ΤΟΠΙΚΑ

Και τρίτος… μνηστήρας για το Υγειονομικό του Βόλου

και-τρίτος-μνηστήρας-για-το-υγειονομ-11028

Μήλο της έριδος το κτίριο μεταξύ δήμου, αντιπεριφέρειας και τώρα ζητά… κομμάτι και η δευτεροβάθμια

Και τρίτος μνηστήρας εμφανίστηκε για το κτίριο του Υγειονομικού στο Βόλο. Από τη στιγμή που το κτίριο γλίτωσε από τις… μπουλντόζες, με το δήμο να αλλάζει το σχεδιασμό για την ανάδειξη του κτιρίου Σπίρερ και να αποφασίζει τη διατήρηση του Υγειονομικού για τη στέγαση κοινωνικών του υπηρεσιών, το κτίριο έχει καταστεί μήλο της έριδος…

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Με υπόμνημά του προς την Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας, ο διευθυντής δευτεροβάθμιας Σωκράτης Σαβελίδης, ζητά διάθεση μέρους του κτιρίου του Υγειονομικού για τις ανάγκες των κοινωνικών και συμβουλευτικών υπηρεσιών της εκπαίδευσης, που δεν διαθέτουν μόνιμη στέγη και φιλοξενούνται σε ακατάλληλα κτίρια.

Συγκεκριμένα, προτείνει τη μεταφορά στο Υγειονομικό του ΚΕΔΔΥ, του ΚΕΣΥΠ και του Συμβουλευτικού Σταθμού Νέων.

«Οι τρεις αυτές υπηρεσίες θα πρέπει να στεγάζονται σε δομές ανάλογες των σκοπών τους και του πλήθους των εξυπηρετούμενων πολιτών, μαθητών, γονέων και εκπαιδευτικών. Οι υπηρεσίες οι οποίες θα παρέχονται από τους εν λόγω φορείς αμέσως ή εμμέσως είναι υπηρεσίες υγείας, πράγμα που συνάδει με την επιθυμία του δωρητή του εν λόγω κληροδοτήματος», αναφέρει μεταξύ άλλων στο υπόμνημά του ο κ. Σαβελίδης.

Μήλο της έριδος

Η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, είναι ουσιαστικά ο τρίτος διεκδικητής του Υγειονομικού. Το κτίριο είχε γίνει δωρεά στο δήμο Παγασών (σημερινός δήμος Βόλου) το 1959 και παραχωρήθηκε στο δημόσιο (σημερινή περιφερειακή ενότητα) για τη στέγαση δομών υγείας. Σε περίπτωση που το κτίριο δεν χρησιμοποιηθεί για δομές υγείας, επιστρέφει στο δήμο Βόλου.

Αρχικά ο δήμος, είχε αποφασίσει την κατεδάφισή του προκειμένου να διαμορφωθεί πλατεία και να αναδειχθεί το κτίριο Σπίρερ. Η παρέμβαση ήταν ενταγμένη στα 11 έργα αστικών αναπλάσεων που χρηματοδοτούνται μέσω ΕΣΠΑ. Η περιφερειακή ενότητα Μαγνησίας, είχε δεχθεί να απελευθερώσει το κτίριο. Μάλιστα η Διεύθυνση Υγείας μεταφέρθηκε στο διοικητήριο.

Δεν μεταφέρθηκε όμως η Υγειονομική Επιτροπή που συνεχίζει να συνεδριάζει στο κτίριο.

Ο δήμος άλλαξε το σχεδιασμό του και αποφάσισε να μην κατεδαφιστεί με στόχο εκεί να στεγαστούν κοινωνικές υπηρεσίες. Ουσιαστικά όμως δεν μπορεί να προχωρήσει από τη στιγμή που το κτίριο δεν απελευθερώθηκε πλήρως από τις υπηρεσίες υγείας. Από τη μία ο δήμος θέλει να προχωρήσει το σχεδιασμό του, από την άλλη η Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας, υποστηρίζει ότι το κτίριο απελευθερώθηκε εν μέρει για τον αρχικό σκοπό κι ότι δεν έχει πολυτέλεια χώρων για να στεγάσει τις υπηρεσίες της. Σήμερα, 26 άτομα από τη Διεύθυνση Υγείας, «στριμώχνονται» σε γραφεία του διοικητηρίου και δεν αποκλείεται αν δεν προχωρήσει ο αρχικός σχεδιασμός, η υπηρεσία να επιστρέψει στο κτίριο του Υγειονομικού.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου