ΤΟΠΙΚΑ

Δάσκαλοι με δεύτερη δουλειά ~ Περίπου 300 στη Μαγνησία

δάσκαλοι-με-δεύτερη-δουλειά-περίπου-300-15872

Βγάζουν άδειες άσκησης ιδιωτικού έργου και μετά το σχολείο χτυπούν και δεύτερο μεροκάματο

Το πρωί μάθημα στο σχολείο, το απόγευμα συμπληρωματική εργασία… Σχεδόν το 15% των εκπαιδευτικών της πρωτοβάθμιας στη Μαγνησία, περίπου 300 δάσκαλοι και εκπαιδευτικοί ειδικοτήτων, «χτυπούν»… διπλοβάρδιες διδάσκοντας για να τα βγάλουν πέρα οικονομικώς.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Χθες, στη συνεδρίαση του υπηρεσιακού συμβουλίου πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Μαγνησίας, δόθηκαν τρεις νέες άδειες άσκησης ιδιωτικού έργου σε ισάριθμους εκπαιδευτικούς που είχαν καταθέσει τις αντίστοιχες αιτήσεις. Οι αιτήσεις εξετάζονται και οι άδειες χορηγούνται από το ΠΥΣΠΕ σε εκπαιδευτικούς, που πέραν του πρωινού ωραρίου διδασκαλίας στο σχολείο, τα απογεύματα βρίσκουν και δεύτερη δουλειά. Οι δάσκαλοι σε ΙΕΚ, στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, σε Κέντρα Ελευθέρων Σπουδών, σε Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας, σε προγράμματα κατά του αναλφαβητισμού. Οι εκπαιδευτικοί ειδικοτήτων, κυρίως αγγλικής γλώσσας, φυσικής αγωγής και μουσικής, επιλέγουν να πάρουν ένα έξτρα εισόδημα μέσα από την απογευματινή τους απασχόληση σε ωδεία, αθλητικά σωματεία κ.α.

Χαρακτηριστικό είναι δε, ότι ενώ ο Νόμος προέβλεπε αρχικώς ότι εν ενεργεία εκπαιδευτικοί μπορούν να απασχολούνται έως και 10 ώρες κάθε εβδομάδα σε απογευματινή εργασία, πλέον οι ώρες που μπορούν να απασχοληθούν φθάνουν τις 22 ώρες εβδομαδιαίως. Στα χρόνια της οικονομικής κρίσης, ολοένα και περισσότεροι εκπαιδευτικοί επιλέγουν να κάνουν και δεύτερο μεροκάματο, προκειμένου να ενισχύσουν τα εισοδήματά τους, που από το 2010 και μετά άρχισαν να «ψαλιδίζονται».

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας, Αποστόλη Μούσιο, από το 2010 και μετά οι εκπαιδευτικοί έχουν χάσει κατά μέσο όρο το 25% έως 40% της αγοραστικής τους δύναμης εξαιτίας της συρρίκνωσης των εισοδημάτων τους.

«Λόγω της οικονομικής κρίσης που βιώνουμε τα τελευταία χρόνια, όλο και περισσότεροι εκπαιδευτικοί συμπληρώνουν τα εισοδήματά τους και με δεύτερη απογευματινή απασχόληση εκτός σχολείων για να μπορέσουν να τα βγάλουν πέρα», ανέφερε ο κ. Μούσιος.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου