαιούνται δώρο Χριστουγέννων, δώρο Πάσχα, επίδομα αδείας, καλοκαιρινή άδεια και άδεια γιατρού», ανέφερε η κ. Λαλιά. Σημειώνεται ότι αυτές οι συμβάσεις αφορούν σε 27 εργαζόμενες στα κτίρια του πανεπιστημίου στο Βόλο.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου