Με τη δική μου ματιά

με-τη-δική-μου-ματιά-18822

Γράφει η Ελένη Χάνου

Η επίθεση με αντιαισθητικά συνθήματα που δέχθηκαν σχολικές μονάδες μέσα στο Βόλο, στις οποίες μάλιστα είχαν προηγηθεί εργασίες βαψίματος, ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι για γονείς μαθητών που προχώρησαν σε καταγγελία στις αρμόδιες αρχές για βανδαλισμό των σχολείων.

Μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα, με όπλο ένα σπρέι, επιτήδειοι ακυρώνουν μια ολόκληρη προσπάθεια εξωραϊσμού του χώρου όπου μαθαίνουν γράμματα μικρά παιδιά. Ακυρώνουν εργατοώρες που δαπανήθηκαν είτε από επαγγελματικά συνεργεία είτε από τους ίδιους τους γονείς και εκπαιδευτικούς που δεν διστάζουν να πιάσουν μπατανόβουρτσες και να βάλουν το χέρι στην τσέπη τους για την αγορά των χρωμάτων με στόχο τη διασφάλιση ενός καλαίσθητου περιβάλλοντος όπου τα παιδιά τους περνούν τουλάχιστον έξι ώρες καθημερινά.

Δυστυχώς όμως οι καταστροφείς με τα σπρέι δεν ξεσπούν μόνο πάνω σε σχολεία. Στην πόλη, όπου κι αν κοιτάξει κανείς γύρω του, θα δει κτίρια, ιδιωτικά και δημόσια, διατηρητέα ή μη, καινούρια ή παλιά, να έχουν βεβηλωθεί από μπογιές και συνθήματα ή ακαταλαβίστικες λέξεις, με ή χωρίς υπογραφή. Δεν υπάρχουν διακρίσεις.

Το φαινόμενο είναι εκτεταμένο και ουσιαστικά συνιστά ρύπανση του αστικού τοπίου. Ενός αστικού τοπίου, που έχει γίνει προσπάθεια να αναβαθμιστεί αισθητικά τόσο με τα παρτέρια στην Ιάσονος και Δημητριάδος όσο και με μια σειρά ακόμη μέτρων. Τι να το κάνεις όμως όταν το φόντο πίσω από το παρτέρι είναι ο τοίχος ενός κτιρίου που ασφυκτιά, κάτω από αντιαισθητικά συνθήματα;

Κατά καιρούς γίνονται προσπάθειες για την απαλλαγή δημοσίων κτιρίων αλλά και μνημείων από συνθήματα. Μόλις χθες, από το δήμο Βόλου, ανακοινώθηκε η ολοκλήρωση της προσπάθειας εξωραϊσμού της πρώην κλινικής Ιωάννου.

Το ζητούμενο είναι τι γίνεται για να αποτραπούν στο μέλλον, καταστροφές της όψης κτιρίων της πόλης. Ο ποινικός κώδικας προβλέπει μέχρι και τρίμηνη φυλάκιση για τέτοια αδικήματα που συνιστούν φθορά ξένης ιδιοκτησίας… Αυτό βεβαίως προϋποθέτει τον εντοπισμό και σύλληψη των δραστών που ασχημονούν εναντίον της πόλης, αλλά και την ευαισθητοποίηση των πολιτών, που μάλλον… συνήθισαν ή έμαθαν να μην… βλέπουν την ασχήμια που μας περιβάλλει.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου