ΤΟΠΙΚΑ

Ανοίγει ο δρόμος για νέα κτίρια στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

ανοίγει-ο-δρόμος-για-νέα-κτίρια-στο-παν-10700

Οριστικά στο ίδρυμα η έκταση της πρώην ΥΕΒ – Πρόταση για κτίρια για τους πολιτικούς μηχανικούς και μηχανολόγους

Στο… Ε9 του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας ανήκει πλέον η έκταση της πρώην ΥΕΒ (Υπηρεσία Εγγείων Βελτιώσεων) στο Βόλο. Η έκταση εμβαδού 11 στρεμμάτων, θα αξιοποιηθεί για την ανέγερση κτιρίων που θα στεγάσουν τα τμήματα πολιτικών μηχανικών και μηχανολόγων, προκειμένου να αποσυμφορηθεί η κατάσταση στο πανεπιστημιακό συγκρότημα στο Πεδίο του Αρεως.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Σύμφωνα με τον Πρύτανη του Π.Θ. Γιώργο Πετράκο, η έκταση παραχωρήθηκε οριστικά πλέον στο ίδρυμα, με υπουργική απόφαση προ ημερών. Με τη συγκεκριμένη απόφαση, ανοίγει ο δρόμος για την αξιοποίηση της έκτασης με στόχο την ανέγερση κτιρίων για τη στέγαση τμημάτων του ιδρύματος.

Βάσει του σχεδιασμού που υπάρχει, στην έκταση θα χωροθετηθούν τα νέα κτίρια για τους πολιτικούς μηχανικούς και τους μηχανολόγους.

Η χρηματοδότηση της ανέγερσης των κτιρίων διεκδικείται μέσω της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων. Οπως είναι γνωστό, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων δίνει τη δυνατότητα δανειοδότησης των υπουργείων Οικονομικών της Ε.Ε. για προγράμματα ανάπτυξης υποδομών και προμήθειας εξοπλισμού στους τομείς της εκπαίδευσης και έρευνας στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.

Το συγκεκριμένο χρηματοδοτικό εργαλείο, η Ελλάδα είχε ανενεργό επί χρόνια. Ο κ. Πετράκος ήταν ο άνθρωπος «κλειδί» για την ενεργοποίηση του συγκεκριμένου εργαλείου και είχε αναλάβει να καταγράψει τις ανάγκες των ΑΕΙ της χώρας.

Για το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, ο φάκελος που κατατέθηκε περιλαμβάνει την ανέγερση των δύο κτιρίων (πολιτικών μηχανικών και μηχανολόγων στην πρώην ΥΕΒ) και ένα ακόμη κτίριο για την Ιατρική στη Λάρισα. Σύμφωνα με τον κ. Πετράκο μέσα στο καλοκαίρι ή το αργότερο το Σεπτέμβριο, κλιμάκιο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων αναμένεται να επισκεφθεί την περιοχή προκειμένου να αξιολογήσει τις επενδύσεις και αναλόγως να ανάψει το πράσινο φως ή να απορρίψει τις προτάσεις.

Σύνοδος Πρυτάνεων στο Βόλο

Αυτή την περίοδο πάντως, στο Π.Θ. οι ρυθμοί είναι εντατικοί για την προετοιμασία της Συνόδου των Πρυτάνεων, οι εργασίες της οποίας θα φιλοξενηθούν στο Βόλο. Η Σύνοδος θα γίνει το διάστημα από 19 έως 21 Μαΐου, στο ξενοδοχείο Valis Resort στην Αγριά και τα κυριότερα θέματα που θα απασχολήσουν τους πρυτάνεις θα είναι το θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας των ΑΕΙ, η γραφειοκρατία αλλά και ο ασφυκτικός έλεγχος του κράτους.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου