ΤΟΠΙΚΑ

Απόβλητα από Τρίπολη στο ΧΥΤΑ ~ Ανώνυμη καταγγελία σε εισαγγελέα

απόβλητα-από-τρίπολη-στο-χυτα-ανώνυμη-844011

Απολύτως νόμιμη η διαδικασία, επισημαίνει ο πρόεδρος του ΣΥΔΙΣΑ, Γ. Πράττος

Ομόφωνη απόφαση του διοικητικού συμβουλίου του ΣΥΔΙΣΑ (συνδέσμου διαχείρισης στερεών αποβλήτων) Μαγνησίας, να δεχθεί στο ΧΥΤΑ (χώρος υγειονομικής ταφής απορριμμάτων) Βόλου, απόβλητα από την Τρίπολη που αντιμετωπίζει μείζον πρόβλημα με τη διαχείρισή τους, προκάλεσε ανώνυμη καταγγελία στην Εισαγγελία Βόλου και Αθηνών και στον Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης. Η πόρτα του ΧΥΤΑ Βόλου για 80 τόνους απορριμμάτων σε μηνιαία βάση, άνοιξε από τον περασμένο Ιανουάριο, αποφέροντας έσοδα στα δημοτικά ταμεία, προσφάτως όμως προκάλεσε και αντιδράσεις που έφθασαν μέχρι το γραφείο του Εισαγγελέα.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΥΔΙΣΑ Μαγνησίας, Γιώργο Πράττο, με ομόφωνη απόφαση του διοικητικού συμβουλίου στις 7 Ιανουαρίου 2016 έγινε δεκτή κατ’ εξαίρεση η διάθεση αποβλήτων από την Τρίπολη στο ΧΥΤΑ Βόλου.

Από το σύνολο των 9.000 τόνων που υποδέχεται κάθε μήνα ο ΧΥΤΑ από το σύνολο της Μαγνησίας, οι 80 τόνοι προέρχονται από την Τρίπολη. Στα φορτία με τα απόβλητα της Τρίπολης γίνονται συνεχείς δειγματοληπτικοί έλεγχοι που δεν έχουν καταδείξει πρόβλημα σε ό,τι αφορά την προστασία του περιβάλλοντος, ενώ παράλληλα η δραστηριότητα αποτελεί ένα έξτρα έσοδο, αφού για κάθε τόνο που εναποθέτει στο χώρο, η εταιρεία πληρώνει 20 ευρώ.

Ωστόσο, η είσοδος αποβλήτων από την Τρίπολη στο ΧΥΤΑ Βόλου, έχει προκαλέσει ανώνυμη καταγγελία στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Βόλου, στην Εισαγγελία Εφετών Αθηνών και στον Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης. Το ίδιο έγγραφο κοινοποιείται σε 31 ακόμη παραλήπτες μεταξύ των οποίων ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Κώστας Αγοραστός, μέλη του δημοτικού συμβουλίου και μέσα μαζικής ενημέρωσης.

Ο ανώνυμος καταγγέλλων παραθέτει ένα πακέτο εγγράφων. Οπως αναφέρει η επέκταση του ΧΥΤΑ χρηματοδοτήθηκε από την περιφέρεια Θεσσαλίας με ποσό 700.000 ευρώ για να εξασφαλίσει βιωσιμότητα πέντε ετών. Σύμφωνα με τον ίδιο, στο ΧΥΤΑ γίνονται δεκτά απόβλητα των δήμων Βόλου, Αλμυρού, Ρήγα Φεραίου, Ζαγοράς – Μουρεσίου και Νοτίου Πηλίου.

Με απόφαση στις 7/1/2016, γίνονται δεκτά απόβλητα -με αίτημα της ΑΝΣΥ Α.Ε.- από τη μονάδα επικίνδυνων αποβλήτων υγειονομικών μονάδων που εδρεύει στη ΒΙΠΕ Τρίπολης. Στο πρακτικό της απόφασης το οποίο παραθέτει ο καταγγέλλων τονίζεται ότι το συγκεκριμένο είδος απορριμμάτων είναι αποδεκτό, εξαντλείται δε όλη η αυστηρότητα στους ελέγχους εισδοχής. «Αντιπαρέρχονται όμως με μία αποστροφή την τόσο μακρινή τοπική προέλευση των απορριμμάτων προβάλλοντας μάλιστα ψευδώς και τη νομιμότητα της κίνησής τους, προλαμβάνοντας ίσως αντιδράσεις που θα γεννηθούν», αναφέρεται στο έγγραφο της καταγγελίας.

Επιπλέον επικαλείται απόφαση του ΣΥΔΙΣΑ Αιτωλοακαρνανίας που απέρριψε αντίστοιχο αίτημα της ΑΝΣΥ. «Στον αντίποδα ο Σύνδεσμος Βόλου εγκρίνει για αόριστο χρονικό διάστημα τη συνεργασία», επισημαίνεται στην καταγγελία.

«Καταλαβαίνουμε όλοι ότι το ζήτημα των ΧΥΤΑ στο σύνολο της ελληνικής επικράτειας είναι ένα ακόμη μελανό σημείο, καθώς οι ΧΥΤΑ είναι γερασμένοι, υπερπλήρεις, ενώ η λειτουργία τους στηρίζεται σε παρωχημένες μελέτες που δεν λαμβάνουν υπόψη νέες απαιτήσεις των ευρωπαϊκών κανονισμών. Με αυτά τα δεδομένα, η προσπάθεια της περιφέρειας Μαγνησίας σε τέτοιους καιρούς οικονομικής στενότητας να εξασφαλίσει πόρους για την παράταση της βιωσιμότητας για 5 μόλις έτη στο ΧΥΤΑ της πόλης μας, είναι ιδιαίτερα σημαντική. Καταφέραμε σαν δήμος μια ανάσα στο πρόβλημά μας, με έξοδα από τα δικά μας ταμεία και κάποιοι έρχονται ορεξάτοι να ξοδέψουν τη μικρή μας διαθεσιμότητα, σκανδαλωδώς επικαλούμενοι μια αόριστη νομιμότητα, ενώ προφανώς παρανομούν, άγνωστο έναντι ποιων ανταλλαγμάτων», καταλήγει η καταγγελία.

«Η διαδικασία είναι απολύτως νόμιμη, η απόφαση λήφθηκε ομόφωνα και επιπλέον τα απόβλητα της Τρίπολης δεν απειλούν τη βιωσιμότητα του ΧΥΤΑ Βόλου», απαντά ο πρόεδρος του ΣΥΔΙΣΑ Μαγνησίας, Γιώργος Πράττος

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου