ΤΟΠΙΚΑ

Κίνδυνος ανατροπών σε πίνακες αναπληρωτών

κίνδυνος-ανατροπών-σε-πίνακες-αναπλη-26616

Εκπαιδευτικοί με πολυετή υπηρεσία κινδυνεύουν να μη διοριστούν – Αντιδράσεις από αναπληρωτές που ζητούν διορισμούς

Σε αναβρασμό οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί και στη Μαγνησία, που βλέπουν να έρχονται ανατροπές στην κατάταξη στους πίνακες μέσω των οποίων θα γίνουν οι προσλήψεις για το νέο σχολικό έτος. Προβλήματα από το παρελθόν που πέρυσι λίγο έλειψε να τινάξουν στον αέρα τις προσλήψεις, επανέρχονται στο προσκήνιο.

Σύμφωνα με την Πρόεδρο της ΕΛΜΕ Μαγνησίας, Διαλεχτή Τσιτούμη, που είχε συνάντηση με εκπροσώπους αναπληρωτών στο νομό, βάσει της πρότασης του υπουργείου Παιδείας, στις προσλήψεις θα προηγούνται αναπληρωτές που έχουν πετύχει σε διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ, δεύτερο κριτήριο θα είναι η προϋπηρεσία και μπαίνει επίσης παράμετρος πτυχίου αλλά και κοινωνικά κριτήρια. Αυτό όμως σημαίνει ότι εκπαιδευτικοί με δεκαετή προϋπηρεσία πάνε πίσω στον πίνακα προσλήψεων και θεωρείται άδικο, δεδομένου ότι από το 2008 δεν έχει γίνει διαγωνισμός ΑΣΕΠ.

Οπως εξήγησε η κ. Τσιτούμη πρόκειται για ένα πρόβλημα 15ετίας που δεν μπορεί να λυθεί από τη μία στιγμή στην άλλη. «Η πραγματική λύση θα είναι να γίνουν μόνιμοι διορισμοί για την κάλυψη όλων των κενών που υπάρχουν», ανέφερε η κ. Τσιτούμη εκτιμώντας ότι περισσότερες από 300 θέσεις στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση Μαγνησίας καλύπτονται από αναπληρωτές.

Τον Ιούνιο αναμένονται οι αιτήσεις αναπληρωτών για την πρόσληψή τους στα σχολεία. Τυχόν ανατροπές στους πίνακες θα σηματοδοτήσουν αντιδράσεις. Χθες, πραγματοποιήθηκε πανελλαδική κινητοποίηση από αναπληρωτές που αντιδρούν στην εφαρμογή του Νόμου Διαμαντοπούλου του 2010.

Οπως καταγγέλλουν οι αναπληρωτές, ζουν μια ιδιότυπη ομηρία όλα αυτά τα έτη, είτε περιμένοντας τον διορισμό τους βάσει της επιτυχίας τους στους διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ, είτε αναμένοντας νέο διαγωνισμό ΑΣΕΠ, είτε αναμένοντας να συνεχιστεί η διαδικασία του 60-40, ώστε να μπορέσουν να δούνε τους πολυετείς κόπους τους να ανταμείβονται. Ο ν. 3848 προέβλεπε συγκεκριμένες διαδικασίες, οι οποίες όμως ακολουθήθηκαν αποσπασματικά από την πολιτεία, με αποτέλεσμα συγκεκριμένες διατάξεις του να αποτελούν πλέον εμπόδια στην κάλυψη των αμέτρητων κενών στην εκπαίδευση. Επίσης, ενώ υιοθετήθηκε και διατηρείται μια μεταβατική περίοδος, η οποία ήδη μετρά 6 έτη, έρχεται τώρα το υπουργείο να αντιμετωπίσει τους εκπαιδευτικούς με τα κριτήρια ενός νόμου που προέβλεπε την διεξαγωγή διαγωνισμού ΑΣΕΠ ανά 2-3 έτη. Ολα τα παραπάνω έχουν οδηγήσει σε ένα δαιδαλώδες πλαίσιο διορισμών. Θεωρούμε λοιπόν πως η μόνη λύση είναι η άμεση κάλυψη όλων των κενών με μόνιμουςδιορισμούς με διαδικασίες ΑΣΕΠ», αναφέρουν χαρακτηριστικά.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου