ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ

Γιορτάζει επέτειο 120 χρόνων το Γυμνάσιο Βελεστίνου

γιορτάζει-επέτειο-120-χρόνων-το-γυμνάσιο-843925

Οι μαθητές αναψηλαφούν την ιστορία του σχολείου τους και την παρουσιάζουν στο τέλος της σχολικής χρονιάς

Ενα σχολείο ζωντανή ιστορία αποτελεί το Γυμνάσιο Βελεστίνου, που το 2017 συμπληρώνει 120 χρόνια. Η ιστορία του σχολείου που αποτυπώνεται σε αρχειακό υλικό από το 1897 αντικατοπτρίζει την ιστορία της χώρας και του τόπου ειδικότερα αλλά και των πολιτικών που εφαρμόστηκαν στην πάροδο των χρόνων στο εκπαιδευτικό σύστημα. «Είναι συγκινητικό να έχεις στα χέρια σου τόση ιστορία», αναφέρει η Διευθύντρια του Γυμνασίου Βελεστίνου Σέρυ Δεληγιάννη, που δουλεύει μαζί με συναδέλφους της και μαθητές στην καταγραφή της ιστορίας του σχολείου, που το νέο σχολικό έτος θα γιορτάσει 120 χρόνια ζωής.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Η αφορμή για την καταγραφή της ιστορίας του Γυμνασίου Βελεστίνου, δόθηκε μέσα από το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Γυμνάσιο Βελεστίνου:

Το χθες και το σήμερα του σχολείου μας». Το πρόγραμμα εκπονείται για το φετινό σχολικό έτος από τις τρεις φιλολόγους Σέρυ Δεληγιάννη, Κλεοπάτρα Παγονοπούλου και Γεωργία Πουσπουρίκα και σε αυτό συμμετέχουν μαθητές και των τριών τάξεων του σχολείου. «Επί ένα χρόνο μαθητές και εκπαιδευτικοί δουλεύουν πάνω στο πρόγραμμα, επιχειρώντας να ψηλαφίσουν την ιστορία του σχολείου τους μέσα από πλούσιο αρχειακό υλικό. Η διαδικασία αποτελεί καταγραφή και της τοπικής ιστορίας που γίνεται συνείδηση στους μαθητές μας», ανέφερε η κ. Δεληγιάννη.

Στις 22 Ιουνίου, στην αποχαιρετιστήρια γιορτή για τους αποφοίτους της γ’ γυμνασίου, θα παρουσιαστεί το πρώτο σκέλος της καταγραφής που έγινε από το 1897 έως το 1974.

Από το νέο σχολικό έτος η προσπάθεια θα συνεχιστεί προκειμένου το 2017 -οπότε και συμπληρώνονται 120 χρόνια ζωής για το Γυμνάσιο Βελεστίνου- η ιστορία του σχολείου να παρουσιαστεί ολοκληρωμένη σε επετειακές εκδηλώσεις που αναμένεται να διοργανωθούν.

«Δεν ξέρουμε πού θα μας βγάλει. Δεν είμαστε ούτε ερευνητές ούτε ιστορικοί. Κάνουμε την καταγραφή του σχολείου μας. Το οφείλουμε στο σχολείο μας αλλά και στην τοπική κοινωνία που ήδη έχει αρχίσει και ενεργοποιείται. Μας πλησιάζουν και μας δίνουν μαρτυρίες, μας μιλούν για την αγάπη των εκπαιδευτικών προς τους μαθητές τους», ανέφερε η ίδια.

Μέσα από αρχεία και πρακτικά από το 1897 εξελίσσεται όλη η ιστορία του σχολείου, του τόπου και της εκπαίδευσης: «έζησε» τον ελληνοτουρκικό πόλεμο, τους Βαλκανικούς Πολέμους, τη Μικρασιατική Καταστροφή, την Κατοχή, τη νεότερη ιστορία. Λειτούργησε ως Ελληνικό Σχολείο έως το 1929 οπότε και έγινε Ημιγυμνάσιο, το 1939 που μετατρέπεται σε Αστικό Σχολείο, το 1941 υπολειτουργεί, σταματά τη λειτουργία του το 1945 – 1946 λόγω έλλειψης μαθητών και το 1952 επανιδρύεται ως παράρτημα του 1ου Γυμνασίου Βόλου στο Βελεστίνου. Το 1961 το σχολείο λειτουργεί ως Γυμνάσιο Βελεστίνου και το 1973 – 1974 βρίσκει μόνιμη στέγη καθώς μέχρι τότε στεγαζόταν πότε στο κτίριο του δημοτικού, πότε σε πρόχειρες κατασκευές.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου