ΤΟΠΙΚΑ

Οικολογικό… gps για το Βόλο ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

οικολογικό-gps-για-το-βόλο-ευρωπαϊκο-ερ-9228

Ενας φιλικός προς το περιβάλλον πλοηγός, ένα οικολογικό… gps, πρόκειται να βγει on line μέσα στους επόμενους μήνες. Πρόκειται για ένα gps που θα περιλαμβάνει χάρτη και του Βόλου και θα υποδεικνύει διαδρομές μετακίνησης από ένα σημείο στο άλλο, τόσο εντός της πόλης όσο και σε άλλα μέρη της Ελλάδας. Η διαφορά του από τα gps που γνωρίζουμε έως σήμερα; Οι διαδρομές που προτείνονται θα είναι με μέσα μαζικής μεταφοράς.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Ο πλοηγός του Green Your Move λειτουργεί όπως ένα οποιοδήποτε gps. Ο χρήστης μπορεί είτε μέσω κινητού τηλεφώνου, είτε μέσω υπολογιστή, είτε μέσω τάμπλετ, να ορίζει το σημείο αφετηρίας και τον προορισμό του. Ο πλοηγός θα του υποδεικνύει τη διαδρομή με μέσα μαζικής μεταφοράς. Θα δίνει πληροφορίες για την απόσταση που θα πρέπει να περπατήσει μέχρι την αφετηρία του λεωφορείου, πού πρέπει να αποβιβαστεί, αν χρειάζεται να χρησιμοποιήσει και δεύτερο λεωφορείο ή για εκτός Βόλου μετακινήσεις, ποιο τρένο ή υπεραστικό λεωφορείο πρέπει να πάρει, τραμ ή μετρό.

Τα πάντα θα παρέχονται με ακριβείς πληροφορίες: χιλιομετρικής απόστασης, χρόνου και διάρκειας του δρομολογίου, ακόμη και κόστους εισιτηρίου, το οποίο ο χρήστης θα μπορεί να προμηθεύεται ακόμη και on line.

Ηδη για το Βόλο, έχει βγει ένας πιλοτικός πλοηγός, που θα αποτελέσει μπούσουλα και για 15 ακόμη μεγάλες πόλεις της Ελλάδας.

Ο πλοηγός αναμένεται να είναι διαθέσιμος στα μέσα περίπου Αυγούστου και στόχος είναι σύμφωνα με τον επίκουρο καθηγητή του τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Δρ. Γεώργιο Σαχαρίδη, η ενθάρρυνση της χρήσης των μέσων μαζικής μεταφοράς έναντι του αυτοκινήτου, προκειμένου να μειωθούν οι κυκλοφοριακοί ρύποι που συμβάλλουν στο φαινόμενο του θερμοκηπίου.

Το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας συντονιστής του προγράμματος

Το GreenYourMove (GYM) είναι ένα Ευρωπαϊκό Ερευνητικό Πρόγραμμα, το οποίο συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπό τον άξονα για το περιβάλλον – LIFE14 ENV/GR/000611. Πρόκειται για μια συνεργασία συνολικά 6 εταίρων από την Ελλάδα (Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, AVMAPGISA.E., ΤΡΑΙΝΟΣΕ Α.Ε. και ΕΜΙΣΙΑ Α.Ε), την Τσεχία (CHAPSspol. s.r.o.) και την Ολλανδία (Stichting Plannerstack) υπό το συντονισμό του Πανεπιστημίου της Θεσσαλίας. Το πρόγραμμα έχει ξεκινήσει από τον Σεπτέμβριο του 2015 και θα διαρκέσει μέχρι τον Αύγουστο του 2018.

Στόχος του έργου GreenYourMove είναι η ανάπτυξη μίας εφαρμογής σχεδιασμού διαδρομής με τα μέσα μαζικής μεταφοράς η οποία θα ελαχιστοποιεί τις εκπομπές των αερίων του θερμοκηπίου. Η πλατφόρμα θα περιλαμβάνει όλα τα μέσα μαζικής μεταφοράς (αστικά και υπεραστικά λεωφορεία, μετρό, τραμ, τρόλεϊ και τρένα) στα οποία οι χρήστες θα μπορούν να βρουν βελτιστοποιημένες διαδρομές συνδυάζοντας πολλά μέσα όπου αυτό απαιτείται. Ο πλοηγός θα έχει χαρτογραφημένο όλο το δίκτυο των δημοσίων μέσων μεταφοράς για τις 16 μεγαλύτερες Ελληνικές πόλεις (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Αλεξανδρούπολη, Χαλκίδα, Φλώρινα, Ιωάννινα, Κατερίνη, Κομοτηνή, Λαμία, Λάρισα, Πάτρα, Σέρρες, Θήβα, Τρίκαλα, Βόλος, Ξάνθη). Ο υπολογισμός των εναλλακτικών διαδρομών γίνεται με χρήση πρότυπων μεθόδων βελτιστοποίησης διαδρομών ενώ ο υπολογισμός των αερίων του θερμοκηπίου ανά διαδρομή γίνεται με χρήση αλγορίθμων.

Στο πλαίσιο του έργου πραγματοποιήθηκαν τρεις συναντήσεις εργασιών στον Βόλο (18/4), στην Αθήνα (20/4) και στη Θεσσαλονίκη (22/4). Στόχος των συναντήσεων ήταν η παρουσίαση της πλατφόρμας σε φορείς μέσων μαζικής μεταφοράς, ερευνητικά ινστιτούτα και πανεπιστήμια. Στις συναντήσεις έγινε αναλυτική παρουσίαση των δράσεων του έργου και των φορέων που συμμετέχουν σε αυτό. Αρκετοί από τους φορείς των μέσων μαζικής μεταφοράς παρουσίασαν τα συστήματα τηλεματικής που χρησιμοποιούν και τα οφέλη που έχουν από τη χρήση τους. Στις συναντήσεις παρουσιάστηκε δοκιμαστική πλατφόρμα και αναλύθηκε η βάση δεδομένων που απαρτίζει την πλατφόρμα. Ιδιαίτερη σημασία δόθηκε στην μεθοδολογία που χρησιμοποιήθηκε για τον υπολογισμό των ρύπων και για την εύρεση βέλτιστης διαδρομής που χρησιμοποιείται στην πλατφόρμα. Επίσης παρουσιάστηκαν και δευτερογενή οφέλη της πλατφόρμας που θα ωφελήσουν τους ίδιους τους μεταφορείς όπως για παράδειγμα η δυνατότητα βελτιστοποίησης των δρομολογίων που εκτελεί μία μεταφορική εταιρεία.

Παράλληλα έγινε διεξοδική συζήτηση με τους φορείς για τα οφέλη που θα έχει η χρήση αυτής της πλατφόρμας από τους χρήστες των μέσων μαζικής μεταφοράς τόσο στην Ελλάδα όσο και στην υπόλοιπη Ευρώπη. Οι συμμετέχοντες υποσχέθηκαν ότι θα συνεχίζουν να στηρίζουν το έργο GYM και στο κομμάτι της επικαιροποίησης των δεδομένων αλλά και στο κομμάτι διάχυσης της εφαρμογής. Τέλος συμπλήρωσαν τα ερωτηματολόγια που αφορούσαν τους φορείς και τα συστήματα τηλεματικής που αυτοί χρησιμοποιούν.

ΣΤΙΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΩΝ

Παρουσία στήριξης από 25 φορείς

Τις συναντήσεις αυτές στήριξαν με την παρουσία τους 25 φορείς: Οργανισμός Αστικών Συγκοινωνιών Αθηνών (Ο.Α.Σ.Α.), Οργανισμός Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης (Ο.Α.Σ.Θ.), το υπεραστικό ΚΤΕΛ Αχαΐας, το υπεραστικό ΚΤΕΛ Αργολίδας, το υπεραστικό ΚΤΕΛ Τρικάλων, το υπεραστικό ΚΤΕΛ Καρδίτσας, το υπεραστικό ΚΤΕΛ Μαγνησίας, το υπεραστικό ΚΤΕΛ Φωκίδος, το υπεραστικό ΚΤΕΛ Ξάνθης, το υπεραστικό ΚΤΕΛ Θήβας, το υπεραστικό ΚΤΕΛ Αττικής, το Αστικό ΚΤΕΛ Πάτρας, το Αστικό ΚΤΕΛ Τρικάλων, το Αστικό ΚΤΕΛ Λαμίας, το Αστικό ΚΤΕΛ Βόλου, το Αστικό ΚΤΕΛ Λάρισας, το Αστικό ΚΤΕΛ Αιγίου, το Αστικό ΚΤΕΛ Κομοτηνής, το Αστικό ΚΤΕΛ Καστοριάς, το Αστικό ΚΤΕΛ Καβάλας, το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, η εταιρεία AVMAP, η εταιρεία EMISIA και η ΤΡΑΙΝΟΣΕ.

Τα δύο εναλλακτικά δρομολόγια μετακίνησης με ΜΜΜ, βάσει του πιλοτικού προγράμματος για το Βόλο

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου